Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 31° 1
Sutra: 25° 28° 1
20. lipnja 2018.
Treehouse Resnice

foto ZAVIRILI SMO U KUĆICU NA STABLU Odmor u krošnjama oduševit će zaljubljenike u prirodu i robinzonski način života

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Objavljeno: 24. kolovoz 2017. u 9:32 2017-08-24T09:32:54+02:00

Ovdje ste sami. Na velikom zelenom imanju, okruženi šumom. Nema struje. Budite se uz cvrkut ptičica. Umivate se kišnicom. Odmarate od one stresne strane života

snimio Vedran KARUZA

Ljeto su more, sunce, plaža, otoci, barka, plutanje, sol. Nije to vrijeme koje me vuče da potegnem u unutrašnjost. Planine, šuma, rijeke, jezera..., to je za neka druga godišnja doba. Tako sam razmišljala sve do ove godine, kada sam se u jednom ljetnom mjesecu, osim u moru, okupala u jezeru i u rijeci, okružena predivnom prirodom, na temperaturi koja omogućuje disanje.

I sada znam -  ljeto nije samo plavo. Ljeto skriva svoje tajne i u zelenoj boji. Jednu takvu pronašli smo nedaleko od Karlovca, grada koji sam uvijek doživljavala samo kao usputnu točku prema Zagrebu. Nikada mi nije palo na pamet da se taj kutak Hrvatske može pohvaliti ovolikim prirodnim ljepotama i jednom sasvim posebnom – kućicom na stablu.

Iako je ova vrsta smještaja u Sloveniji i susjednim zemljama dosta popularna, kod nas, koliko znam, za iznajmljivanje trenutno postoje svega dvije-tri. Jedna je u blizini Dubrovnika, jedna u Gorskom kotaru, nedaleko od Tršća i jedna blizu Karlovca. Naša se mala ekipa, sastavljena od mame, tate, šestogodišnjeg curetka i dvanaestogodišnjeg mini dlakavca, uputila upravo prema Karlovcu, u Treehouse Resnice.

Ova vrsta, malo drukčijeg ljetovanja, oduševit će sve zaljubljenike u prirodu i robinzonski način života. Ovdje ste sami. Na velikom zelenom imanju, okruženi šumom. Ovdje nema struje. Budite se uz cvrkut ptičica. Umivate se kišnicom. Ovdje odmarate od one stresne strane života.  Ovdje uživate u druženju, jedni u drugima. I pritom ste sretni k`o bebe jer... Nalazite se u kućici na stablu. Ima li uopće netko tko nije maštao o tome kao dijete? Ovo je bio san i simpatičnih vlasnika kućice – Vlatke i Tihomira, koji su svoj robinzonski raj izgradili sami uz pomoć prijatelja. I moram priznati, napravili su sjajan posao.

snimio Vedran KARUZA

snimio Vedran KARUZA

Osim same kućice i mira koji pruža, nas je potpuno oduševila Mrežnica. Rijeka s oko stotinu sedrenih slapova, a opet dovoljno mirna za bezbrižno plutanje u kanuu. Iskreno, ne sjećam se kada sam se toliko odmorila kao tog dana. A tek plivanje u malim prirodnim bazenčićima... Idealno osvježenje za cijelu ekipu. Dijete je uživalo. Dlakavac također.

Sigurna sam da se vraćamo u šumu kad se baterije opet istroše. Jer, ove naše, životne, najbolje se pune tamo gdje nema struje.

RAFTING

Osim iznajmljivanja kanua, četiri rijeke oko Karlovca idealne su za rafting avanturu. Mrežnica, Korana, Kupa i Dobra – potrebno je samo izabrati svoju rijeku i krenuti.

SPAS OD VRUĆINA

Od vrućina je nekada najbolje pobjeći u šumu. Plivanje i vodene aktivnosti na rijekama i jezerima nude pravo osvježenje, a priroda je će vas oduševiti.

IZLET

Ako se nađete u ovim krajevima, svakako stanite i u Karlovcu. Posjetite Stari grad Dubovac, staru jezgru grada, slatkovodni akvarij Aquatiku, a kad ste već tamo, možete produžiti odmor za još jedan dan i potegnuti do Plitvičkih jezera ili Rastoka. 

snimio Vedran KARUZA

snimio Vedran KARUZA

DOBRO JE ZNATI

U naselju Barilović, 39 kilometara od Topuskog smjestila se drvena kućica Treehouse Resnice, "otvorena" od 1. svibnja do 31. listopada. Robinzonski smještaj ima, naime, sezonsku dozvolu za rad.

U kućici na stablu pronaći ćete posteljinu, ručnike, knjige… Kuhinja je vanjski, odvojen objekt. Ne morate nositi posuđe ni pribor za jelo, ima čak i kave, soli, šećera. Na raspolaganju vam je i prijenosni hladnjak s ledom. Imate sve potrebno za pripremiti roštilj. Suđe perete kišnicom. Kišnicom se i umivate, tuširate.

Osim kanua, na raspolaganju su bicikle, quad, pribor za badminton, pikado.  Komaraca – nema.

U kućici na stablu smjestiti se mogu četiri odrasle osobe plus koje dijete. Postoji krevet i kauč na razvlačenje. Kućica je predivno uređena. Sami su ju sagradili vlasnici uz pomoć prijatelja.

Jedini preduvjet za ugodan boravak je da volite prirodu i da se želite izgubiti u zelenilu i tišini.

snimio Vedran KARUZA

snimio Vedran KARUZA

Treehouse Resnice

snimio Vedran KARUZA

UKRASI S BUVLJAKA

Nakon što je skoro 30 godina živio u inozemstvu Tihomir Ožvald odlučio se vratiti u rodni Karlovac. Osam je godina proveo u Tokiju, gradu koji ima više od 30 milijuna stanovnika, i zaželio se doma, prirode i mira. Prije nego što se vratio kupio je jedan zapušteni zaseok između Mrežnice i Korane, koji se nekada zvao Resnice.

- Gradnja kućice trajala je otprilike dvije godine. Preferirali smo prirodne materijale, tako je recimo ograda od granja iz šume, a zidovi od sirovih pružnih pragova. Uz drvo su se odlično uklopile velike staklene stijene koje prostoru daju volumen i svjetlost. U kućici se nalazi mali dnevni boravak, spavaonica u potkrovlju i terasa u krošnjama hrasta i kruške tepke. Uredio sam je sitnicama i suvenirima koje sam skupljao po francuskim i talijanskim buvljacima, a neki detalji kupljeni su u Japanu. 

Piše Adriana KARUZA

snimio Vedran KARUZA

snimio Vedran KARUZA

snimio Vedran KARUZA

snimio Vedran KARUZA

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka