Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
25. siječnja 2020.
Riznica zdravlja

KRALJICE JESENI Pet razloga zašto trebate jesti gljive

Foto: iStock
Foto: iStock
Autor:
Objavljeno: 10. listopad 2019. u 10:45 2019-10-10T10:45:00+02:00

Dobrobiti ove jesenske namirnice poznate su i u dalekim dijelovima svijeta: gljive se u Kini već tisućljećima koriste u medicinske svrhe, a Egipćani su vjerovali da osiguravaju besmrtnost

Gljive su mnogima omiljeni jesenski plod, a osim što uživamo u njihovom okusu u raznim receptima, poznate su i njihove zdravstvene dobrobiti- gljive mogu ojačati naš imunološki sustav, štite od srčanih bolesti i dijabetesa, a krcate su nutritijentima poput B vitamina i minerala. Prema novijim istraživanjima, gljive su i važan izvor vitamina D koji je ključan za pravilnu funkciju imunološkog sustava.

christine-siracusa-363265-unsplash

Dobrobiti ove jesenske namirnice poznate su i u dalekim dijelovima svijeta: gljive se, naime, u Kini već tisućljećima koriste u medicinske svrhe, a Egipćani su vjerovali da osiguravaju besmrtnost. Danas se uz novija istraživanja i mnogi znanstvenici slažu kako su gljive iznimno zdrave za nas, a mi vam u nastavku donosimo pet razloga zašto ih trebate uvrstiti u svoj jelovnik.

1. Štite od srčanih bolesti

Gljive su bogate hranjivim hitinom koji čisti arterije i dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti, a također obiluju vlaknima koja su bitna za zdravlje srca.

2. Jačaju imunitet

Vrste gljiva poput šampinjona bogate su mineralom selenom, B vitaminom i krcat antioksidansima koji nam pomažu u jačanju imuniteta i borbi protiv prehlada i gripa.

3. Antikancerogeno djelovanje

Prema nekim istraživanjima, svakodnevna konzumacija gljiva može smanjiti rizik od raka te pomažu u prevenciji i liječenju raka dojke.

4. Jačaju kosti

Gljive sadrže više bjelančevina od ostalog povrća, a zbog udjela D vitamina preporučaju se u prevenciji protiv osteoporoze.

5. Pomažu kod autoimunih bolesti

Gljive imaju takozvano imunomodularno djelovanje: kad je potrebno pojačavaju snagu imuniteta ili pak smanjuju imunološki odgovor kod pretjeranog rada imuniteta. Upravo iz tog razloga gljive mogu biti od velike pomoći kod autoimunih bolesti poput alergija, dermatitisa, lupusa ili artritisa.

mushrooms-3686917_640

Foto: Unsplash, Pexels

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.