Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 19° 4
20. listopada 2019.
Udruživanje

Toyota i Panasonic planiraju zajedničku proizvodnju baterija za električna vozila

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2019. u 10:59 2019-01-21T10:59:53+01:00

Japanske kompanije Toyota Motor i Panasonic sljedeće će se godine udružiti kako bi proizvodili baterije za električna vozila (EV) u nastojanju da konkuriraju kineskim rivalima, rekao je Reutersu izvor upoznat sa situacijom.

U zajedničkom pothvatu Toyota će imati 51-postotno vlasništvo, dok će ostatak biti u vlasništvu Panasonica, a time bi se mogle osiguravati baterije i za Toyotine partnere Mazdu i Subaru, kazao je taj izvor.

Zajedničko ulaganje temeljilo bi se na sporazumu objavljenom krajem 2017. o zajedničkom razvoju baterija s većom količinom energije u prizmatskoj ćeliji.

Obje kompanije mogle bi najaviti plan o zajedničkom ulaganju još ovog tjedna, rekao je izvor.

Taj pothvat za proizvodnju baterija pomoći će Toyoti da postigne ciljanu godišnju prodaju od oko milijun baterija s nultom emisijom i vozila s gorivim ćelijama do 2030.

Također, Panasonicu će dati prednosti u vezi troškova i razmjera u proizvodnji baterija u razdoblju kad je kineska tvrtka Contemporary Amperex Technology na istoj razini s dugogodišnjim liderom u toj industriji, Panasonicom, zahvaljujući brzo rastućem domaćem tržištu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.