Oštra mjera

SAD uvodi carine od 100 posto na kineska električna vozila

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nove carine primjenjivat će se ne samo na električna vozila nego i na baterije i solarne panel, poluvodiče, lučke dizalice...SAD povećava carine na električna vozila iz Kine s 25 posto na 100 posto, priopćila je u utorak Bijela kuća, nakon niza oštrih mjera kojima administracija Joea Bidena nastoji ograničiti uvoz iz te zemlje.


Nove carine primjenjivat će se ne samo na električna vozila nego i na baterije i solarne panel, poluvodiče, lučke dizalice i neke medicinske proizvode poput zaštitnih maski.


“Današnja objava je odraz predanosti predsjednika Joea Bidena brizi za američke radnike. Kada smo suočeni s nepoštivanjem pravila konkurentnosti i nepoštenim praksama iz inozemstva, predsjednik će iskoristiti sve što mu je na raspolaganju da zaštiti američke radnike i industriju”, dodaje Bijela kuća u priopćenju.
Bijela kuća tvrdi da su te mjere potrebne jer Kina preplavljue svjetska tržišta umjetno stvorenim jeftinim izvozom te je Biden reagirao usprkos tome što nastoji stabilizirati odnose s Pekingom, rekla je Lael Brainard, direktorica Nacionalnog gospodarskog vijeća.


Biden je, rekla je, posjetio svoje rodno mjesto Scranton, u Pennsylvaniji, i na vlastite oči vidio što se dešava kada se proizvodnja izmjesti u druge zemlje i zato želi osigurati poštenu konkurenciju.


“Važno nam je da preduhitrimo novi porast kineskog izvoza i njihov kontinuirani pritisak na cijene koji otežavaju konkurentnost američkih čeličana”, rekao je čelni čovjek SAD-a tijekom posjete Pennsylvaniji i dodao da njegovi postupci nemaju “nikakve veze s izborima”.


Elon Musk, izvršni direktor tvrtke za proizvodnju električnih automobila Tesla, je također neprestano upozoravao da kineski proizvođači imaju nepoštenu prednost.


Prema podacima američke vlade, ove mjere utjecat će na izvoz iz Kine koji iznosi 18 milijardi dolara. Za očekivati je da će Peking uzvratiti mjerama odmazde.


Donesene odluke su rezultat četverogodišnje revizije postojećih carina koje je bivši predsjednik Donald Trump uveo u svom trgovinskom ratu protiv Kine.