Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Sergio Marchionne

Šef Ferrarija: Tvrdnje da ćemo s električnim automobilima spasiti Zemlju besmislene

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 11. listopad 2017. u 8:34 2017-10-11T08:34:40+02:00

Cjeloviti utjecaj električnih automobila na okoliš potrebno je detaljnije analizirati prije no što zaključimo da su oni bezopasniji od automobila s motorima na unutarnje izgaranje«, kazao je Marchionne

Utjecajni čelnik u automobilskoj industriji Sergio Marchionne upozorio je da električni automobili možda u tolikoj mjeri i ne doprinose očuvanju planeta i okoliša, naglasivši kako su po tom pitanju nužne podrobnije analize.

»Cjeloviti utjecaj električnih automobila na okoliš potrebno je detaljnije analizirati prije no što zaključimo da su oni bezopasniji od automobila s motorima na unutarnje izgaranje«, kazao je Marchionne, koji je izvršni direktor Ferrarija, predsjednik uprave i izvršni direktor Fiat Chryslera te predsjednik uprave Maseratija.

»Ako se ne napravi cjelovita analiza o tome koji su temelji dobivanja električne energije, odakle ona dolazi, kako se proizvode baterije koje ugrađujete u te automobile, koji su troškovi u pogledu emisija ugljikovog dioksida i okoliša, tada su analize koje zaključuju da ćemo s električnim automobilima spasiti Zemlju besmislene«, ustvrdio je Marchionne u izjavi za televizijsku kuću CNBC.

»Ako se električna energija proizvodi iz nuklearne energije, onda s tim nemam problema, time ćemo svi činiti pravu stvar. No, to će onda značiti da prihvaćamo nuklearnu energiju kao rješenje naših problema. Ali ako se oslanjate na fosilna goriva za proizvodnju, mislim da je tada problem mnogo veći«, kaže Marchionne.

Marchionne ima povijest protivljenja trendu elektrifikacije u industriji. Većina velikih proizvođača automobila posjeduje određeni model električnog vozila ili barem imaju planove za njihov razvoj u idućih nekoliko godina.

Kako piše CNBC, tome je tako unatoč činjenici da električni automobili uglavnom nisu profitabilni za većinu proizvođača automobila, ili barem to još nisu postali.

Ferrari ne planira proizvodnju električnih vozila, a vodeći ljudi kompanije, kao i obožavatelji, smatraju da se takvi automobili ne bi uklopili u imidž tog automobilskog brenda.
To se možda promijeni s obzirom na konkurenciju kompanija poput Tesle, a dijelom i pritiska vlada sklonih suzbijanju emisija ugljika.

Fiat Chrysler posjeduje električne modele automobila, a kako ističe Marchionne, kompanija za svaku električnu verziju Fiata 500 izgubi čak 20 tisuća dolara, navodi Bloomberg.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.