Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Ranger Raptor

Jači od svakog bespuća: Novi Fordov pick-up ima još veće terenske sposobnosti

Markantan i sposoban – Ford Ranger Raptor
Markantan i sposoban – Ford Ranger Raptor
Autor:
Objavljeno: 28. kolovoz 2018. u 19:50 2018-08-28T19:50:14+02:00

Ford je svom pick-upu dodijelio još veće terenske sposobnosti  tako da je sad nezaustavljiv čak i na onim bespućima gdje prolazak izgleda nemogućim

Tržište pick-up vozila koje je nekad bilo »rezervirano« uglavnom za SAD i općenito sjevernoamerički kontinent, u zadnjih se dvadesetak godina žestoko proširilo i na ostale dijelove svijeta. Jasno, ta je »revolucija« išla paralelno sa sve značajnijim utjecajem SUV-ova na cjelokupno tržište. No, s tim širenjem crossovera, što pick-up automobili dominantno i jesu, dolazile su i nove obaveze za te moćnike koji osim putnika moraju prevoziti i značajnije količine tereta.

Morali su naime u kabinama postajati sve izdašnijima, morali su taj dio vozila dovoditi skoro pa u limuzinski sklad.

Predator

A sve je to dobro poznato i jednom od najznačajnijih svjetskih proizvođača automobila Fordu. On je dakako dokazan i u pick-up programu, a ovih se dana svom poznatom Rangeru odlučio dati još moćniji, snažniji i upečatljiviji dojam. »Složena« je tako verzija Raptor koja kao da želi poručiti: ja sam nezaustavljiv. Uostalom, prevedeno na hrvatski »raptor« znači – predator. Ali jednako tako poručuje da ni na uobičajenim prometnicama neće biti ni najmanje benigan, da je brz i spreman za nadmetanje i takve vrste.

S druge strane unutrašnjost definira čisti luksuz. Od presvlaka sjedala do mogućnosti spajanja pametnih telefona, što istina danas jeste raširena pojava kod novih automobila, no pick-upovi za nju do sada baš i nisu marili.

Motor koji koristi je dizelaš s četiri cilindra smještenih u dvije litre zapremine. Razvija velikih 213 KS uz maksimalno 500 Nm okretnog momenta. Motor inače dolazi iz Fordove EcoBlue obitelji tako da zadovoljava i stroge ekološke standarde današnjice. Mjenjač je automatski s deset stupnjeva prijenosa.

Mačistička oaza

Pogon ima nekoliko opcija, od onog na zadnju osovinu koji je dovoljan u uobičajenim uvjetima vožnje, preko integralnog pogona na sve kotače, sve do inače rijetke opcije kod SUV-ova – blokadu diferencijala kako bi se moglo savladavati najteže prepreke.

Elektronsko podešenje trakcije moguće je na vrlo jednostavan način – elektroničkim putem preko čak šest ponuđenih opcija koje uvažavaju većinu poznatih podloga – od snijega do stjenovitih prepreka. Dodajmo još kako su mu i kočnice unapređene, te da ima goleme naplatke i gume – 285/70 R17.

U svakom slučaju, jedna do zadnjih »mačističkih« oaza u sve feminiziranijem svijetu na četiri kotača. Cijena i početak prodaje u Europi za sada nisu poznati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.