U sklopu globalne kampanje

SAD i Rusija uklonili 50 kilograma obogaćenog urana iz Poljske

Hina

Washington i Moskva nastavljaju suradnju na području od zajedničke nuklearne sigurnosti unatoč napetostima u odnosima između dviju zemalja, rekao je američki ministar energetike Ernest Moniz



BEČ – SAD je u ponedjeljak objavio da je u suradnji s Rusijom uklonio 50 kg obogaćenog uranija iz Poljske u sklopu globalne kampanje čiji je cilj smanjiti upotrebu nuklearnog goriva koje bi moglo poslužiti kao materijal za izradu bombi.


Washington i Moskva nastavljaju suradnju na području od zajedničke nuklearne sigurnosti unatoč napetostima u odnosima između dviju zemalja, rekao je američki ministar energetike Ernest Moniz.


“Upravo smo uklonili više od 50 kg obogaćenog uranija iz Poljske”, rekao je Moniz na marginama sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču. Kazao je kako je riječ o još jednom koraku u dugoročnom procesu uklanjanja obogaćenog uranija i plutonija iz raznih zemalja.




Ruski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar.


Od 2009. SAD je sudjelovao u uklanjanju svih postojećih količina obogaćenog uranija iz 12 zemalja, rekao je Moniz na godišnjoj konferenciji IAEA.