Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Bogatstvo različitosti

Valorizacija bogate riječke povijesti: Postavljene nove višejezične ploče u centru grada

 Trg Grivica nekad je bio Piazza s. Vito
Trg Grivica nekad je bio Piazza s. Vito
Autor:
Objavljeno: 10. rujan 2019. u 10:36 2019-09-10T10:36:00+02:00

RIJEKA - U sklopu projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture, na još pet lokacija u središtu Rijeke postavljene su višejezične ploče s povijesnim nazivima ulica i trgova.

Ploče su postavljene u ulicama Pod voltun, Marka Marulića i Šime Ljubića te na trgovima Riječke rezolucije i Grivica, a riječ je o projektu osmišljenom s ciljem isticanja bogate riječke povijesti i kulture.

Naime, kako ističu u Gradu Rijeci, ovim projektom dio ulica i trgova u starom dijelu Rijeke uz table s aktualnim, službenim nazivima dobiva i ploče koje prikazuju nazive koje su te ulice i trgovi nosili kroz povijest.

A kako je Rijeka grad izrazito burne povijesti koji je pripadao različitim državama, tako će ti povijesni nazivi biti na različitim jezicima, odnosno predstavljat će različita razdoblja.

Prve četiri ploče postavljene su u svibnju na Koblerovom trgu te u ulicama Stara vrata, Užarska i Medulićeva.

3853355

Podršku u projektu pružila je Zajednica Talijana Rijeka, a izvor podataka za projekt postavljanja višejezičnih ploča je knjiga Massima Superine »Il stradario di Fiume«, koju je izdalo Društvo za povijesna istraživanja Rijeke iz Rima (Società di Studi Fiumani).

U knjizi su popisani nazivi riječkih ulica kroz povijest, kako u vremenu kad se Rijeka nalazila u sklopu Italije, tako i u drugim razdobljima. Projekt će se nastaviti postavljanjem još višejezičnih ploča s povijesnim nazivima na drugim lokacijama u središtu grada, ističu u Gradu Rijeci.

Višejezičnu ploču dobila je i Ulica Šime Ljubića

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.