Linićev prijatelj na meti medija iz susjedstva

Slovenski Dnevnik: Kalem u financijskim problemima; Kalem: Pišu gluposti

Marinko Glavan

Sve kredite koje sam ikad imao platio sam u dan, a i ne razumijem kako to može utjecati na Petrol. Ja u toj tvrtki više nemam nikakav vlasnički udio, već sam samo član uprave, kaže Jozo Kalem



RIJEKA Poslovni imperij trgovca naftom Joze Kalema, dugogodišnjeg poslovnog partnera slovenskog Petrola u Hrvatskoj, u financijskim je problemima, piše Dnevnik.si iz Slovenije.


List navodi kako je hrvatski tajkun Kalem zapao u teškoće s financiranjem svojih obaveza, iz kojih ga dijelom izvlači upravo Petrol, plaćanjem najamnina za benzinske crpke u vlasništvu Kalemova Ri-Petrola.


»Možda zbog toga što Kalemov utjecaj dopire do samog vrha hrvatske Vlade. Jedan od najznačajnijih hrvatskih trgovaca naftnim derivatima dobar je prijatelj ministra financija Slavka Linića«, navodi se u tekstu slovenskog lista.




Kalem se u Petrolu pojavljuje u dvostrukoj ulozi, piše nadalje Dnevnik.si, kao član uprave i vlasnik tvrtke Ri-Petrol s kojom Petrol posluje. Kalemova tvrtka vlasnik je benzinskih crpki koje iznajmljuje Petrolu, a on je Petrolu 2008. godine prodao 51 postotni udio u svojoj tvrtki Euro-Petrol, da bi četiri godine kasnije slovenska naftna kompanija otkupila i preostalih 49 posto. Iako su time raskinute vlasničke veze između Petrola i Kalema, on je ostao član uprave hrvatske ispostave slovenske kompanije.


Kalemova tvrtka Ri-Petrol, navodi slovenski Dnevnik, vlasnica je benzinskih crpki za koje Petrol plaća najam. Kalem je, tvrde, za zemljišta na kojima je gradio crpke uzimao hipoteke, i to u iznosima koji premašuju njihovu vrijednost pa Petrol najamninama plaća članu Uprave vraćanje kredita. Ako ih Ri-Petrol ne bude mogao vraćati, Petrol će ih morati preuzeti, kako ih ne bi zaplijenile banke.


To je, tvrdi Dnevnik.si, sasvim moguć scenarij, jer je Kalemov Ri-Petrol u dugovima, među ostalim i zbog kreditiranja drugih tvrtki u njegovom vlasništvu, primjerice sedamnaest milijuna eura tvrtki RI-Most, kojoj je blokiran račun, a bila je i na popisu poreznih dužnika.


Među najvećim vjerovnicima RI-Petrola je i sam Kalem, s višemilijunskim potraživanjima, navodi Dnevnik.si, a tu su i banke, za koje se slovenci pitaju kako je uopće moguće da jedna tako prezadužena tvrtka uspijeva pronaći financijere za nove kredite.


Iz slovenskog Petrola za Dnevnik.si odgovorili su kako nisu izdavali jamstva Kalemovim tvrtkama, a i sam Kalem opovrgava navode iz slovenskog lista da on ili njegove tvrtke na bilo koji način ugrožavaju poslovanje Petrola.


– To što pišu nisu ni izmišljotine, nego obične gluposti, oštro se na pisanje slovenskog medija obrušio Kalem, koji tvrdi da njegove tvrtke nisu prezadužene, već posluju stabilno.


– Sve kredite koje sam ikad imao platio sam u dan, a i ne razumijem kako to može utjecati na Petrol. Ja u toj tvrtki više nemam nikakav vlasnički udio, već sam samo član uprave. Ne vidim kako bi poslovanje mojih tvrtki bilo kako moglo ugroziti poslovanje Petrola, a i kad bi to bilo tako, valjda bi bilo logično da se u tom slučaju oglase i iz Petrola, kaže Kalem.