Proslava u Opatiji

Prvih 20 uspješnih godina tvrtke FRIGO-VE i prvi broj časopisa “Prava klima

P. N.

Poznato TV lice Antonija Blaće i Stoka vodili su event, a kao gost iznenađenja za prisutne je pjevala atraktivna Lidija Bačić 


 


U opatijskom Hotelu Paris, u petak 10. svibnja, uz brojne uzvanike, goste, poslovne partnere i zaposlenike svečano je obilježena 20. godišnjica uspješnog poslovanja tvrtke FRIGO-VE i promoviran prvi broj stručnog časopisa za grijanje i klimatizaciju “Prava klima”. 
– Odlučili smo se na pokretanje poslovnog časopisa za inovativni pametni dom budućnosti u uređivanju stambenih i poslovnih prostora koji bi obuhvatio i šire područje od samog djelovanja tvrtke, naglasio je vlasnik i direktor tvrtke, Ivan Vergilas.


Ivan Vergilas


 


Nastupila Lidija Bačić


 


Od osnivanja malog obrta pa sve do današnje impozantne tvrtke s 45 visoko stručnih kadrova prošlo je 20 godina, a ovaj značajni jubilej tvrtke FRIGO-VE obilježen je velikom prigodnom zabavom na kojoj su nastupili članovi plesne skupine Crowd, vrhunski vokal i zabavljač na udaraljkama Manuel Lupen, virtuoz na saksofonu Feđa Little L, dok je tijekom cijelog eventa goste zabavljao DJ Luca Montecchi. Poznato TV lice Antonija Blaće i Stoka vodili su event, a kao gost iznenađenja za prisutne je pjevala atraktivna Lidija Bačić. 


Nakon dvadeset uspješnih godina poslovanja u području klimatizacije, tvrtka FRIGO-VE odlučila je širiti poslovanje i na druga područja, a jedno od njih je izdavanje stručnog časopisa, čiji je prvi broj predstavljen na proslavi tvrtke.


Časopis nije strogo vezan uz područje poslovanja tvrtke, već obuhvaća širu paletu tema. Uz danas sve veću brigu o ekologiji i proizvodnji energije putem Sunca, vjetra i hidroenergije, teme časopisa se dotiču kvalitetnog školstva i inovacija koje su neophodne za razvoj gospodarstva. Čitateljima će biti zanimljive priče o većim i uspješnim projektima klimatizacija u Hrvatskoj, ali i o velikoj, uspješnoj tvrtki koja izvodi najsloženije projekte ugradnje klime u dalekoj Australiji. Kolumne iz različitih sfera pišu stručnjaci u svom području.


Pa iako se današnji trend tiskanih medija sve više zamjenjuje digitalnim oblikom, tisak ipak donosi opipljivu, odnosno trajniju vrijednost, a može se to nazvati i detoksikacijom od digitalne sveprisutnosti.


Tijekom večeri poslužene su birane delicije i brojna pića, s posebnim naglaskom na ekskluzivno predstavljena pića VERGILAS CRAFT DESTILLERY – whisky, rum, vodka, teranino i tri vrste gina. 


Svi prisutni uživali su u originalnim recepturama navedenih pića pod zajedničkim nazivom WHITEHEAD inspiriranih slavnom prošlošću Rijeke, grada izuma prvog torpeda na svijetu, čijim središtem teče daleko poznata riječka voda.


Inovativnost i novi projekti

 


 


Osnivač i direktor Ivan Vergilas osim što već dvadeset godina uspješno razvija tvrtku, nadograđuje svoje poslovanje novim idejama. Još kao srednjoškolac bavio se inovacijama, to ga je i usmjerilo na područje poduzetništva koje i dalje razvija. Svoje inovativne projekte predstavljao je na brojnim svjetskim izložbama inovacija. Na najvećoj američkoj izložbi inovacija INPEX u Pittsburghu sudjelovao je s inovacijom „Mobilni upravljački sklop” za paljenje i gašenje centralnog grijanja te osvojio brončano odličje. Na Hrvatskom salonu inovacija INOVA osvojio je zlatnu medalju, a na izložbi „Inovation of the year award” British Invention Show u Londonu srebrno odličje. Dobitnik je i godišnje nagrade Saveza inovatora Primorsko-goranske županije „Ivan Lupis” za svoja postignuća na domaćim i inozemnim izložbama. Inovacije primjenjuje u poslovanju, a započeo je i nekoliko novih projekata. 


 


Jedan od njih odnosi se na stari ruševni mlin koji je u  Trnovici, malom selu na Rječini, Vergilas kupio s namjerom da ga potpuno obnovi i vrati u originalno stanje, te organizira edukacijsko-inovacijski centar za proizvodnju struje, a u procesu je izdavanje papirologije za prvu riječku malu hidrocentralu.


 


Ideja mu ne manjka, pa je prema znamenitom inovatoru Whiteheadu stvorio istoimenu kolekciju pića. U planu je i organiziranje male destilerije za proizvodnju alkoholnih pića, a uz proizvodnju odvijala bi se i obuka za usavršavanje. 


 

 


Od malog obrta do tvrtke s 45 zaposlenih


 


Tvrtka FRIGO-VE od osnivanja malog obrta prije 20 godina, pa sve do današnje impozantne tvrtke s 45 visoko stručnih kadrova bilježi stalni rast i razvoj.


 


Od svojih početaka, odnosno osnivanja 2004. godine, obrt FRIGO-VE  bavio se ugradnjom i servisom klimatizacijskih uređaja i djelovao je na području Primorsko-goranske županije. Već tri godine kasnije obrt širi svoj spektar usluga na površinsko grijanje i hlađenje, te grijanje i hlađenje bazena, dijamantno bušenje i servis.


 


Područje prodaje i ugradnje kontinuirano se širi na cijelo područje Hrvatske, a 2010. godine obrt uvodi visoke standarde ugradnje i distribucije klimatizacijskih uređaja s timom od 10 zaposlenika. Četiri godine kasnije oformljen je stručni tim inženjera koji projektiranjem i tehničkim znanjima stoji na raspolaganju partnerima i investitorima.


 


Tvrtka stalno bilježi rast


 


Obrt 2016. godine postaje tvrtka FRIGO-VE d.o.o. i seli se u nove prostore na lokaciji u Poslovnoj zoni Marinići. To je ujedno i godina početka zastupanja renomiranih svjetskih brandova na području cijele Hrvatske, poput zastupanja branda Hitachi Cooling & Heating kao generalni uvoznik.


 


Tvrtka stalno bilježi rast, pa 2019. godine broji već preko 30 stručnih zaposlenika. Sredinom te godine tvrtka se seli na novu, veću lokaciju unutar susjedstva gdje otvaraju modernu i specijaliziranu poslovnu zgradu. Osim na riječkom području, te iste godine tvrtka otvara ured u Zagrebu, dok 2021. godine otvara izložbeni salon, prodajni ured i skladište u Zagrebu, točnije u Buzinu, na adresi Bani 104, a sve to s ciljem da budu bliži svojim partnerima u Zagrebu i okolici. 


 


Poslovanje i dalje ide uzlaznom putanjom, a tvrtka FRIGO-VE 2022. godine sudjelovanjem na međunarodnim sajmovima graditeljstva, opremanja i uređenja predstavlja se svojim uslugama i proizvodima te sudjeluje na brojnim edukacijama, seminarima, predavanjima, radionicama i konstruktivnim panel raspravama.


 


Planovi


 


FRIGO-VE osim razvijanja svog poslovanja surađuje s lokalnim strukovnim srednjim školama, pa se u prostorima tvrtke vrši educiranje kroz provođenje prakse i na taj način doprinosi poticanju razvijanja obrtničkih zanimanja. Tako je 2020. započela suradnja s Tehničkom školom Karlovac na EU projektu „STRuKA i TI“ putem kojeg se vrši izobrazba profesora, kao i prekvalifikacija postojećih djelatnika u podsektoru strojarstva. U isto vrijeme je u sjedištu tvrtke uređen Edukativni centar za potrebe uspješne suradnje sa srednjom školom, Elektroindustrijska i obrtnička škola iz Rijeke.


 


Izvrsno organizirana tvrtka na dvije adrese ima 45 zaposlenih stručnjaka u svom području, a i dalje se šire. U sklopu sjedišta u Rijeci nalazi se veliki prostor s prikazanim najnovijim sistemima podnog i zidnog grijanja, u sklopu EU projekata koriste se poticaji za digitalizaciju i fotonaponske elektrane, a putem webshopa razvijaju se i razne platforme za bolju komunikaciju s partnerima i kupcima.


 


Planovi u budućnosti obuhvaćaju prilagođavanje prostora digitalizaciji poslovanja. Velika pažnja posvetit će se energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima koji uključuju niskotemperaturna grijanja, fotonaponske sustave, proizvodnji solarnih panela, sve traženijih punionica za automobile, a radi se i na još reprezentativnijem uređivanju izložbenog prostora.


Marko Filipović i Ivan Vergilas na proslavi