Beba u raljama birokracije

Roditeljski ili sivi dom: Umjesto radosti zbog prvorođenca, Riječani proživljavaju dramu

Damir Cupać

Slobodan Barić strahuje da će mu Centar za socijalnu skrb oduzeti sina jer 7. siječnja dijete treba biti pušteno iz bolnice, a odluka gdje će biti do jučer nije bila poznata



RIJEKA » Slobodan Barić i njegova nevjenčana supruga Sonja Maletić trebali su proslaviti božićne i novogodišnje blagdane na najsretniji način – u krugu obitelji s jednomjesečnim sinom koji se rodio 20. studenoga 2013. godine, u dva sata. Ne samo da nisu mogli biti sa sinom, već ne znaju ni kada će, i hoće li, dijete doći u njihov dom nakon Sveta tri kralja.



Sa Slobodanom Barićem razgovarali smo u petak, 3. siječnja 2014. godine, a on još uvijek nije znao što će se dogoditi u utorak, nakon Sveta tri kralja. Nakon što smo nazvali ravnatelja riječkog Centra za socijalnu skrb Karla Balenovića koji je poručio da nije upoznat s predmetom i da će nam se javiti iz pravne službe, Barića su ipak nazvali kako bi s njim otišli do njegovog stana jer je to dio procedure kojom je predviđeno utvrđivanje u kakvom je stanju njegov dom za prihvat djeteta. U istoj toj pravnoj službi dali su nam službenu izjavu da kolegica sa stručnim timom odjela za brak i obitelj radi na predmetu.   – Trebaju se poduzeti sve zakonom propisane radnje, a one su još u tijeku. Dok se dijete ne otpusti iz bolnice, odradit će se sve potrebno za procjenu u skladu s interesima i pravima djeteta. U utorak ćete dobiti cjelokupno očitovanje, poručili su u riječkom Centru za socijalnu skrb.   Možda socijalnim radnicima u riječkom Centru za socijalnu skrb dva-tri dana nije neko dugo razdoblje, ali Slobodanu Bariću i Sonji Maletić bit će to tri najduža dana u životu jer oni još uvijek ne znaju hoće li sina uzeti doma, u stan ili će im ga država poslati u dom.


   Naime, odluku o tome treba donijeti riječki Centar za socijalnu skrb koji je uključen u cijelu priču na poziv liječnika. Slobodan Barić kaže da nema ništa protiv uključivanja socijalnih radnika, ali očajan je zbog toga što isti taj Centar 3. siječnja 2014. godine nije još ništa odlučio, ide vikend, pa blagdan, a 7. siječnja 2014. godine dijete treba biti pušteno iz bolnice.


Počinju problemi




Do uključivanja Centra za socijalnu skrb došlo je jer su liječnici odlučili nakon majčinog prijema u bolnicu zatražiti pregled psihijatra, te je obaviještena socijalna služba. U otpusnom pismu, u nalazu psihijatra, navedeno je da je pacijentica »navodno bila THC pozitivna. Pregledom Multignosta sve pozitivno, no nije pouzdano jer se mora očitati odmah i stajanjem mijenja, a nigdje u dokumentaciji nije notirano«.


   Što se tiče njezinoga psihičkog statusa utvrđeno je da je uredne svijesti, kontakta, orijentacije, psihomotorno adekvatna…, bez apstinencijalnih simptoma, ali je preporučen nadzor Centra socijalne skrbi. To je bilo 20. studenoga 2013. godine, na dan kada je rodila sina. Dan nakon toga pregledao ju je neurolog koji je utvrdio da je pacijentica imala epileptički napad u 21. tjednu trudnoće, da povremeno konzumira alkohol i izričito negira konzumaciju psihoaktivnih tvari.


   Budući da su počeli problemi s Centrom za socijalnu skrb, nakon otpusta iz bolnice, Slobodan Barić i njegova izvanbračna supruga otišli su u nekoliko navrata na Kalvariju po mišljenje liječnice, a na traženje socijalne službe. U tri navrata testiranja su pokazala da je majka bila negativna na sve metabolite, pa je psihijatrica dala i mišljenje o sposobnosti majke za brigu o djetetu: »Iz pregleda i razgovora ne vidim kontraindikacije za brigu o djetetu«. To mišljenje navedeno je 19. prosinca 2013.


Neprofesionalizam


Unatoč njemu Centar za socijalnu skrb još nije donio odluku hoće li se njihovo dijete dodijeliti roditeljima ili će biti smješteno u dom.


   – Mi još uvijek ne znamo što će oni odlučiti – hoće li nam pustiti da sina uzmemo doma ili će inzistirati na smještaju u dom, a za što nema niti jednog razumnog raloga. Ono s čime se susrećem u zadnjih mjesec dana je nevjerojatno i svjedoči o neprofesionalnom ponašanju državnih službi koje ne rade svoj posao i zbog toga mi ne znamo što će biti s našim djetetom. Vlasnik sam dvosobnog stana, radim, moja izvanbračna partnerica živi sa mnom, moja nam obitelj daje potpunu podršku, ali Centru za socijalnu skrb to još uvijek nije dosta za odluku hoće li dijete kod nas ili u dom, očajan je Barić.


   On je ispričao da je u vezi s izvanbračnom partnericom više od godinu i pol dana, da su živjeli u slobodnoj vezi.


   – Jednog dana ona je doživjela napad, pala je, a kod doktora je utvrđeno da je u drugom stanju. Bojali smo se da je imala epileptički napad, ali to nije dijagnosticirano. Jako sam želio dijete i zajednički smo se dogovorili da ćemo živjeti u izvanbračnoj zajednici i da će ona roditi. Prije toga moja je partnerica imala loše nalaze krvi, primjerice imala je problema sa željezom, ali smo se svi skrbili o njoj i sve je to bilo u redu nakon nekog vremena.



   » 20. studenog 2013. – rođen sin Slobodana Barića i Sonje Maletić   » liječnici po prijemu rodilje istoga dana traže pregled psihijatra i slučaj prijavljuju Centru za socijalnu skrb   » u nalazu psihijatra stoji da je rodilja bila »navodno THC pozitivna«, a psihičko stanje ocijenjeno je urednim   » 21. studenog rodilju je pregledao neurolog – utvrđeno je da je pacijentica imala epileptički napad u 21. tjednu trudnoće, da povremeno konzumira alkohol i izričito negira konzumaciju psihoaktivnih tvari   » nakon izlaska iz bolnice majka je tri puta testirana na metabolite, svi nalazi su negativni   » 19. prosinca psihijatrica daje pozitivno mišljenje o sposobnosti majke za brigu o djetetu   » unatoč nalazima, počinju problemi s Centrom za socijalnu skrb, niti nakon mjesec i pol dana od poroda Centar ne donosi rješenje   » 3. siječnja otac Slobodan Barić još ne zna hoće li dobiti sina   » 7. siječnja – dijete mora iz bolnice, ali GDJE???


   Ipak, imala je još jedan pad u srpnju 2013. godine, došla je prva pomoć i na hitnoj joj je dijagnosticirana epilepsija. Dobila je neku terapiju, a na moje pitanje kako će to utjecati na trudnoću, dobili smo odgovor da je bitno zdravlje majke. Zajedno smo odlučili da ne uzima terapiju i sve je bilo u redu, a ona je završila u rodilištu 19. studenoga 2013. godine. Rodila je carskim rezom 20. studenoga 2013. godine u dva sata.


U posjeti svaki dan


U otpusnom pismu navedeno je da je beba rođena ranije. Mama je bila u JIL-u, a beba je prebačena na peti kat. Došao sam oko podne toga dana vidjeti mamu i dijete, a socijalna radnica i sestra su me napale da mi je izvanbračna supruga bila pijana tijekom trudnoće, te da je dijete bilo izloženo alkoholu, prisjeća se Barić. On dodaje da to ne može biti nikako istina jer su jako pazili tijekom trudnoće, ali ne negira da mu je partnerica ponekad otišla na piće s društvom tijekom trudnoće.


   – Imam tri otpusna pisma za suprugu i u svakom su navedne drugačije činjenice. U svakom slučaju dijete je prebačeno na rehabilitaciju prije dva tjedna na Kantridu, a nama su rekli da će nakon nje biti prebačeno u dom. Mi ga posjećujemo svaki dan. Beba je danas odlično jer su liječnici poduzeli sve da se isprave određeni problemi, uredili smo dječju sobicu, ali zbog Centra za socijalnu skrb ne možemo preuzeti sina. Nastojali smo u riječkom Centru za socijalnu skrb saznati što se događa, je li donijeta kakva odluka, tko ju je donio i što je navedeno u rješenju. Jednostavno, s njima je nemoguće komunicirati. Uzeo sam i odvjetnika jer me je već pomalo bilo strah što će se dogoditi, ali oni nisu željeli s njim pričati, navodi Barić. Njegov odvjetnik potvrdio je da je preporučeno slao pitanja u vezi s predmetom, ali da nije bilo nikakvog odgovora o poduzetim pravnim radnjama od strane Centra za cocijalnu skrb, a odgovore nije dobio ni kada je s Barićem osobno otišao u Centar za socijalnu skrb.