Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2
Sutra: 5° 5° 2
27. siječnja 2020.
Press kolegij

Primorsko-goranskoj županiji ostalo neiskorištenog novca u proračunu. Evo na što će ga utrošiti

Foto: S. DRECHSLER
Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 25. studeni 2019. u 21:35 2019-11-25T21:35:00+01:00

Na natječaj za dobivanje proračunskih sredstava koja su ostala neiskorištena prijavilo se 18 škola kojima je osnivač PGŽ, i sve su dobile novac

RIJEKA - Sa slobodnim proračunskim sredstvima koja su ostala neiskorištena u proračunu, PGŽ će financirati nadstandard u osnovnim i srednjim školama kroz Upravni odjel za odgoj i obrazovanje. 

Na natječaj se prijavilo 18 škola kojima je osnivač PGŽ i sve su dobile sredstva za financiranje prijevoza ili ulaznice za muzeje i centre kojima je osnivač Županija.

Financiraju se i natjecanja pa je jedan od najvećih iznosa otišao Gimnaziji Andrije Mohorovičića i to 38 tisuća kuna za natjecanje iz robotike u Turskoj, dok je u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji za financiranje prvog međunarodnog programa mature na engleskom jeziku kao potpora otišlo 70 tisuća kuna. Sveukupno se na ovaj način škole u PGŽ-u financiraju s 220.102 kune.

Kako je na press kolegiju kazala zamjenica župana Marina Medrić, Japlenški vrh, zaštićeno područje u Gorskom kotaru površine 180 hektara, smanjit će svoj prostorni obuhvat.

- To je veliko područje kojim upravljaju Hrvatske šume dok je zaštita prepuštena JU Priroda. Međutim, kako se urbana zona Grada Delnica proširila unutar granica park-šume, Primorsko-goranska županija je 2017. godine Ministarstvu zaštite okoliša i energetike uputila dopis u kojem je iskazana potreba za promjenom obuhvata zaštićenog područja u cilju efikasnijeg upravljanja zaštićenim područjem.

Smanjenjem prostornog obuhvata park-šumi bi pripadalo područje površine osamdesetak hektara, što bi omogućilo Javnoj ustanovi Priroda kvalitetnije upravljanje zaštitom i nadzorom područja, rekla je Medarić.

Županija je Općini Fužine dodijelila 290 tisuća za popravak broda na jezeru koji je uništen uslijed nevremena, a kako je najavio pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, Općina Matulji dobit će od Županije dodatnih 300 tisuća kuna za sufinanciranje Radne zone Miklavija, što znači da će PGŽ ovu zonu financirati s ukupno 800 tisuća kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu