Isisavanje novca iz tvrtki

»Inkasator« NK Karlovcu donirao 180 tisuća, te posudio 244 tisuće kuna

Damir Kundić

Donacije gradskih tvrtki bile su obilat izvor financija za NK Karlovac



KARLOVAC Karlovačka gradska tvrtka »Inkasator«, koja u tom gradu obavlja poslove naplate komunalnih usluga te brine o održavanju većine stambenih zgrada, ove je godine do 1. rujna Nogometnom klubu Karlovac donirala iznos od čak 180.000 kuna. U istom mu je periodu isplatila i tri pozajmice u visini od 244.670 kuna.


  Ove podatke ustupila nam je Građanska inicijativa »Za Karlovac«, koja je od te tvrtke prošli mjesec zatražila popis svih isplata na račune pravnih osoba u razdoblju od početka 2010. godine. Zahtjev je prvotno odbijen uz obrazloženje kako »Inkasator« nije tijelo javne vlasti, ali su podaci naknadno ipak morali biti dostavljeni nakon što je to naredila Agencija za zaštitu osobnih podataka.   

Sve za nogomet


Popis donacija, koje na račune udruga isplaćuje »Inkasator« samo je ilustracija činjenice da je u Karlovcu u proteklom vremenu dosta toga bilo podređeno upravo potrebama nogometnog prvoligaša. Ukupne donacije do 1. rujna iznosile su mu 246.882 kune, od čega je, kako smo već spomenuli, čak 180 tisuća otišlo na račun NK Karlovca, u kojem direktor »Inkasatora« Vlatko Ivka, usput rečeno, sjedi u Upravnom odboru. Prva donacija isplaćena je 13. siječnja kad je klubu prebačeno 40 tisuća. 10. veljače dato je još 40 tisuća, a četiri dana kasnije 20 tisuća kuna.



Gradske tvrtke donacije isplaćuju najrazličitijim udrugama – od sportskih klubova, preko KUD-ova, sve do župa katoličke crkve. Među zanimljivijim transakcijama »Inkasatora« ističu se, unatoč minornom iznosu od 3.000 kuna, tri donacije na račun Limene glazbe Duga Resa. Predsjednik te udruge je Josip Draganjac, inače, zaposlen u Tehničkoj službi »Inkasatora«.





Prvog dana travnja isplaćena je pozajmica od 150 tisuća, koja je vraćena 20 dana kasnije. 7. travnja nogometnom je prvoligašu donirano 30 tisuća kuna, a 12. travnja opet isti iznos. 13. svibnja NK Karlovcu je s računa »Inkasatora« prebačeno još 20 tisuća, a 21. srpnja pozajmica od 74.670 kuna, koja je vraćena početkom kolovoza. Krajem tog mjeseca klub je od tvrtke dobio još jednu pozajmicu, ovaj put u iznosu od 20 tisuća kuna, no za nju u dokumentima nije naznačeno je li vraćena.   

Obilne donacije


Godinu ranije »Inkasator« je udruge donirao s ukupno 141.500 kuna, od čega je NK Karlovac dobio 80 tisuća. Istodobno mu je data pozajmica od 200 tisuća kuna, a u objavljenim podacima također nije naznačeno je li i kada iznos vraćen tvrtki.



NK Karlovac je ove godine do 31. kolovoza prihodovao ukupno 4,4 milijuna kuna. Od toga je od donacije države i lokale zajednice dobio 1,1 milijun kuna, a još 1,34 milijuna preko donacija trgovačkih društava. Od sponzorstva je dobio svega 565 tisuća.



  Nogometnog su prvoligaša donirale i druge tvrtke u vlasništvu Grada Karlovca. Gradska tvrtka »Čistoća« do čijeg smo popisa donacija udrugama također uspjeli doći, ove je godine preko svojih računa u Erste i Karlovačkoj banci udrugama isplatila ukupno 150.930 kuna. Od toga je NK Karlovcu otišlo 90.230 kuna. Godinu ranije je na donacije utrošeno čak 403.720 kuna. Od toga je NK Karlovcu formalno donirano 55 tisuća, no kako je Karlovačkoj športskoj zajednici istodobno doznačeno 250 tisuća kuna, jasno je da je dio novca opet završio na računu nogometnog prvoligaša.