Četvrtak, 26. studenog 2015.
Konobari na čudu

I zbog manče u kasi inspektori pečate kafiće

Foto Sergej DRECHSLER
Foto Sergej DRECHSLER
Autor: Bojana Mrvoš Pavić
Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 7:01

Po Zakonu o fiskalizaciji, viška u blagajni ne smije biti, što znači da konobar mora staviti novac u džep, no tada inspektori mogu zaključiti da konobar u džep stavlja novac koji je zaradio uslugom bez računa

ZAGREB Žele li sačuvati posao u kafićima i restoranima, svim ugostiteljskim objektima općenito, konobari odnedavno, otkad im je »uselila« fiskalizacija, trebaju dobro razmisliti hoće li i dalje od gostiju primati napojnice, ili, popularnije, »manču«, »bakšiš« odnosno »tringelt«. Budu li ih primali, pak, bolje im je da ih odmah, umjesto u blagajnu ili službeni novčanik, spreme u vlastiti džep, ali i onda trebaju pripaziti gleda li ih sumnjičavo koji od gostiju. 

Ovih su dana lokalni virovitički mediji, naime, izvijestili kako su porezni inspektori u njihovu gradu na pet dana zatvorili, uz dodatno izrečenu kaznu od deset tisuća kuna, jedan tamošnji kafić, i to zbog 50 kuna zatečenog viška u blagajni. Vijest je potaknula ugostitelje na razmišljanje, ali i kritiku put Porezne uprave.  

»Ustaljena je praksa kao, uostalom, i svuda drugdje u svijetu, konobaru koji vas poslužuje dati napojnicu. Nju inspekcija, koja je došla u nenajavljeni nadzor, može tumačiti kao višak nastao u blagajni zbog prodaje bez računa, što se, očigledno je, već događa po kafićima. Konobar na kraju svoje smjene radi obračun, i ostavlja usklađenu blagajnu, a višak uzima. Porezna, koja višak zatekne, kažnjava vlasnika lokala visokom kaznom, i privremenim zatvaranjem lokala«, upozorava jedna zagrebačka ugostiteljica, uz uvjet anonimnosti. 

Inspekcija promatra

Kako kaže, Zakon o fiskalizaciji, očito, nije riješio  problem napojnice, čije ostavljanje nije zabranjeno, no nije niti usklađeno s uvedenom fiskalizacijom, što bi sada moglo »doći glave« mnoge vlasnike lokala, posljedično i njihove zaposlenike. Ako društvo u lokalu popije butelju vina koja košta 175 kuna, pita se ugostiteljica, a gost ostavi 200 kuna, što je konobar dužan napraviti? Po Zakonu o fiskalizaciji, viška u blagajni ne smije biti, što znači da konobar odmah 175 kuna mora staviti u blagajnu, a 25 kuna u svoj džep. Međutim, kako inspekcija, koja prije »ulaska« u blagajnu i službene novčanike konobara ima običaj prvo u lokalu prosjediti, incognito, i promatrati što se događa i radi, mogla bi zaključiti da konobar u svoj džep stavlja novac koji je zaradio uslugom bez računa. Kako zaključuje ugostiteljica, Porezna uprava mora ili brzo donijeti naputak kojim će regulirati ostavljanje napojnice u lokalima, odnosno, od 1. travnja, »kusura« u trgovinama i drugim obrtima, a od 1. srpnja i svim drugim obveznicima fiskalizacije, ili pak zakonom propisati da se napojnica ne smije ostavljati!?

Prema riječima potpredsjednika Ceha ugostitelja Branka Grebličkog, od nadzora inspekcije sve je moguće očekivati pa tako i ove mjere, koje »nemaju veze sa stvarnim životom«. Kako je moguće da se zbog viška od 50 kuna kafiću zabrani rad na pet dana, i naplati kazna od deset tisuća kuna?!, pita se, ogorčeno, Greblički. 

Rješavanje konkurencije

Drugi veliki problem na koji ukazuju ugostitelji je način na koji se oni, navodno, međusobno mogu »rješavati« konkurencije. Naime, s obzirom na to da su svi podaci koje mora sadržavati račun javno dostupni preko sudskog registra, kafić koji želi pomrsiti račune konkurentskom kafiću, može s obične blagajne, uz dostupne podatke, printati račune konkurencije bez valjanog identifikacijskoj broja, a zatim te, protuzakonite račune, anonimno prijavljivati Poreznoj upravi. 

Kako našem listu odgovaraju iz Porezne uprave, to je »teško«. »Zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije određen je s nekoliko parametara koji osiguravaju jedinstvenost računa, što ga ponovo čini jedinstvenom oznakom kao JIR. Međutim, zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije, štiti autentičnost obveznika jer predstavlja privatni ključ certifikata (FINA certifikat za fiskalizaciju). Samo obveznik može ponovo kreirati isti zaštitni kod temeljem ulaznih parametara za konstrukciju koda jer se koristi njegov privatni ključ, stoga ZKI predstavlja zaštitu obveznika od zlonamjerne prijave lažnih računa«, stoji u pojašnjenju Porezne uprave. 

Na pitanje o zatvaranju lokala zbog 50 kuna viška u blagajni, odnosno hoće li se regulirati pitanje napojnica, iz Porezne uprave odgovaraju kako je teško povjerovati da potencijalne visine napojnica bivaju više i od 20 posto prikazanog prometa, što se često događa u nadzorima kod izdavanja računa i usporedbom s ostvarenim prometom u blagajni«. 

Izračunali smo – proda li lokal u danu, recimo, 300 kava po cijeni od sedam kuna, i na svake četiri kave, recimo, dobije napojnicu od dvije kune, zaradit će napojnica u vrijednosti 7,5 posto dnevnog prometa, odnosno 150 kuna, zbog kojih će inspekcija lokal zatvoriti nađe li ih u blagajni, ili registrira da konobari taj novac stavljaju u svoj džep. Toliki je iznos napojnica, dakle, itekako moguć, no inspekcija će lokal zatvoriti budući da Zakon o fiskalizaciji višak ne priznaje, odakle god dolazio. Ako određeni kafić posjećuju darežljiviji gosti, pa lokal na svaku od 300 kava dobije dvije kune »manče«, moguć je i iznos napojnica vrijednosti od 30 posto prometa. S »mančom«, dakle, ubuduće oprezno. 

Komentari

20
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • brko1
  brko1   Objavljeno: 5. ožujka 2013. u 23:07

  Je.em ti državu da ti je.em i nas koji smo se kao za nju borili.

 • HOMOPIT
  HOMOPIT   Objavljeno: 5. ožujka 2013. u 18:51

  Izgleda da je ovoj državi veći interes zatvoriti kafiće nego pustiti da ljudi rade.Možda je nezaposlenih premalo?????

 • Goran Banda
  Goran Banda   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 21:35

  inspektori rade kolonoskopiju

 • Davor Moravek
  Davor Moravek   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 21:29

  Postoji još jedna kategorija - a to je da se "tringelt" tretira kao - davanje novca prosjaku. Da li i prosjaci, a i kad lijepo vrijeme krene, ulični svirači i artisti, koji obavljaju neregistriranu djelatnost, također moraju imati fiskalne blagajne? Dakle, kad na "Cest is the Best" i drugim događajima, zateknete nekog sa šeširom, da li vam i on mora isprintati račun na dvije kune koje ste tamo ubacili?

  • blitvakrumpir@yahoo.com   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 22:58

   A javne zahode si zaboravio...

  • Davor Moravek
   Davor Moravek   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 21:31

   Naravno, očekujem i da mi gradska uprava izda račun i na pola kune koje ću ubaciti u fontanu, je li treba pred fontanama dežurati djelatnik holdinga i izdavati račune za svaki novčić, recimo pol forinte, koje ću ubaciti...

 • Damir Dado Skrgic
  Damir Dado Skrgic   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 20:22

  Neka konobari strpaju baksis u gace, valjda tamo inspektori nece zavirivati...

 • Redakcija Automotosvijet
  Redakcija Automotosvijet   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 19:32

  To nije zarada, to je davanje novca. Koji idiotikus može meni zabraniti da dam dio svojeg novca kome ja hoću?

 • Goran Banda
  Goran Banda   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 18:29

  u Austriji mali kafici uopce nemaju blagajne Placaju pausal.Idemo kopirati pravu turisticku zemlju a ne izmisljati gluposti.

 • GORAN
  GORAN   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 18:25

  Dok su ovako glupa pravila nema druge neku svaku pojedinu kunu manče odmah stavljati u gaće!

 • Pancho Pancho
  Pancho Pancho   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 17:58

  Dragi konobari,maču u đep,pa nek ovi strvinari traže.

 • Patriot
  Patriot   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 11:24

  Navodno vani imaju u kasi (računalu) stavku "manča" ... jednostavno treba vidjet kako je to rješeno tamo gdje postoji slilan sustav ...

 • Nostradurus
  Nostradurus   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 10:09

  Sav tringlet treba uplatiti na račun HDZ-a i SDP-a i problem riješen. :-))

 • meri_22
  meri_22   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 9:59

  Meni je puna kapa prica o kaficima,navodenja na cinkarenje.. Zasto malo ne pisete i komentirate o tome,zasto je"gradski otac", sve prostore grada dao u najam Pavicu,pa on dila te prostore dalje po trostrukoj cijeni. Zasto vlasnici,ugostitelji ne mogu unajmiti taj prostor direktno od grada pa da mogu poslovati bez gubitka. Ovdje navalili na konobare,mogu li dobiti ili ne mancu. Ma sramota!!!

  • GORAN
   GORAN   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 18:23

   Ma ja,u ovom SDP-biltenu ti bi da pišu o tome?????????

 • Ivan Nekić
  Ivan Nekić   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 9:17

  Puna mi je kapa ugostitelja i njihovih problema. Nisam prije obraćao pažnju na račune, ali nakon uvođenja fiskalnih blagajni malo detaljnije pogledam račun. U tri kafića u Rijeci sam dobio račun sa krivim vremenom, valjda su mi dali račun od nekoga tko je imao istu narudžbu prije mene. U dva kafića uopće nisam dobio račun. U jednom lokalu u Opatiji sam uz piće dobio papirić koji se zove narudžba, a ne račun. I na kraju, u jednom restoranu nisam dobio račun. To sve rade nakon što su im smanjili PDV sa 25% na 10%, a nitko od njih nije smanjio cijene?! Pitam i Linića da nam predoči rezultate uvođenja fiskalizacije, usporedba ove i prošle godine?? Lopovska država-lopovski ljudi.

  • unio
   unio   Objavljeno: 5. ožujka 2013. u 12:10

   toleriram dok se netko ne sjeti naplatiti i vodu ukoja se daje uz kavu,inače ivan ti si tužibaba i vjerojatno tamo piješ često kavu pa ne dobiješ svaki put račun ali da si popio 3-4 pive i onda dobiješ 5 gratis nebiš se bunio a ne pitaš se kako pravda i kojim novcem tu pivu gratis

  • blitvakrumpir@yahoo.com   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 22:55

   Pa bilo bi dobro da napišeš i kojim je to lokalima bilo? Evo meni npr. u Premijeru uvijek izdaju račun od jučer ili ništa?Kad pitaš konobara pravi se lud...

 • vitez
  vitez   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 8:31

  višak gotovine u blagajni nije smio postojati niti prije fiskalizacije. to nije ništa novoga...

  Ova novinarka je zbilja glupa... zašto uopće piše da je problem "navodno" uništavanje konkurencije kad je to obična kafanska glupa spika koju joj je porezna jasno objasnila da nije moguća... Ali valdja je napisala tih par rečenica to je 50 kn honorara pa to nije izbacila već ostavila kao to je tako, dodala navodno i onda to osporila izjavom porezne uprave..

 • nightlooser
  nightlooser   Objavljeno: 4. ožujka 2013. u 8:17

  prava i istinska filozofija ... oko tih problema treba napisati nekoliko disertacija i obaviti javnu raspravu jer "Zakon ne poznaje manču" ?? a to je naravno krucijalni problem ove banana države ! taj ili neki drugi Zakon isto tako ne može prepoznati vještačenjem da li je tunel farban dva - tri puta !!?? jebali vas takvi Zakoni , bando nesposobna !