Farmakopeja

Cvijet konoplje na popisu lijekova: Upute EU-a omogućit će proizvodnju medicinskog kanabisa i u Hrvatskoj

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Reuters

Foto Reuters

Nakon što cvijet kanabisa dobije službeni status lijeka, stvorit će se dobra osnova za pokretanje proizvodnje medicinskog kanabisa u Hrvatskoj. No, o tome odluku treba donijeti država



Hrvatskim je pacijentima medicinska marihuana danas dostupna samo putem pojedinačnog interventnog uvoza gotovog pripravka iz EU-a. Imunološki zavod pred zaključenjem je ugovora s kanadskim proizvođačem kanabisa koji bi Hrvatskoj isporučivao sirovinu, a mnogi priželjkuju model kontrolirane sadnje kakav postoji u drugim europskim državama, što bi medicinski kanabis učinilo jeftinijim i dostupnijim hrvatskim pacijentima.



– U Europskoj uniji prepoznata je potreba da se bolesnicima pruži liječenje kanabisom u skladu s vrlo rigoroznim zahtjevima koje postavlja moderna farmaceutika. Monografija će biti temeljni dokument kad krenemo u vlastiti uzgoj kanabisa za hrvatske bolesnike. Službeni status ljekovitog pripravka koji cvijet konoplje time dobiva važan je za proizvođače, jer je to osnovni priručnik za sve one koji žele proizvoditi kanabis – objašnjava Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za medicinski kanabis Ministarstva zdravlja. On očekuje da će se, nakon što cvijet kanabisa dobije službeni status lijeka, vrlo brzo krenuti s izradom monografije ekstrakta ili ulja kanabisa, te da će se stvoriti dobra osnova za pokretanje proizvodnje medicinskog kanabisa u Hrvatskoj. No, o tome odluku treba donijeti država.  


Američki popis


Kako kanabis dosad nije bio uvršten u europsku farmakopeju, niti ga je regulirala ijedna europska država, države EU-a koje odobravaju uporabu medicinskog kanabisa, a među njima i Hrvatska, koristile su američku farmakopeju. Kad kanabis uđe u europsku farmakopeju, Hrvatska može odmah preuzeti taj dokument, a isto tako može preuzeti njemačku farmakopeju, ako Njemačka bude brža u izradi svoje nacionalne monografije.