SIPA prikuplja podatke

I BiH istražuje tijek novca iz HDZ-ovih “crnih fondova”

Hina

Riječ je o 1,2 milijuna kuna koje je Mladen Barišić, prema vlastitim tvrdnjama, uplatio Boži Ljubiću, predsjedniku HDZ-a 1990., po nalogu Ive Sanadera



Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) počela je prikupljati podatke koji bi trebali pokazati je li stranka HDZ 1990. odnosno njen predsjednik Božo Ljubić doista dobio milijun i 200 tisuća kuna iz »crnih fondova« kojima je preko Mladena Barišića upravljao bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ Ivo Sanader, potvrdila je glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija.


»To je faza prikupljanja podataka, a nakon toga će uslijediti njihova obrada i eventualno produbljivanje saznanja«, izjavila je Kujundžija kako je u srijedu citira sarajevski »Dnevni avaz«.


Glasnogovornica krovne policijske agencije u BiH je pojasnila kako je temelj za ove predistražne radnje svjedočenje bivšeg HDZ-ova rizničara Barišića na suđenju Sanaderu u slučaju »Fimi medija«.




Barišić je u svom iskazu ustvrdio kako mu je Sanader osobno naložio da za potrebe HDZ 1990. osigura 1,2 milijuna kuna i da taj novac preda Boži Ljubiću.


SIPA je ovaj slučaj počela istraživati sukladno standardnim procedurama kojih se pridržava prikupljajući informacije iz različitih izvora pa i medija.


Kujundžija je kazala kako će, budu li prikupljene informacije koje ukazuju na počinjenje kaznenog djela, o tome izvijestiti Tužiteljstvo BiH koje će onda odlučiti o eventualnoj daljnjoj istrazi.


Božo Ljubić je Barišićeve tvrdnje ranije odlučno zanijekao tvrdeći kako ni on niti HDZ 1990. nisu dobili nikakav novac iz »crnih fondova«  zbog kojih se sudi Sanaderu.