Rio 2016

Šime Fantela i Igor Marenić večeras brane prvu poziciju: Bonaca odgodila odluku o zlatu

Denis Frančišković

NAVIJAČKA ATMOSFERA – Cresani su čitav dan čekali start utrke, ali to nije pokvarilo odličnu atmosferu / W. SALKOVIĆ

NAVIJAČKA ATMOSFERA – Cresani su čitav dan čekali start utrke, ali to nije pokvarilo odličnu atmosferu / W. SALKOVIĆ

Kasno sinoć donijeta je odluka o odgodi »medal racea« za dvojce za danas od 19 sati po hrvatskom vremenu. Ne bude li opet vjetra zadarskoj posadi pripast će zlato



 Bonaca je jučer okovala Marinu de Gloria i odgodila dugo očekivani start klase 470 u zaljevu Guanabara u kojoj je hrvatska posada Šime Fantela i Igor Marenić već osigurala povijesnu broncu, a u novi današnji lov na zlato kreće s prvog mjesta. Isplovaljale su jučer ženske posade klase 470 u plovu za odličja, no Eol se jednostavno nije smilovao… Dugo se čekalo, vjetar je na kraju počeo dolaziti, ali ne više od desetominutna četiri čvora za start. Na kraju donijeta je odluka o odgodi »medal racea« za dvojce za danas od 19 sati po hrvatskom vremenu. Ne bude li opet vjetra zadarskoj posadi pripast će zlato.


Šime i Igor maestralno su odjedrili dosadašnji tijek regate, nakon deset jedrenja imaju 11 bodova više od Grka Panagiotis Mantisa i Pavlos Kagialisa i 13 više od australske posade Mathew Belcher i William Ryan. Zadarska posada je u dobroj poziciji za osvajanje povijesnog zlata jer Grci bi trebali u cilj ući šest mjesta ispred hrvatske posade, a Australci sedam da im uzmu najsjajnije odličje. U taboru hrvatskih jedriličara s nestrpljenjem se čekao vjetar i potvrda zlata, no vjetar s oceana nije se probio u Marinu de Gloria.



Poredak klase 470: 1. Šime Fantela/Igor Marenić (Hrv) 27, 2. Panagiotis Mantis/Pavlos Kagialis (Grč) 38, 3. Mathew Belcher/William Ryan (Aus) 40, 4. Stuart McNay/Dave Hughes (SAD) 67, 5. Anton Dahlberg/Fredrik Bergstrom (Šve) 69, 6. Luke Patience/Chris Grube (VB) 69, 7. Matthias Schmid/Florian Reichstadter (Aus) 73, 8. Sofian Bouvet/Jeremie Mion (Fra) 79, 9. Yannick Brauchli/Romuald Hausser (Švi) 92, 10. Ferdinand Gerz/Oliver Szymanski (Njem) 94.





– Mi smo i dalje hladne glave, nemamo još ništa, nismo još ništa osvojili, odmor, masaža i sutra je novi dan – znakovito je ustvrdio Šime, premda ga je smiješak malo odavao.


Novi obračun?


Inače, Zadranin Šime kao kormilar i Cresanin Igor kao flokist zajedno jedre 15 godina, a na Olimpijskim igrama debitirali su kao 22-godišnjaci u Pekingu 2008. kad su osvojili deveto mjesto, a u Londonu 2012. bili su šesti.


Hrvatski jedriličari imaju 13 bodova ispred australske posade koja je uoči Igra bila jedan od glavnih favorita za zlato, Mathew Belcher bio je šest puta zaredom svjetski prvak. Njegovu posadu jedinu su zadnjih godina pobjeđivali upravo Šime i Igor, prvi put 2009… Večeras je po hrvatskom vremenu novi veliki obračun.


Inače, u prostorijama Jedriličarskog kluba »Uskok«, domu zadarskog jedrenja, sinoć je sve bilo spremno za gledanje »medal racea«, povijesnog plova za odličja za hrvatsko jedrenje. Okupili su se brojni ljubitelji jedrenja i prijatelji ovog sjajnog dvojca, kao i novinarske ekipe, a nakon završetka regate trebala im se priključiti i Šimina obitelj. No, vjetar je imao drugačije planove. Kako je postajalo sve jasnije da će se sve odgoditi za danas, okupljeni su se polako razilazili, a najuporniji su bili oni najmlađi, koji u Šimi i Igoru vide svoje uzore.



Cijeloga dana Cresom, rodnim mjestom Igora Marenića, vladala je prava sportska atmosfera, što je trebala kulminirati iza 19 sati kada se očekivao početak plova za olimpijsko zlato Marenića i Fantele. Na inicijativu Igorovog prijatelja Tonija Grbina organizirano je veliko zajedničko gledanje natjecanja i navijanje na rivi u Cresu. Okupljanju je prethodio i »plov« najrazličitijih prijevoznih sredstava ulicama grada ukrašenih hrvatskim zastavama i drugim navijačkim rekvizitima. I u domu Marenićevih sve je bilo spremno za feštu. Nažalost, zbog nedostatka vjetra plov je odgođen za danas navečer. I kao što je rekao Tonči Stipanović kad mu je, isto zbog bonace, odgođena trka za medalju: »Čekali smo tako dugo, možemo još jedan dan!«. To vrijedi i za Cresane.



Svi dobrodošli


– Siguran sam da će naši dečki biti prvi. Ali ako i ne budu, bit ćemo presretni da se vrate s bilo kakvom medaljom. Ipak su to Olimpijske igre – kazao je Luka Agenauer, mladi Zagrepčanin, koji jedri u klasi optimist i često dolazi u Zadar, gdje ima i svoj brod.


Baš kao Luka i Zadranin Josip Kocman, član JK »Uskok«, vjerni je navijač hrvatskih jedriličara.


– Navijam za Šimu i Igora, ali ponosan sam i na ostale, pogotovo naše Petra i Pavla. Oni su moji uzori. Nadam se da ćemo osvojiti zlato i da ćemo onda svi zajedno u Zadru slaviti – kazao je Josip.


Dugo se i u Brazilu i u Zadru i na Cresu jučer iščekivao dašak vjetra, a kada je postalo jasno da ga neće biti, Robert Sandalić, sportski direktor JK »Uskok«, pojasnio je sljedeće.


– Ukoliko ni u četvrtak (danas, op.a.) ne bude jedrenja, Šime i Igor će, kao vodeća posada uoči »medal racea«, automatski dobiti zlatnu medalju!


Dakle, svi oni koji jučer nisu stigli do »Uskoka«, dobrodošli su danas u isto vrijeme. Svakako, optimizma u Zadru ne nedostaje, Šime i Igor već imaju osiguranu medalju, a svi vjeruju i da će ona biti zlatnoga kova.