Čistka

Promjene u omladinskom pogonu “Rijeke”: Osmorici trenera u školi nogometa otkazana suradnja

Ivan Volarić

NEKAD BILO... – Ivan Vargić i Siniša Ćaleta / Snimio S. JEŽINA

NEKAD BILO... – Ivan Vargić i Siniša Ćaleta / Snimio S. JEŽINA

Butoroviću, Damjanoviću, Gregoroviću, Meiću, Kulušiću, Udoviću, Ćaleti i, pomalo iznenađujuće, treneru kadeta Jagačiću, neće biti produženi ugovori o suradnji



 Još sredinom proljetnog dijela sezone bilo je jasno da će doći do nužnih i značajnih promjena u školi nogometa riječkoga prvoligaša. Predsjednik »bijelih« Damir Mišković nedavno je najavio da će smanjenje klupskoga budžeta uključiti ukidanje druge ekipe, smanjenje broja igrača pod profesionalnim i stipendijskim ugovorima te da će se uštede napraviti i u školi nogometa. Plan je da se dio djece uputi u klubove iz grada i okolice, smanji broj momčadi, a samim time i potreba za stručnim kadrom. Na tom tragu je jučerašnji potez odgovornih klupskih ljudi. Danilu Butoroviću, Željku Damjanoviću, Vanji Gregoroviću, Draganu Meiću, Fedoru Kulušiću, Andreju Udoviću, Siniši Ćaleti i, pomalo iznenađujuće, Damiru Jagačiću (s kadetima Rijeke je odradio sjajnu sezonu), neće biti produženi ugovori o suradnji koji ističu krajem lipnja.


Kriteriji


Siniša Ćaleta je jedini od navedenih ostavio trag i u prvoj momčadi »Rijeke« surađujući s nizom trenera. Poželio se s nekoliko rečenica oprostiti od kluba u kojem je radio deset godina.


– Hvala svima u klubu na suradnji, posebno predsjedniku Damir Miškoviću i njegovoj suprugi Snježani te Deanu Šćulcu. Oni su zaslužni što je moja majka živa i što ću uskoro postati otac živog i zdravog dijetata. Kroz moje ruke prošla su tri vratara koja su završila u Italiji (Ivušić, Vargić i Sluga op.a), mislim da sam u proteklih deset godina pošteno radio svoj posao. Na drugima je da procjene koliko kvalitetno. Boli me jedino što se kod odabira trenerskog kadra nije vodilo stručnim, već očito nekim drugim kriterijima. Uostalom, u klubu su ostali neki treneri nemaju adekvatne licence za rad s djecom – ustvrdio je Ćaleta.




Indikativno je da se trenerima na suradnji zahvalio Boris Milanović, dosadašnji zamjenik šefa škole Predraga Stilinovića, koji bi navodno trebao preuzeti neku od funkcija u nogometnoj akademiji u Abuji. Iz Nigerije bi se se pak na mjesto trenera juniora trebao vratiti Renato Pilipović, kadete bi pak trebao preuzeti dosadašnji trener »Orijenta« Edo Flego, a starije pionire Dario Dabac, odnosno Fausto Budicin. Ideja vodilja odgovornih klupskih ljudi je da se u školi angažiraju isključivo riječki kadrovi, koje bi u svojstvu voditelja škole trebao predvoditi koordinator Ranko Buketa (šef bi zbog formalnih razloga, licence, trebao biti Kekov pomoćnik Vjeko Miletić), dosadašnji trener ukinute druge momčadi »Rijeke«.


Dio strategije


Jasno, to su sve nagađanja koja tek moraju dobiti svoju službenu potvrdu. Iz kluba su se za sada oglasili službenim priopćenjem sljedećeg sadržaja:


»HNK Rijeka je donijela odluku po kojoj se osmorici trenera, inače samostalnim djelatnicima neće produljivati ugovori koji ističu 30. lipnja. Razlozi neproduljivanja ugovora nalaze se u implementaciji strategije razvoja HNK »Rijeke« 2016.-2020. koja, među ostalima, podrazumijeva smanjenje broja momčadi, pa tako i igrača, koji će većim dijelom otići kao pojačanja u klubove u riječkom prstenu, a posljedično će doći i smanjenja broja trenera. Sve to ne znači da se s navedenim trenerima neće u budućnosti obnavljati suradnja, a HNK »Rijeka« im se zahvaljuje na kvalitetnom radu i postignutim rezultatima«, stoji u klupskom priopćenju.