Treći dan EP-a

Hrvatskim karatisticama srebro, Maša Martinović i Ana Lenard brončane

Azra Saleš, Ana-Marija Bujas Čelan, Ana Lenard i Ivona Tubić s predsjednikom Saveza Stjepanom Čelanom

Azra Saleš, Ana-Marija Bujas Čelan, Ana Lenard i Ivona Tubić s predsjednikom Saveza Stjepanom Čelanom

Ova je medalja teško i krvavo zarađena, za nas je ona srebro zlatnog sjaja – kaže Ana-Marija Bujas Čelan



RIJEKA Hrvatska ženska karate reprezentacija, u sastavu Ana-Marija Bujas Čelan, Azra Saleš, Ivona Tubić i Ana Lenard, osvojila je titulu europskih viceprvakinja, a Maša Martinović (preko 68 kg) i Ana Lenard (do 61 kg) brončano odličje trećega dana Europskoga prvenstva, što danas završava u Montpellieru.


Ana-Marija Bujas Čelan, Azra Saleš, Ivona Tubić i Ana Lenard jučer su nastavile žetvu medalja s velikih natjecanja, prije godinu dana u Istanbulu su osvojile drugo hrvatsko ekipno zlato, u jučerašnjem su finalu poražene od Azerbajdžana 6:9 na razliku, nakon što je omjer u pobjedama bio 1:1. Ana Lenard remizirala je u borbi s Nuranom Alyevom 1:1, ozlijeđena Ivona Tubić, koja je praktički cijelo prvenstvo zbog jakih bolova u nozi nastupala pod blokadom, poražena je 0:8 od Irine Zaretske, europske prvakinje u njezinoj kategoriji do 68 kilograma. Stoga su u odlučujućoj borbi sve karte bile stavljene na Azru Saleš, koja je trebala pobjedu s maksimalnim rezultatom (8:0) da bi Hrvatska ostala u borbi za zlato. Riječanka je 14 sekundi prije kraja borbe protiv Ilahe Gasimove povela 5:0, ali unatoč nekoliko pokušaja nije stigla do senzacionalnog preokreta.


– Prve i zadnje dvije minute pretvorile su se u pravu jurnjavu u kojoj sam nastojala popraviti izgubljenu situaciju. Mislim da mi je na kraju jako, jako malo nedostajalo – rekla je Azra Saleš.


Težak put




Hrvatske karatistice imale su težak put do finala, na otvaranju natjecanja pobjedu protiv reprezentativki Bosne i Hercegovine ostvarile su tek nakon borbe kapetanica (2:1), potom su bile uspješnije od Švedske (2:1) te u četvrtfinalu od Švicarske 3:0. Najslađa pobjeda ostvarena je u polufinalu protiv Francuske (2:0).


– Ova je medalja teško i krvavo zarađena, za nas je ona srebro zlatnog sjaja – poručila je Ana-Marija Bujas Čelan, kapetanica hrvatske ekipe, koja je berbu odličja na europskim prvenstvima počela srebrom iz 2012. godine, godinu dana kasnije Hrvatice su u Budimpešti isplisale povijest i osvojile prvo ekipno hrvatsko zlato, 2014. godine broncu, a u Montpellier su stigle kao europske prvakinje iz Istanbula.


Maša Martinović bila je uspješnija od Grkinje Eleni Chatzilidou 7:0 u borbi za brončano odličje kategorije preko 68 kilograma. Na putu do borbe za medalju pobijedila je Talijanku Gretu Vitelli 3:0 i Nizozemku Taniju Vanescu Hortan 4:0, a njezine nade u obranu prošlogodišnje titule europske prvakinje prekinula je Francuskinja Laure Anne Florentin, koja je u polufinalu slavila 2:1.


Zastavice


– Svima sam rekla da se u Hrvatsku ne vraćam bez bronce i to sam ostvarila. Bez obzira što Grkinja ima medalju s velikih natjecanja, mislim da sam opravdala status favoritkinje i to potvrdila čistim rezultatom – rekla je Maša Martinović.


Ana Lenard je prošle godine u Istanbulu osvojila titulu europske viceprvakinje u kategoriji do 61 kilograma, jučer se okitila broncom pobijedivši Slovakinju Ingrid Suchankovu 2:0.


– Bila je to taktički izuzetno zahtjevna borba. Svaka borba mi je sve teža i teža, ali s druge strane su zato radost i sportski ponos sve veći –  rekla je Lenard, koja je do pobjede u osmini finala protiv Marije Sušac (BiH) stigla nakon usvojene žalbe izbornika Dragutina Galine na posljednju akciju (2:1), potom je u četvrtfinalu bila uspješnija od Austrijanke Stephanie Kaup, da bi u polufinalu sudačkim preglasavanjem upisala poraz od Turkinje Merve Coban (2:3).


Ivona Tubić osvojila je peto mjesto u kategoriji do 68 kilograma nakon što je u borbi za broncu sudačkim preglasavanjem poražena od Nizozemke Sherilyn Wold 0:5, nakon što je borba završila bez bodova.


– Taktički nisam bila dobra, trebalo je više napadati, poznato je da u zastavicama baš i ne ostvarujemo pobjede, zato je trebalo više riskirati, što, nažalost, nisam napravila – priznala je karatistica »Opatije«, koja je na putu do borbe za broncu svladala svjetsku prvakinju, Francuskinju Alizee Agier 3:0, potom i vodeću u poretku Svjetske Premier lige, Grkinju Vassiliki Panetsidou 2:1, ali ju je u četvrtfinalu zaustavila Švicarka Elena Quirici, koja je sudačkim preglasavanjem slavila 4:1. Švicarka se kasnije plasirala u finale, karatisticu »Opatije« povukla u repasaž u kojem je bila uspješnija od Slovenke Line Pušnik 2:0.