Karate

Karatistima dva finala prvog dana Europskog prvenstva u Zadru: Martinac i Kvesić u borbi za zlato

Juraj Vunjak

TRAŽI ISKUPLJENJE U EKIPNOM DIJELU - Lea Vukoja/Foto M. KLANAC

TRAŽI ISKUPLJENJE U EKIPNOM DIJELU - Lea Vukoja/Foto M. KLANAC

Martinac je završnicu izborio »high kickom« u posljednjim sekundama meča, baš kao i Anđelo Kvesić protiv Anesa Bostandžića. Lea Vukoja poražena u četvrtfinalu



ZADAR Prvog dana Europskog prvenstva u karateu najveći uspjeh ostvarili su Ivan Martinac u kategoriji do 75 i Anđelo Kvesić u kategoriji plus 84 kilograma, koji su se plasirali u finale i subotu će se boriti za titulu europskog prvaka. Martinac je završnicu izborio pobjedama protiv Poljaka Bankowskia (2:0), Austrijanca Pokornyja (2:0) i Portugalca Duartea (2:0). U polufinalnoj borbi dočekao ga je Makedonac Zaborski. Na semaforu je bilo 0:0 do posljednjih pet sekundi meča, no onda je Martinac lijevim »high kickom« u stilu Mirka Filipovića pogodio protivnika za konačnih 3:0 i borbu za zlatnu medalju.


Kvesić je u prvoj borbi porazio Norvežanina Bellemhannatea rezultatom 6:0. U drugom kolu dočekao ga je Nijemac Sekot gdje je Kvesić slavio s 2:2 zbog pravila prvog boda prednosti (Senshu). Nijemac je bio vrlo agresivan, inicirao je gotovo sve razmjene, dok je hrvatski karatist čekao priliku za kontranapad. Kvesićevo strpljenje urodilo je plodom, dvaput je uzastopno poentirao udarcem nakon bloka i stekao prednost 2:0. Njemački karatist je pred kraj borbe pogodio lijepi »body kick« čime je izjednačio, no dalje je prošao Kvesić, koji je zatim porazio Turčina Genca s 8:1.


Dobri suparnici


U polufinalnoj borbi čekao ga je sjajni bosanskohercegovački karatist Anes Bostandžić. U napetom meču nijedan karatist nije htio riskirati, obojica su tražili priliku iz kontre. Bostandžić je ipak prvi »povukao okidač« i sjajnim direktom poentirao za 0:1. Vremena gotovo da nije ostalo, no Kvesić je sjajnim »body kickom« pogodio protivnika za odlučujućih 2:1 i plasman u finale. Kvesiću je ovo treće europsko prvenstvo zaredom u kojem je u borbi za medalju.




– Dvorana je prekrasna i sve je super organizirano, nakon četiri meča i pobjede zasluženo ulazim u finale, no prije toga na red dolazi ekipno natjecanje. Imao sam četiri dobra protivnika, bilo je neizvjesno, većinom sam borbe završavao u zadnjim sekundama. Tu se lome koplja i vidi mentalna i psihička priprema. Odradio sam to na iskustvo i domaći teren. U zadnjem meču sam nezgodno pao na rame, ne znam što će biti s tim, nadam se da će biti u redu – rekao je Kvesić, koji će se u finalu boriti protiv Talijana Mattea Avanzinija.


Ivan Kvesić plasirao se u polufinale kategorije do 84 kg, no ondje je u nevjerojatnoj drami u posljednjoj sekundi zaustavljen od strane Grka Mastrogiannisa koji je slavio u borbi završenoj sa 6:6 zbog prednosti prvog boda. Grk je dvaput »uhvatio« Kvesića nespremnog tijekom »kicka« i poentirao direktom, no Ivan je uspio vodstvo s 3:2. Mastrogiannis ponovno je bio brži u razmjeni čime je izjednačio. Svega tri sekunde prije kraja Kvesić je uhvatio protivnika u klinč i udarcem noge iz okreta pogodio protivnika. Prednost od 6:3 činila se nedostižnom dvije sekundi prije kraja, no Grk je u filmskoj završnici pogodio Kvesića gotovo identičnim udarcem kakvog je ranije pretrpio i prošao dalje, dok će Kvesić svoju sreću potražiti u borbi za brončanu medalju.


Dvije pobjede


Lea Vukoja je u kategoriji do 68 kg došla do četvrtfinala pobjedama protiv Poljakinje Grejner (4:0) i Talijanke Bodei (3:2), no ondje ju je porazila Španjolka Nieto Mejias (4:5). Obije karatistice pokazale su ljepotu ovog sporta, no Španjolka je zahvaljujući nevjerojatnoj brzini ipak došla do jednog poena više i pobjede. Lea je komentirala nesretan poraz i osvrnula se na nastavak natjecanja u ekipnoj konkurenciji.


– Protivnica mi nije dobro »sjela«, od početka meča je nisam dobro procijenila. Kasnije se meč puno bolje odvijao, zadnjih deset sekundi bilo je vrlo napeto, bilo je nekoliko situacija koje su mogle ići u korist obje strane. Žao mi je što nisam došla do pobjede, no ipak sam zadovoljna sa svojom izvedbom jer smatram da sam dala sve od sebe. Drago mi je zbog Anđela i Ivana, ostvarili su sjajan uspjeh. Danas je na redu ekipno natjecanje protiv Slovakinja, bit će to zanimljiv meč – izjavila je Vukoja.


U premijernom nastupu na seniorskom EP Nikolina Golomboš (+68 kg) izgubila je od Crnogorke Milene Jovanović. Meč je završio 4:4, ali je crnogorska predstavnica išla dalje zbog pravila prvog osvojenog boda.


U kata natjecanju Dino Huić je ispao s 0.2 boda manje od Francka Ngoana, i to rezultatom 38.40:38.20 u koristFrancuza. Sara Malčec izgubila je dvoboj 1. kola od Španjolke Paole Garcie Lozano (40.50:38.00).


Danas na tatami u dvorani Krešimira Ćosića izlazi još četvero predstavnika u pojedinačnoj konkurenciji. Bruno Jelinić (do 60 kg), Boran Berak (do 67 kg), Ema Sgardelli (-50kg) te Dorotea Rumenjak (-55kg). Osim njih nastupit će i muška u ženska reprezentacija u katama te borbama.