Velika utakmica u Manchesteru

Večeras polufinale Lige prvaka: Luka Modrić kreće u lov na svoj drugi europski naslov

Marko Cvijanović

Luka Modrić brani čast hrvatskog nogometa / Foto Reuters

Luka Modrić brani čast hrvatskog nogometa / Foto Reuters

Kao jedan od senatora u svlačionici »Reala« Modrić ima tu čast nastojati izboriti četvrti uzastopni plasman jednog hrvatskoga igrača u finale elitnoga europskoga klupskoga nogometnoga natjecanja



Za igrače i navijače »Manchester Cityja« večeras se na stadionu »Etihad« igra velika utakmica. Vjerojatno najveća europska u povijesti kluba. Ili barem u posljednjih 45 godina.


Toliko je, naime, proteklo od posljednjega nastupa »Cityja« u polufinalu jednoga europskoga natjecanja, »građani« su daleke 1971. godine poraženi od »Chelseaja« u poluzavršnici tadašnjeg Kupa pobjednika kupova. Uz dužno poštovanje prema slavnoj prošlosti, polufinale Lige prvaka ipak je nemjerljivo veći zalogaj. I gostovanje slavnoga »Reala«.


Iako se to još nitko ne usudi naglas spomenuti, u zraku lebdi mogućnost plasmana u milanski finale i dvoboj s »Bayernom« budućega trenera »Cityja« Pepa Guardiole, koji će od ljeta zamijeniti Manuela Pellegrinija. Najprije, međutim, obrana »Cityja« mora zadržati Karima Benzemu, Garetha Balea i više od svih Cristiana Ronalda, koji je protivničke mreže u dresu »Reala« ove sezone tresao čak 47 puta, 16 puta u deset nastupa u Ligi prvaka.


Pellegrini i Cristiano




– Znam sve o Cristianu Ronaldu još iz vremena kad se moja momčad, »Villarreal«, susretala s njegovom, »Manchester Unitedom«. Igrali smo četiri međusobne utakmice u Ligi prvaka i svaka je završila bez pobjednika i pogodaka. Dakle, u defanzivi moramo biti na tom tragu – kaže trener »Manchester Cityja« Manuel Pellegrini, momčad kojega se u posljednje vrijeme diže u formi nakon što je ispala iz borbe za naslov engleskoga prvaka. Što tek reći za formu »Reala«…


Madrižani su od početka ožujka nanizali devet uzastopnih prvenstvenih pobjeda, u međuvremenu im se dogodio tek neugodan poraz od »Wolfsburga« (0:2) u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Lige prvaka koji je nadoknađen domaćom pobjedom u uzvratnom susretu (3:0) s potpisom trostrukoga strijelca Cristiana Ronalda.


Pellegrini uoči večerašnje utakmice optimizam vjerojatno gradi baš na tom porazu »kraljevske momčadi« u »vučjem gradu«, uzdajući se u sjajnu formu Sergija Agüera i Kevina De Bruynea. Argentinski napadač na tragu je svojih najboljih sezona u »Cityju«, drugo je strijelac Premier lige s 23 pogotska iza Harryja Kanea koji je dao pogodak više, a još mu četiri pogotka nedostaju da bi izjednačio lanjski, najbolji golgeterski učinak otkad je među »građanima« (32 pogotka).



MANCHESTER Stadion »Etihad«. Kapacitet: 60.000. Sudac: Cuneyt Cakir (Turska).


MANCHESTER CITY (4-2-3-1): Hart – Sagna, Kompany, Otamendi, Clichy – Fernando, Fernandinho – Navas, De Bruyne, Silva – Agüero.


REAL MADRID (4-3-3): Keylor – Carvajal, Pepe, S. Ramos, Marcelo – Modrić, Casemiro, Kroos – Bale, Benzema, C. Ronaldo.



Za razliku od »Cityja«, Madrižani su navikli igrati u završnicama velikih europskih natjecanja, ovo im je čak 27. polufinale. Razlika u europskim dosezima neće, međutim, zavarati igrače »Reala« uoči večerašnjega zahtjevnoga ispita u Mancehsteru.


Gol u gostima


– Najvažnije je postići pogodak u gostima, to je naš cilj. Znamo da smo na našem stadionu, Santiago Bernabeuu, vrlo jaki i da ćemo stvoriti puno prilika. Zato je večeras najvažnije ne izgubiti, ali tražit ćemo taj pogodak koji će nam olakšati posao u uzvratnoj utakmici – rekao je Gareth Bale.


Utakmica će imati i hrvatski štih zahvaljujući hrvatskim reprezentativcima u redovima slavne madridske momčadi, Luki Modriću i Mateu Kovačiću. Luka je, uostalom, ne krije to niti trener Zinedine Zidane, jedan od najvažnijih igrača »Reala«.


Kao jedan od senatora u svlačionici »kraljevske momčadi« Modrić ima tu čast nastojati izboriti četvrti uzastopni plasman jednog hrvatskoga igrača u finale elitnoga europskoga klupskoga nogometnoga natjecanja nakon što je to posljednjih sezona redom polazilo za rukom Ivici Oliću i Danijelu Pranjiću (Bayern, 2012), Mariju Mandžukiću (Bayern, 2013), Luki Modriću (Real Madrid, 2014) i Ivanu Rakitiću (Barcelona, 2015).


Mandžukić, Modrić i Rakitić ostvarili su snove osvajanjem naslova europskoga prvaka, a Mandžo i Raketa čak su bili i strijelci u finalnim utakmicama.