Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. siječnja 2020.
Teška kazna za Dinamo

UEFA opet nije prešla preko rasističkog ponašanja na hrvatskim tribinama

Maksimirski sjever tijekom ogleda s Benficom/Foto PIXSELL
Maksimirski sjever tijekom ogleda s Benficom/Foto PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 2. travanj 2019. u 10:32 2019-04-02T10:32:33+02:00

ZAGREB Dinamova europska bajka ovog je ponedjeljka dobila epilog iz noćne more, u obliku drastične kazne UEFA-e zbog ponašanja navijača na prvoj utakmici osmine finala Europske lige s Benficom u Zagrebu, odigranoj 7. ožujka. Modri su sankcionirani igranjem bez gledatelja na dvije domaće utakmice u međunarodnim klupskim natjecanjima, s time da druga predstavlja uvjetnu kaznu s rokom od dvije godine. Uz to, hrvatskom prvaku izrečena je globa od 67 tisuća eura.

Kontrolno, etičko i disciplinsko tijelo UEFA-e pregledalo je izvještaje službenih osoba s tog dvoboja s Benficom i nabrojalo je četiri prekršaja na tribinama Maksimira. Preciznije, Dinamo je kažnjen zato što je tijekom te utakmice na tribinama zabilježeno rasističko ponašanje, paljenje baklji, bacanje predmeta i blokiranje stepenica, koje je otežavalo prohodnost na stadionu.

Budući da UEFA već godinama promovira nultu stopu tolerancije na vrijeđanje nogometaša na rasnoj, nacionalnoj, regionalnoj, vjerskoj, rodnoj, jezičnoj i svjetonazorskoj osnovi, prvi prekršaj donio je najteže sankcije. Zbog rasističkog ponašanja dijela gledatelja na tribinama stadiona Maksimir, za vrijeme utakmice s Benficom, Dinamu je izrečena kazna od 20 tisuća eura i jedne europske utakmice pred praznim tribinama.

Tu je i ona druga utakmica bez gledatelja, koja je vezana uz uvjetni dio odluke. Konkretno, to znači da se taj dio kazne automatski aktivira ako se rasističko ponašanje gledatelja ponovi u navedenom vremenskom roku. Za preostala tri prekršaja Dinamo je kažnjen sa 47 tisuća eura.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.