Modri optimizam

Trener Dinama Ivajlo Petev vjeruje u pobjedu nad “Rijekom”: “Kod mene nema neriješenog!”

Ivana Vaupotić

Ivajlo Petev / Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Ivajlo Petev / Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Ne želim ni pomisliti na scenarij u kojem gubimo derbi, ali ako se to i dogodi, ništa neće biti gotovo. Previše utakmica je ostalo do kraja da bi već sada sve bilo riješeno – kaže trener Petev



ZAGREB  Od trenutka kada je Ivajlo Petev preuzeo vođenje prve momčadi, »Dinamo« je u MAXtv Prvoj ligi uknjižio pet pobjeda i dva remija. Iako je jasno da niti jedna od tih utakmica nije imala težinu današnjeg derbija s »Rijekom« na stadionu Maksimir, bugarski stručnjak tvrdi da ne osjeća baš nikakav dodatni pritisak.


– Od »Dinama« se uvijek očekuje da pobjeđuje i bude na vrhu. Prema tome, u ovakvom klubu svaka utakmica donosi pritisak, to je uvijek prisutno. Sve prvenstvene utakmice su jednako važne, svaka može donijeti tri boda – poručio je Petev na zadnjoj press konferenciji uoči derbija.


Njegove želje svedene su na jednostavnu jednadžbu.


– Nadam se da će utakmica s »Rijekom« donijeti kvalitetan nogomet. Isto tako, očekujem da izgledamo bolje nego prije. Bude li tako, ni pobjeda neće biti daleko – istaknuo je 41-godišnjak iz Loveča.Prema njegovim riječima, »Rijeka« ima puno kvalitetnih igrača koji u derbiju mogu zamijeniti Franka Andrijaševića i Marija Gavranovića.

Izvukli pouke




– Svi znamo da se radi o jako dobroj i kompaktnoj momčadi. Prvi su na tablici sa šest bodova prednosti, a to sigurno nije slučajno. Međutim, mi smo »Dinamo« i na derbiju moramo pokazati da smo bolji od »Rijeke« – objasnio je Petev, koji zbog ozljeda danas na raspolaganju neće imati Alexandrua Matela, Petra Stojanovia i Domagoja Pavičića.


Njegov dolazak na modru klupu inicirao je ishod zadnjeg derbija na Rujevici. Tog 18. rujna »Rijeka« je razbila »Dinamo« i zapečatila sudbinu Zlatka Kranjčara, koji je klub iz Maksimirske 128 poveo u ovu sezonu.


– Snimku tog derbija pogledao sam čim sam stigao ovdje. To je prošlost iz koje smo izvukli pouke. Znamo gdje smo tada radili greške, a ja se nadam da to nećemo ponoviti. Samo tako možemo izgledati bolje i napredovati. Ne želim pričati o tome koliko smo se podigli od mog dolaska na klupu, to će pokazati naš plasman na kraju sezone. U ovom trenutku razgovori na tu temu nemaju nikakvu vrijednost. Ja želim da rastemo iz utakmice u utakmicu, i nadam se da će tako i biti – istaknuo je prvi Bugarin na čelu stručnog stožera »Dinama«.


Kek odličan


Suvišno je isticati da je i njemu više nego jasno da modrom ansamblu u derbiju odgovara samo pobjeda.


– Kod mene nema neriješenog. Naravno, sve je moguće, ali nama sada trebaju tri boda za smanjenje zaostatka za »Rijekom«. Ne želim ni pomisliti na scenarij u kojem gubimo derbi. Međutim, ako se to i dogodi, ništa neće biti gotovo. Previše utakmica je ostalo do kraja da bi već sada sve bilo riješeno – rekao je Petev.



Prema najavama iz Dinama, Bad Blue Boysi će se dva sata prije zakazanog početka derbija okupiti na Kvaternikovom trgu i pješice krenuti prema stadionu Maksimirskom ulicom. Najžešći navijači Dinama zadnji su se put na isti način okupili početkom srpnja 2015. godine, uoči derbija s Hajdukom. No, tada im je povod za takvu akciju bilo pritvaranje Zdravka i Zorana Mamića u Remetincu, zbog sumnje u milijunske pronevjere. Ovoga puta Bad Blue Boysi žele pomoći Dinamu u borbi za naslov prvaka.



Uz pohvale za suparnika u derbiju, trener »Dinama« biranim riječima govori o svom kolegi s klupe »Rijeke«.


– Matjaž Kek je odličan trener, to svi znamo. Pod njegovim stručnim vodstvom »Rijeka« izgleda više nego solidno već nekoliko godina. Ponavljam, nije slučajno da su sada prvi. Međutim, naš cilj se zna, želimo dočekati kraj ove sezone s novim naslovom prvaka – objasnio je maksimirski šef struke.


Kada je u pitanju njegova momčad, orijentir je nedavna utakmica Lige prvaka s »Lyonom« na stadionu Maksimir.


– Volio bih da ta razina igre bude naš minimum, da tako igramo kada imamo najlošiji dan. Međutim, svaka utakmica nosi neku svoju priču. Mi smo protiv »Lyona« izgledali dobro, ali izgubili smo zbog svojih grešaka. To je sastavni dio nogometa, a ja se nadam da ćemo protiv »Rijeke« raditi manje grešaka i pobijediti – zaključuje Petev.