Grad: Rijeka
Danas: 30° vedro
Sutra: 18° 32° vedro
26. kolovoza 2016.
Namještanje utakmica

Širiću i Djedoviću mjesec dana istražnog zatvora

Foto: D. JELINEK
Foto: D. JELINEK
Autor: ,
Objavljeno: 10. prosinac 2011. u 11:20 2011-12-10T11:20:00+01:00

Širiću i Djedoviću istražni je zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, kazao je odvjetnik Krešimir Vilajtović dodajući kako je riječ o velikoj podvali

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda danas je odredio jednomjesečni istražni zatvor dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i bivšem nogometnom sudcu Željku Širiću i predsjedniku Sudačke komisije Stjepanu Djedoviću koji su jučer uhićeni zbog namještanja utakmica Hrvatske nogometne lige.

Širiću i Djedoviću istražni je zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, kazao je odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Izlazeći sa Županijskog suda, gdje je danas u 10 sati počelo ročište na kojem se odlučivalo o pritvoru, Vilajtović je izjavio da je cijeli slučaj podvala. »Radi se o jednoj velikoj podvali«, kazao je Vilajtović koji pritom nije želio objasniti zbog čega to misli.

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonći Petković kazao je da se ne radi ni o kakvoj podvali te da su svi dokazani zakonito pribavljeni.

Zanimljivo, Djedović je prilikom dovođenja imao lisice na rukama dok Željko Širić nije.

Kako doznajemo, obojica su se tijekom ispitivanja u USKOK-u branila šutnjom.

Nogometni sudački funkcioneri Širić i Stjepan uhićeni su jer su za 100 tisuća eura pristali Hrvatskom nogometnom klubu »Hajduk« u proljetnom djelu sezone omogućiti pošteno suđenje.

 Kako se neslužbeno saznaje, ljudi iz vrha splitskog nogometnog kluba pristali su biti USKOK-ovi pouzdanici te su krenuli u dogovor sa dvojicom sudačkih djelatnika, tražeći tek da »Hajduk« ima pošteno suđenje u proljetnom djelu sezone. Djedović i Širić su jednom pouzdaniku objasnili da će ga ta »usluga« koštati sto tisuća eura, s tim da su odmah tražili 30 tisuća predujma.

 U četvrtak navečer je na jednoj lokaciji u Zagrebu izvedena primopredaja novca, nakon čega su policijski službenici odmah zaskočili predsjednika Sudačke komisije HNS-a Djedovića i sivu eminenciju svih hrvatskih sudaca Željka Širića.
 
 Tijekom jučerašnjeg dana trajale su pretrage stanova i ostalih prostorija ove dvojice funkcionera HNS-a. Obrada slučaja se nastavlja, a zasad se pouzdano ne zna za koja će točno kaznena djela Djedović i Širić biti osumnjičeni. Međutim, slučaj je čvrst jer su od USKOK-ovog pouzdanika primili 30 tisuća eura u gotovini i uhvaćeni su s rukama u pekmezu.

Prema neslužbenim informacijama koje su došle do Novog lista, u proteklom razdoblju u više navrata »Hajduk« se tužiteljima žalio na neregularnosti i nezakonitosti koje nije uspijevao ispraviti i riješiti unutar državnih nogometnih institucija.

Nakon što su u splitskom klubu shvatili da će morati dati novac kako bi dobili nepristrane suce, prijavili su čitavu stvar USKOK-u, a jedan Hajdukov dužnosnik pristao je igrati ulogu pouzdanika tužiteljstva. 
 
 Nakon nekoliko dana dogovora, za četvrtak navečer je ugovorena primopredaja, koja je obavljena u Zagrebu. Iako Djedović i Širić to nisu znali, razmjena kuverti je obavljena »pod kontroliranim uvjetima«, odnosno pod nadzorom USKOK-a i policije. Kad su Djedović i Širić preuzeli novac, bio je to signal za službena uhićenja. 

HNK Rijeka