Ususret derbiju

Rubčić kontra tradicije: Riječki treneri teško dolaze do pobjeda nad “bijelima”

Ivan Volarić

NASTAVITI TRADICIJU – Marko Lešković, Roman Bezjak, Stefan Ristovski i Bekim Balaj / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

NASTAVITI TRADICIJU – Marko Lešković, Roman Bezjak, Stefan Ristovski i Bekim Balaj / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Nenad Gračan (Kamen Ingrad) ostvario je jedinu prvoligašku pobjedu riječkih trenera u Rijeci. Jedan od poraza doživio je i Damir Rubčić (Marsonia), stariji brat aktualnog trenera Puljana Roberta



RIJEKA Subotnji susjedski derbi donosi i susret znanih lica. Direktor »Istre 1961«  Mario Rubeša godinama je radio u riječkom prvoligašu na nekoliko funkcija,  od djelatnika u marketingu do direktora kluba, odnosno vršitelja dužnosti sportskoga direktora.


Otišao je kada je poljuljani klub uz podršku gradonačelnika Vojka Obersnela  preuzeo pokojni predsjednik Robert Komen, koji je direktorsku funkciju obnašao – volonterski.


Trener Puljana Robert Rubčić također je riječko nogometno dijete od glave do pete. Prošao je kroz sve selekcije u omladinskom pogonu bijelih, bio je  kapetan momčadi, kasnije trener u školi nogometa, pomoćni trener u prvoj momčadi, skaut sportski direktor i naposlijetku – trener prve ekipe.




Upravo su Rubčić i Rubeša zaslužni što je »Rijeka« u sezoni 2008./09. završila prvenstveno na trećem mjestu i u pretkolu Europske lige, posljednji put prije nego što je klub preuzeo Damir Mišković.


Riječki dečki su nakon toga krenuli drugim putevima, Rubeša je  menadžerskim vodama, a Rubčić se okušao i kao izbornik Bangladeša. Ovoga ljeta osvanuli su zajedno na »Aldo Drosini«, krenuli uz pomoć Glaserovog kapitala u jedan zanimljivi projekt koji bi tek u budućnosti trebao donijeti prave rezultate.


Bez pobjede


Ono što riječkom dvojcu u redovima »zeleno-žutih« nimalo ne ide u prilog uoči susjedskog derbija na Rujevici jest tradicija. »Rijeka« i »Istra 1961« odigrat će u subotu 43. prvoligaški sudar. U dosadašnjih 42 »Rijeka« je ostvarila 20 pobjeda, 13 utakmica završilo je bez pobjednika, a devet ogleda dobili su Puljani. Svih devet pred svojim navijačima (posljednja 10. svibnja 2013. – 1:0)!


Pulski nogometaši, neovisno o tome da li igrali prvoligaški nogomet u dresu »Istre«, »Istre 1961«, »Pule« ili »Pule Staro Češko«, nikada nisu slavili u Rijeci!


Rijetko su dolazili i do boda. Posljednji put 8. prosinca 2013. godine kada je utakmica na Kantridi završila 3:3, a pobjedu »Rijeke« promašio je s bijele točke autor »hat-tricka« Andrej Kramarić. Posljednji remi uopće dogodio se sredinom veljače ove godine kada je utakmica na »Aldo Drosini« završila – 0:0.


Osim strahovito nepovoljne tradicije u ogledima dvaju kluba, Rubčića uoči subotnjeg derbija prati još jedan negativan podatak. Samo jedan riječki trener uspio je do sada pobijediti »Rijeku« pred njezinim navijačima!


Nenad Gračan slavio je 2003. godine na Kantridi s »Kamen Ingradom« (2:1) protiv »Rijeke« koju je vodio Ivan Katalinić. Rubčić doduše kao svojevrsno ohrabrenje može uzeti činjenicu  da su Riječani na klupi pulskih klubova u dvama navratima odnosili bod s Kantride. Nenad Gračan je krajem travnja 2007.  vodeći »Pulu« remizirao na Kantridi protiv pokojnoga Josipa Kužea, a to je uspjelo i današnjem sportskom direktoru »Rijeke«  Srećku Juričiću za kormilom one stare »Istre«. Ta utakmica, koja je završila 2:2, igrala se krajem travnja 1995. godine.


 Jedina braća


Nenad Gračan riječki je trener s najviše utakmica protiv svojega kluba. »Doktor« je osim »Kamen Ingrada« protiv »bijelih« vodio  »Hajduk«, »Dinamo«, »Croatiju Sesvete« i »Pulu«. U osam susreta upisao je tri pobjede, jedan remi i četiri poraza.


Srećko Jurčić dvaput je vodio »Istru«, pored remija ima i jedan poraz. Današnji šef škole Predrag Stilinović na klupama »Pomorca«, »Varaždina« i »Marsonije« nije uspio stići do pobjede u sedam pokušaja (četiri remija i tri poraza). Boris Tičić ima jedan remi (Orijent) i poraz (Zadar), dok je jednu pobjedu iz jednog pokušaja upisao  Danko Matrljan, pomoćnik Matjaža Keka, koji iza sebe ima kratkotrajnu samostalnu epizodu na klupi »Pomorca«.


Robert Rubčić vodio je svojevremeno trećeligaša »Crikvenicu« u kup ogledu protiv »Rijeke« (u sezoni 2004./05.), te dobrano namučio kasnijeg osvojača trofeja u tom natjecanju. Zanimljivo, Robert neće biti jedini iz obitelji Rubčić koji će voditi jednu prvoligašku momčad protiv »Rijeke«. Robertov stariji brat Damir svojevremeno je izgubio od »Rijeke« 3:1 na klupi »Marsonije«. Robert i Damir vjerojatno (sigurno u HNL-u) su i jedina braća koja su vodila dva različita prvoligaška kluba protiv »bijelih«.