Napumpali europski koeficijent

Rijeci malo nedostaje za status nositelja u razigravanju Europske lige

Ivan Volarić

NEKA SE POVIJEST PONOVI – Nogometaši Rijeke slave pobjedu nad Standardom / Foto: R. BRMALJ

NEKA SE POVIJEST PONOVI – Nogometaši Rijeke slave pobjedu nad Standardom / Foto: R. BRMALJ

Bijeli su trenutačno četvrti ispod crte, što znači da moraju navijati da jednaki broj bolje postavljenih momčadi ispadne u pretkolima



RIJEKA » Iako tekuća sezona još nije završila i nogometašima »Rijeke« predstoji u petak posljednje prvenstveno gostovanje u Maksimiru mnogo toga je na Kantridi već tjednima podređeno novoj sezoni i onome što ubrzo dolazi. A to uključuje i novu europsku avanturu, odnosno novi pokušaj proboja u skupine Europske lige gdje je »Rijeka« igrala u protekle dvije sezone. Upravo zahvaljujući tim zapaženim nastupima na Kantridi u nešto lagodnijoj poziciji dočekuju ždrijeb prvoga i drugoga pretkola EL koji je zakazan 22. lipnja u Nyonu.


»Rijeka« će natjecanje započeti u drugom pretkolu, a zahvaljujući visokom koeficijentu (13.700) hrvatski doprvak uživat će status nositelja. Samim time Kekova momčad 16. i 23. srpnja može očekivati nekog manje zahtjevnog suparnika poput irskog »Linfielda«, HB-a ili Vikingura s Farskih otoka, malteške »Birkirare«, odnosno predstavnika zemalja koje se u nogometnom svijetu smatraju egzotikom poput Lihtenštajna, Walesa, Gibraltara Andore ili Luksemburga… Jasno, to ne znači da im ždrijeb ne može donijeti sraz s parom iz prvoga pretkola u kojem će se primjerice naći nešto zahtjevniji suparnici poput slovenskog »Celja« ili primjerice ponovo »Ferencaroša«. Kek i njegov stožer sasvim sigurno bi voljeli izbjeći one dalekoistočne destinacije koje sobom donose i dugo i naporno višednevno putovanje, primjerice kod kazahstanskih predstavnika »Kairat Almatyja« ili »Ordasabya«. 


  U svakom slučaju sve te prepreke ne bi smjele biti previsokima za sada već europski iskusnu bijelu momčad koja će i u ždrijeb trećega pretkola EL (30. srpnja i 6. kolovoza) uživati status nositelja. To znači da će »bijeli« sigurno izbjeći »Borussiju Dortmund«, »Bordeaux«, »Sampdoriju« ili »Dinamo Moskvu«. Iako, i među nenositeljima se krije nekoliko suparnika koji bi mogli predstavljati zahtjevan zadatak poput: »Dinama Minsk«, »Jabloneca«, »Levskog«… Upravo o ishodima drugog i trećeg pretkola EL ovisit će hoće li »Rijeka« uživati status nositelja u ždrijebu »play offa« EL, odnosno posljednje prepreke uoči željenog cilja – plasmana u skupine. Naime, »Rijeka« je trenutno četvrta momčad ispod crte, što znači da na Kantridi moraju navijati da jednaki broj nositelja kiksa u pretkolima. Povijest natjecanja u EL uči da takvi slučaju nisu rijetkost. U tom slučaju Riječani bi bili nešto bliže trećem ulasku u skupine EL zaredom. Ipak, nije isto igrati dvije odlučne utakmice protiv finskog HJK-a, norveškog »Moldea« i mađarskog »Videotona« ili »Fenerbahčea«, »Trabzonspora«, »Sparte Prag« ili »Athletico Bilbaa«.