Tumačenje Grada Rijeke

Nova Kantrida se može graditi odmah, ali za hotel i trgovački centar trebat će čekati novi GUP

Damir Cupać

Investitor mora razmišljati o isplativosti projekta, a to znači da različitim sadržajima treba privući građane i turiste na tu lokaciju tijekom cijele godine, a ne samo tijekom održavanja utakmica. S druge strane, Grad mora štititi javni interes – kaže Vojko Obersnel



RIJEKA - Budući da većina građana teško može razumjeti prostorno-planske i urbanističke procedure, pitali smo gradonačelnika Vojka Obersnela što je Grad Rijeka napravio do sada kada je riječ o izradi prostorno-planske i urbanističke dokumentacije kako bi se osigurali uvjeti za početak gradnje stadiona na Kantridi, koje su radnje u tijeku, kada bi trebale biti gotove i što još treba napraviti kako bi se stvorili uvjeti za realizaciju toga projekta.


– Izgradnja, odnosno rekonstrukcija postojećeg stadiona Kantrida moguća je odmah i to prema važećem Prostornom planu uređenja grada Rijeke odnosno Generalnom urbanističkom planu, bez njihovih izmjena. Međutim, tijekom razrade projektnih rješenja samog stadiona, Stadion Kantrida  d.o.o istaknuo je dodatne programske zahtjeve za izgradnjom hotela i trgovačkog centra na površini između stadiona i mora. Budući da je riječ o specifičnim zahtjevima, Grad Rijeka uvrstio je sportsko područje Kantrida u obuhvat izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Rijeke i Generalnog urbanističkog plana, pri čemu je potencijalni investitor jasno upozoren kako konačni opseg traženih sadržaja u bitnom ovisi o ograničenjima koja proizlaze iz statusa prostora koje predstavlja zaštićeno obalno područje, stavova koje će javnost i struka iskazati tijekom provođenja javne rasprave, kao i o očitovanjima nadležnih tijela, a što sve izrađivač i Grad Rijeka kao nositelj izrade, moraju uvažiti prilikom oblikovanja konačnog sadržaja planskih rješenja. Grad Rijeka uvrstio je sportsko područje Kantrida u obuhvat izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Rijeke i Generalnog urbanističkog plana. Za navedene izmjene i dopune donesena je odluka o izradi izmjena i dopuna, proveden postupak nabave i sklopljen ugovor za izradu. Prikupljeni su svi početni uvjeti javnih tijela i drugih učesnika u izradi, temeljem kojih je u izradi Nacrt prijedloga izmjena i dopuna oba plana, naveo je Obersnel.


Riječki gradonačelnik ne strahuje da će investitor odustati od gradnje nove Kantride.




– Svjesni smo da je projekt vrlo izazovan. Tu prvenstveno mislim na lokaciju. Naime, radi se o vrlo složenim procedurama vezanim uz izgradnju potrebne komunalne i prometne infrastrukture, kao i uz koncesiju za izgradnju na pomorskom dobru, dakle na zemljištu koje nije u vlasništvu Grada Rijeke, niti Grad Rijeka njime upravlja. Također, jasno je da investitor mora razmišljati o isplativosti projekta, a to znači da različitim sadržajima treba privući građane i turiste na tu lokaciju tijekom cijele godine, a ne samo tijekom održavanja utakmica. S druge strane, Grad mora štititi javni interes, te stoga kontinuirano treba usklađivati komercijalne interese investitora s javnim interesima, a to nije jednostavno niti u znatno manjim projektima. Poštujem inicijativu i poduzetnost gospodina Miškovića, ali svi smo svjesni da je njegovo poslovno iskustvo stečeno izvan Hrvatske i naših specifičnih uvjeta. Tu prije svega mislim na činjenicu da se Hrvatska zadnjih godina značajno promijenila u zakonskom i proceduralnom smislu, a sukladno prilagodbi EU-a. To nije lako ni za ljude koji su cijeli radni vijek proveli u Hrvatskoj, a kamoli za ljude koji su svoje poslovno iskustvo stekli izvan EU-a gdje vrijede druga pravila. No, Grad Rijeka mora poštivati sve zakonske akte i procedure ma koliko god to nekome izgledalo komplicirano, predugačko…, ali i demokratsku proceduru odlučivanja i donošenja odluka, što i čini. Stoga našu suradnju ocjenjujem poslovno izuzetno korektnom jer se obje strane drže dogovora i kontinuirano usklađuju svoja stanovišta što je, među ostalim, rezultiralo i izgradnjom Rujevice – naglasio je Obersnel.



Predsjednik Rijeke Damir Mišković najavio je nedavno izgradnju sportskoga vrtića na Rujevici.– Najava o namjeri izgradnje vrtića unutar kompleksa trening kampa, koji bi bio sportskog karaktera za okvirno 300 djece, na razini je ideje iskazane prema Gradu s ciljem investitora da uloži u taj oblik infrastrukture. Uskoro će se pristupiti izradi idejnog projekta i popratne dokumentacije koje će investitor predložiti istovremeno s objektom hotela unutar trening kampa, tvrde u HNK Rijeci.


Riječki je proračun u padu već godinama pa je jedna od teza da Grad Rijeka koči cijeli projekt jer ne može izvršiti svoje financijske obveze. Obersnel to rezolutno odbija.


– Uloga Grada je u izgradnji potrebne prometne i komunalne infrastrukture i u tom smislu Grad Rijeka već gotovo dvije godine prati projekt, izrađuje se sva potrebna projektna dokumentacija, a to je ono što javnost obično ne percipira kao sudjelovanje Grada u projektu. Daljnje praćenje od strane Grada ovisit će o tijeku investicije, a to je dinamika koju određuje prvenstveno investitor. Vjerujem da ćemo, kao i do sada, u stalnim koordinacijama realizirati i ovu investiciju, iako ona nije jednostavna. Koliko se ozbiljno pripremamo za izgradnju stadiona na Kantridi potvrđuje i činjenica da su u projekciji proračuna za 2016. i 2017. godinu predviđena sredstva za izgradnju potrebne infrastrukture – zaključio je Obersnel.


Propisana procedura


U HNK Rijeci ističu da je izgradnja kompleksa Stadiona na Kantridi složen i sveobuhvatan postupak, koji zahtjeva provedbu svih potrebnih predradnji.


– Taj bi kompleks, u konačnici, trebao obuhvaćati sam stadion, te uz njega popratne smještajno-komercijalne sadržaje. Izgradnja takvih planiranih objekata moguća je samo i jedino u skladu s važećim propisima i prostorno-planskom dokumentacijom. Cjelokupni postupak, koji podrazumjeva pripremu prostorno-planske dokumentacije, te potom i izgradnju planiranih objekata, nedvojbeno zahtjeva određeno vrijeme. Naime, sama zakonom propisana procedura zahtjeva određeno vrijeme, isto kao što to zahtijeva i sama izgradnja. Upravo iz tog razloga, a sve u cilju odigravanja nogometnih utakmica za vrijeme realizacije projekta kompleksa Stadiona na Kantrida na području grada Rijeke, a ne negdje drugdje, poput Pule ili Zagreba, pristupilo se izgradnji nogometnog stadiona HNK Rijeka u sklopu trening kampa na Rujevici. Ovdje svakako treba napomenuti da postojeći stadion na Kantridi nije udovoljavao tehničkim uvjetima HNL-a, kao ni uvjetima UEFA-e za odigravanje utakmica skupne faze Europske lige i Lige prvaka te je HNK Rijeka proteklih godina dobivao uvjetna odobrenja i izuzeća od obveze zadovoljavanja takvih uvjeta upravo zahvaljujući prezentiranju budućih planiranih infrastrukturnih zahvata na izgradnji novog kompleksa Stadiona na Kantridi, navode u HNK Rijeci.


Bezrezervna podrška


U HNK Rijeci ističu da Grad Rijeka cijelom projektu daje bezrezervnu podršku, te su u provedbu ovog zahtijevnog i opsežnog projekta uključene brojne stručne službe i predstavnici Grada.


– Da bi se sjeverna tribina realizirala, potrebne su određene predradnje, a to se prije svega odnosi na  pomicanje koridora ceste, što je povezano s izmjenama i dopunama GUP-a, te provedbu kroz UPU – Urbanistički plan uređenja, koji je u izradi. Bez adekvatne podrške Grada i njegovih stručnih službi to se zasigurno ne bi moglo i ne može ostvariti, kao što se u tako kratkom roku, bez podrške Grada, nije mogao izgraditi ni postojeći nogometni kamp. Uglavnom, kao investitoru koji je stvorio proračun za izgradnju pred više od dvije godine u interesu nam je da zacrtane ciljeve ostvarimo što prije, pri čemu se, naravno, moraju poštovati zakonske procedure koje podrazumijevaju određeno vremensko razdoblje. Naše želje su, dakle, uvijek nepromijenjene – želimo da se s izgradnjom započne što prije, no svjesni smo kako je neke stvari nemoguće ostvariti preko noći, čak i unatoč činjenici da smo trening kamp izgradili u 10 mjeseci. Kao investitor, s nestrpljenjem čekamo da se provedu izmjene i dopune Prostornog plana i Generalnog urbanističkog plana, što je preduvjet kako bismo podnijeli zahtjev za koncesiju.


Grad Rijeka je dosad, po tom pitanju, donio Odluku o izboru izrađivača plana, nakon čega još slijedi i javna rasprava. Uglavnom, nakon što se svi ti uvjeti i procedure zadovolje, spremni smo za pristupanje prvoj fazi koja se sastoji od završetka projektne dokumentacije nakon čega može početi proces izgradnje kompleksa Stadiona na Kantridi. Procjenjujemo da je od tog trenutka izgradnja gotova unutar 24 mjeseca, ovisno o kompleksnosti svih faza gradnje. Samo za informaciju, investitor je dosad, kad je riječ o kompleksu Stadiona Kantrida, uložio oko milijun eura – pojašnjavaju u HNK Rijeci.


Složenost projekata


U riječkom prvoligašu naglašavaju da svi moramo biti svjesni složenosti projekata te da se u Rijeci po prvi puta na ovaj način, privatnim kapitalom koji sa sobom nosi određene izazove, ulaže u nogometnu infrastrukturu.



Iako je jasno samo po sebi da nitko ne može u džepu odnijeti ono što je na Rujevici izgrađeno, provjerili smo o kakvim je vlasničkim odnosima riječ u novome kampu.– Trgovačko društvo Stadion d.o.o. Rijeka ima pravo građenja koje je putem natječaja dobilo od Grada Rijeke, pa se u tom smislu ne može govoriti o vlasništvu. Uloga Grada Rijeke je u stvaranju potrebnih uvjeta za realizaciju investicije, a to je kao i kod drugih projekata vezano uz proceduralni dio, imovinsko-pravnu pripremu, te izgradnju potrebne prometne i komunalne infrastrukture – pojasnio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


– Projekti koji su ovako složeni mogu brzo i konkretno napredovati u razvoju jedino ako postoji zajednički, uzajamni cilj i interes za dobro koje se ostvaruje za lokalnu zajednicu. Rezultati koji su u ovoj fazi iza nas govore da, bez obzira na čitav niz operativnih zapreka ili izazova oko dokumentacije, a što je sve još pred nama, u konačnici vlada kohezija, obostrani interes za doprinos lokalnoj zajednici. Sve to dovelo nas je do prvog u čitavom nizu rezultata –  izgradnji infrastrukture trening kampa i stadiona. U konačnici, dozvolite da istaknemo kako se ne možemo oteti dojmu da pitanje početka gradnje kompleksa Stadiona Kantrida izaziva intenzivan interes javnosti i medija. Praktično, primjećujemo da od preseljenja HNK Rijeka na novu infrastrukturu više puta u svakom mjesecu primamo upite na navedenu temu. Ne vidimo razloge za tolikim intenzitetom, obzirom na činjenicu da se tek završava gradnja jedne sportske infrastrukture, kakva se nije izgradila u posljednjih nekoliko desetljeća našega grada. Smatramo da nije prirodna situacija da nakon ovakvih uspjeha, Grad ili investitor, imaju određenu vrstu pritiska pitanjima o statusu projekta koji je više nego uspješan u svakoj svojoj fazi te obzirom na dosadašnje rezultate ima obećavajući karakter. U skladu sa svime, mi nastavljamo raditi s velikim žarom i motivom za izgradnjom preostalih objekata – od sjeverne tribine, preko kompleksa Stadiona na Kantridi i sportskog vrtića za djecu. Koristimo ovu priliku da apeliramo na sve – i navijače, i Grad, i građane Rijeke i PGŽ-a, dakle na cijelokupnu javnost – da ponosno uživaju u uspjesima Grada i HNK Rijeka, te da budu dio pozitivne promocije projekata koji će na najljepši mogući način oblikovati sadašnjost i budućnost Rijeke – zaključili su u HNK Rijeci.