Crna mrlja na derbiju

Mujanović: Lopta je uoči drugog gola Dinama izašla u aut!

Ivan Volarić

 Lopta je cijela izašla izvan granica igrališta i to sigurno – uvjerava Mujanović. – Moja je greška što nisam trebao stati, već nastaviti igrati kada suci nisu označili aut. Nažalost, zastao sam, nisam blokirao Fernandesa koji je dao loptu Haliloviću, a on je pogodio prvi kut. Na kraju je ispalo najgore...



RIJEKA Goran Mujanović nije zaslužio »samo« šesticu za svoju izvedbu protiv »Dinama«. Barem pola ocjene više zaradio je jer se cijelu utakmicu »hrvao« s izrazito neugodnim Čileancem Juniorom Fernandesom. Zagrebački kolege koji prate »Dinamo« tvrde da je to najbolja Mamićeva ovosezonska kupovina, odnosno da je Fernandes jedini stranac u »modroj« svlačionici koji je u stanju uzeti loptu i riješiti jednim potezom utakmicu. Kraj Mujanovića se nije naigrao, iako je asistirao kod drugog Halilovićeva gola. No, upravo ta situacija sobom donosi i jednu dvojbu. »Bijeli« su prije nego što je Fernandes primio loptu zastali očekujući da će pomoćni sudac označiti da je lopta izašla izvan granica igrališta. Šimčiću nitko nije to signalizirao pa se akcija nastavila i završila izjednačujućim pogotkom.


– Lopta je cijela izašla izvan granica igrališta i to sigurno – uvjerava Mujanović. – Moja je greška što nisam trebao stati, već nastaviti igrati kada suci nisu označili aut. Nažalost, zastao sam, nisam blokirao Fernandesa koji je dao loptu Haliloviću, a on je pogodio prvi kut. Na kraju je ispalo najgore… 


 Ako je tome tako, onda to nije jedina Šimčićeva odluka koja je išla »kontra« vas. Ademi je trebao dobiti drugi žuti karton kod prekršaja za najstrožu kaznu?




– Slažem se. Ako je penal, onda je i žuti karton. Sigurno da bi bilo drugačije da su ostali s igračem manje – nastavio je Mujanović i ponudio svoje viđenje derbija. 


– Prvo poluvrijeme je sigurno bilo naše najbolje u posljednje vrijeme. Atmosfera nas je dodatno ponijela i stvarno smo dobro igrali. S druge strane, kada vodiš 2:0 i onda dobiješ dva gola i uzmeš samo bod onda sigurno ostaje žal što nisi napravio više. Što je tu je, idemo dalje, nadam se da ćemo u idućim utakmicama ponoviti igru iz prvoga poluvremena. U tom slučaju smo na dobrom putu.


Scenarij je sličan onom poljudskom gdje ste također prokockali dva gola prednosti. Kako to objašnjavate?


– Nismo se ni snašli, a dobili smo dva gola. Ne znam je li u pitanju dekoncentracija ili nešto drugo. Halilović je dvaput ostao sam i dobro je reagirao. Šteta, jer »Dinamo« nije imao puno šansi. Izuzmu li se golovi, zaprijetili su samo još jednom, ali meč lopta je bila u našim nogama. Tko zna što bi bilo da je Moises onu loptu na kraju utakmice primio, a ne pucao iz prve… Ponavljam, mislim da imamo za čim žaliti jer igrali smo dobro i vodili 2:0. Da smo mi stigli dva gola minusa, vjerojatno bi bilo drugačije raspoloženje, slavili bismo bod kao sva tri. Ovako ostaje žal.


Propustili ste već u prvom poluvremenu s drugim, pa čak i trećim pogotkom nokautirati »modre«?


– Mislim da bi nam puno značilo da je Močinić zabio iz one prilike kada je krenuo sam prema vrataru Ježini u završnici prvoga poluvremena.


Kako objasniti te učestale padove u nastavku utakmice, osim kroz već utvrđenu činjenicu da su uvjeti za rad uzeli danak u trkačkoj moći?


– Teško je trenirati kada jedan dan radiš na tvrdome, na umjetnoj travi, drugi dan na travnjaku koji je izrazito mekan. Sigurno da to ima utjecaja, iako ponekad se u nogometu jednostavno dogode padovi.


Život bez Benka?


– Sigurno da nam je Benko puno značio, na koncu bio je najbolji strijelac dvije sezone zaredom i sigurno da će nam nedostajati, ali ako budemo ovako fanatični u pristupu, onda mislim da ćemo ga uspjeti nadomjestiti, odnosno da će igrači koji igraju na njegovom mjestu biti dobri kao on ili bolji od njega.


U posljednje vrijeme ste se specijalizirali igrajući desnog beka, Fernandesa nije bio nimalo jednostavno čuvati?


– Igram desnog beka posljednjih mjeseci, tako da sam se već navikao na tu ulogu. Što se Fernandesa tiče, ne sjećam se kada sam se toliko istrošio čuvajući jednog igrača. Čovjek je jak kao bik. Osim toga, to je nama bila treća utakmica u sedam dana i sigurno da je to utjecalo na pad u finišu. Da smo bili malo svježiji… Ali, dobro, nećemo plakati, imali smo sve u svojim rukama. Okrećemo se drugim utakmicama.


Pokazali ste da se možete »potući« s »Dinamom«?


– Da, ako se uzme u obzir kako smo igrali u prvome poluvremenu. Iako, mislim da je cijela utakmica bila prekrasna za gledati. Drago mi je što je Anas proigrao, zabio je gol i sigurno da će mu to puno značiti za dalje.


Odmarate u subotu protiv »Splita« zbog trećeg žutog kartona.  Nećete moći pomoći momčadi protiv ekipe koja vam tradicionalno ne leži?


– To će nam biti treća utakmica u pet dana, ostali smo u jesenskom europskom ritmu. Bit će teška utakmica jer »Split« je dobra ekipa s izraženim ambicijama usmjerenim prema vrhu. Promijenili su nedavno i trenera. Međutim, nadam se da ćemo pokazati igru kao protiv »Dinama«. A ako bude tako, onda ne bi trebalo biti problema. S takvom igrom ne trebamo se bojati nikoga – rekao je Mujanović.