Rijekin Brazilac

Moises Lima Magalhaes: ‘Ova momčad ima snage otići do kraja u utrci za naslovom!’

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Zadovoljan sam svojom igrom iako sam svjestan da ovo nije još moj maksimum, kaže Moises



RIJEKA Pobjeda nad »Istrom 1961« donijela je sobom, osim važnih bodova u utrci za sam vrh ljestvice, još jedno značajno saznanje. Brazilac Moises konačno je odigrao sat vremena na nekadašnjoj razini! Izostao je možda pogodak ili asistencija, ali nisu lucidna proigravanja, ulasci iz drugoga plana u suparnički šesnaesterac i trka u oba smjera. Moises je djelovao dosta brzo na nogama, dobio je na hitrini što itekako ohrabruje uoči završnice jesenskog dijela sezone u kojoj će treneru Matjažu Keku dobro doći svaki raspoloženi čovjek. A zdravi i raspoloženi Moises Lima Magalhaes (27) je sigurno pojačanje za ovu momčad. Uostalom, dovoljno se prisjetiti razdoblja uoči dviju uzastopnih operacija njegova koljena i šestomjesečne pauze kada je uz Andreja Kramarića bio ključan čovjek u momčadi koja je osvojila dva trofeja (Kup i Superkup), te odigrala zapaženu rolu u Europskoj ligi.


– Odigrali smo prije svega dobro prvo poluvrijeme u kojem smo mogli sve riješiti – govorio je veznjak rođen u Belo Horizonteu nakon susreta s Puljanima. – Postigli smo pogodak, ali propustili smo iskoristiti još nekoliko jako dobrih prilika, te samim time zaključiti utakmicu već u prvih 45 minuta. S druge strane za nas je u ovom trenutku najbitnije da smo osvojili tri boda i zadržali prednost nad našim konkurentima u borbi za prvo mjesto.


Blizu maksimuma


Matjaž Kek je  nakon susjedskog derbija konstatirao da je ovo bilo najboljih Moisesovih 45 minuta ove sezone.




– Zadovoljan sam svojom igrom iako sam svjestan da ovo nije još moj maksimum, ali sama činjenica da sam igrao me čini zadovoljnim – nastavlja Moises iza kojega je duga pauza uslijed dviju operacija koljena. Kaže da ne osjeća više nikakve tegobe. Doduše, one dolaze s teškim terenima, a do sada su Riječani uglavnom  igrali i trenirali na dobrim podlogama.


– Prošlo je već dosta vremena otkada su obavljene operacije na koljenu tako da je s te strane sve OK. Sigurno da se nije lako vratiti nakon pauze od šest mjeseci, ostavlja traga tako dugo izbivanje s terena. Počeo sam dobro ovu sezonu, ali nakon toga  došlo je  do određenih padova u formi što je prirodno i očekivano s obzirom na dugu pauzu.


Pravo je pitanje koliko mu još nedostaje da se vrati u ono stanje kojega je činilo ponajboljim igračem »Rijeke«.


– Mislim da ću brzo doći do svojih nekadašnjih izdanja. Bitno je samo da uđem u kontinuitet igara, vjerujem da ću kroz utakmice ući u pravi ritam.


Tužan što izlazi


Moises je spuštene glave  napuštao travnjak kada ga je Matjaž Kek početkom nastavka susreta s »Istrom 1961« izvukao iz igre.


– Bio sam tužan jer sam želio dati još veći doprinos svojoj igri, ali i igri cijele ekipe. Naravno da nisam bio sretan kada sam izlazio iz igre, ali odluka je trenerova i ja je poštujem. Treba razumjeti i trenera koji je u trenutku vukao potez koji je mislio da je najbolji za momčad.


Prije ozljede igrao je bliže golu, na poziciji drugog napadača ili središnje polušpice. Ove sezone Kek protežira nešto drugačiji raspored pa se Moises našao u ulozi prednjeg veznog u sustavu 4-3-3.


– To je zapravo moja prirodna pozicija. U Brazilu sam igrao u veznom redu, malo povučenije. Mislim da na ovoj poziciji ekipi mogu najviše dati.


Nedostaje još pokoji pogodak da dobije na golgeterskom samopouzdanju. Jedna lopta po kojoj je snažno odapeo početkom nastavka  prohujala je kraj vratnice već savladanog Ivušića.


– Imam dovoljno samopouzdanja jer ono dolazi kroz rad na treninzima i kroz utakmice. Sigurno da je najbolji osjećaj zabiti gol i tako pomoći ekipi, ali najbitnije je da momčad dobro igra kao protiv »Istre 1961« i pobjeđuje. Borba za naslov prvaka? Mislim da imamo šanse, snage i kvalitete da to odradimo do kraja onako kako svi priželjkujemo. Međutim, neće biti lako jer konkurencija, posebno u »Dinamu«, je kvalitetna – rekao je 27-godišnji Brazilac.