Rijeka danas igra

Matjaž Kek: Igrat ćemo s ekipom na prednji pogon

Orlando Rivetti

Igrat ćemo s dvije špice. To je sigurno. Imamo dovoljno igrača da sastavimo ekipu na prednji pogon, koja će tražiti brz pogodak jer nakon toga je sve lakše. Treba nam momčad koja će kontrolirati utakmicu – kaže Kek 



RIJEKA » Na suparničkoj će klupi sjediti nastariji trener HNL-a, Ivo Šušak, 10. lipnja proslavit će 67. rođendan. Svojedobno je iskusni strateg sipao komplimente o Matjažu Keku, treneru, ali i igraču. Rekao je da ga je želio dovesti u Dinamo. Matjaž Kek je jučer pojasnio: »U Dinamo me zvao Vlatko Marković!«. Toliko o tome kakav je stoper »ljubičastih« bio današnji Rijekin trener Matjaž Kek. Šušak je u Mariboru 2000. godine naslijedio Keka i osvojio prvenstvo Slovenije. 


  Večeras je nova utakmica, Rijeke i Osijeka, Keka i Šuška. Nova priča. Nema nikakvih poveznica s prošlim vremenima. Bodovi Osječanima ostanak znače, na Kantridi, međutim, nema rasprodaje. U 27 utakmica sezone (17 prvenstvenih), Rijeka je samo jednom izgubila, 21. rujna prošle godine od Dinama (1:2). Bila je to najbolja od pet utakmica sa Zagrepčanima ove sezone. Kek večeras ne može računati na Kneževića, naravno ni na Maleša i Moisesa. Svi ostali su u kadru, čak i Tomečak. Dobra vijest budući da je Vešović izvan stroja zbog trećeg žutog kartona. 


  – Tražimo bodove za nastavak pozitivne serije. Razmišljamo samo o sebi, o našoj igri. A plod će biti pozitivan rezultat. 


 Dvije špice




  Glasnogovornik Davor Sever je »rasprodao« D tribinu. Obavijestio da će se ulaznice za verečašnju zabavu pod stijenama Kantride prodavati i – danas! Zabava, dobro ste pročitali. Jer Riječani se u posljednje vrijeme zabavljaju pobjeđujući… 


 Hoće li se Osijek braniti i čekati kontru? Dakle zatvoriti?


– I Donat je nekad dobar ako si »zatvoren«… Naši suparnici imaju svoje računicu kako nas pokušati iznenaditi. Njihovo je pravo izabrati taktiku, put kojim bi mogli ostvariti svoje želje. Mi ćemo se postaviti kao i uvijek. Agresivno na Kantridi. Hrabro i kvalitetno, kao jedina formula uspjeha. 



 Nije puno govorio, jer nije ni pitan. A vjerujte, zanimljiv je sugovornik, kao i na zelenom travnjaku gdje mu je zabijanje golova prešlo u naviku. Konačno. Marin Tomasov.   – Posljednja je utakmica sezone na Kantridi, fešta mora biti. Mi igrači se moramo pobrinuti za zabavu. Srca navijača razigrati golovima i bodovima. Pobjedom moramo zaključiti izuzezno uspješnu sezonu. Odlično je bilo i proljeće, a velike utakmice su tek pred nama – rekao je Tomasov. 


 Jedan ili dva napadača u sastavu Rijeke. Sharbini iza Balaja…?   – Igrat ćemo s dvije špice. To je sigurno. Imamo više kombinacija. Bit će sigurno promjena u odnosu na sastav koji je istrčao i dobio utakmicu u Zadru. Naravno, to je stvar svlačionice. Mogu samo reći da neće biti velikih promjena. Imamo dovoljno igrača da sastavimo ekipu na prednji pogon, agresivnu koja će tražiti brzi pogodak. Jer nakon toga je sve lakše na Kantridi. Treba nam momčad koja će kontrolirati utakmicu. Osječani su dobro odigrali posljednje utakmice. Bodovi su im imperativ budući da se na začelju ljestvice dobro zakuhalo… Ali zar nije prije svake utakmice isto razmišljanje u našim redovima, držati kontrolu igre i visok ritam. Paziti se kontranapada.  Kek je zadovoljan ponašanjem igrača, i što je važnije – kolektiva. 

 Proizvodimo nogomet


  – Igrači marljivo rade i napreduju. Vidi se to na igri. Pojedinci podižu vrijednost kolektiva o čemu najbolje govore bodovi. Priče me ne zanimaju. Proizvodimo nogomet. Igru i pobjede. Lopta je jedini predmet mog zanimanja. Lopta, teren i moja momčad. 



Nogometaši Osijeka ovog proljeća na gostovanjima uopće nisu izgledali loše kako im to učinak govori. Osvojili su samo četiri boda, sva četiri u Zagrebu, ali gdje god su gostovali, osim kod Dinama, do posljednjih su trenutaka bili u životu. Osijek nema poseban pritisak jer nitko nema pravo od »bijelo-plavih« očekivati nešto veliko u susretu s drugom najboljom momčadi HNL-a. Očekivati ne, ali nadati se, to već da. – Rijeka će biti motivirana jer to joj je posljednja utakmica na Kantridi ove sezone i nema dvojbe da će oproštaj željeti začiniti pobjedom. Oni su nakon Dinama naša najbolja momčad, tu nema nikakve dvojbe i to moramo respektirati, ali nas ne treba impresionirati. Mi imamo svoje računice. Ne smijemo im dopustiti da nam nametnu svoj ritam – kaže Šušak.   »Bijelo-plavi« će se teško baš nametnuti Riječanima, ali trebaju to pokušati raditi kad god im se pruži prilika.  – Drugi rezultati mogu utjecati na naš konačni plasman, ali ne želimo se opterećivati time. Gledamo sebe i svoje zadatke, a u svjetlu toga učinit ćemo sve da nešto uzmemo i na Kantridi. Time bismo si barem malo olakšali posao u posljednjem kolu, kada nam u Gradski vrt dolazi Slaven Belupo – kaže Šušak.


 Izašli ste čisti iz svih dosadađnjih kalkulacija. Jednostavnom formulom, dobili ste Istru i Zadar, sada je na redu Osijek?


   – Najsretniji bih bio da pobijedimo u lijepoj utakmici, u posljednjoj utakmici sezone na Kantridi. Ekipa dobro trenira i ne vidim ni jedan razlog zbog čega bismo – zatajili. Neću o kombinacijama ulice. Samo o nogometu. Kako zadovoljiti naše apetite, po pitanju igre i individualnog učinka. 


 Dinamo je osvojio Kup Hrvatske, Rijeka neće morati u prvo pretkolo kvalifikacija Europske lige, imat će duži odmor…?  – Imali smo posložen raspored za obje varijante. Da je trebalo, igrali bismo i prvo pretkolo. Ali o pripremama za novu sezonu pričat ćemo nakon što odradimo još susret u Maksimiru idući petak. Podvući crtu i raditi planove za budućnost. Osijek je u mojoj glavi, neću vam govoriti o prijelaznom roku i ne znam čemu… Šovša, Perošević, Laštro su moja preokupacija. Dolaze nabrušeni, Rijeka je uvijek svima motiv. A oni imaju i dodatni, bodove ostanka.