Utakmica za pamćenje

Leon Benko: Naježio sam se kada smo istrčali na zagrijavanje

Ivan Volarić

Žao mi je zbog primljenog gola. Da je ostalo 2:0 trebala bi im tri gola za prolaz, a sada ima treba samo jedan. Mislim da možemo proći, pokazali smo u ovoj utakmici da se možemo nositi s njima, ali treba biti realan i reći da će biti teško – kaže Leon Benko



RIJEKA » Jedanaestogodišnji sin Mauro, napadač mlađih pionira »Rijeke«, strpljivo je čekao da vjerojatno najpopularniji tata u gradu izađe iz svlačionice i odradi obveze prema medijima. Leon Benko dan poslije velikog trijumfa nad »Stuttgartom« zvučao je kao nakon još jednog dana u uredu, a ne kao čovjek koji je svojim pogotkom i asistencijom bacio na koljena favoriziranog gosta u ozračju za pamćenje.



Nije dobro. Vijest još nije dobila službenu klupsku potvrdu, ali po svemu sudeći Vedran Jugović morat će pauzirati još dodatnih šest tjedna zbog ozljede stopala (palca) zarađene prije dva tjedna u Žilini. Ukupno ga neće biti na travnjaku dva mjeseca što ne sluti na dobro za klupsku liječničku službu tim više što, barem za javnost, nisu emitirane neke crne dijagonoze. Netko u klubu očito nije odradio svoj posao kako valja što će sasvim sigurno teško pasti treneru Matjažu Keku jer u svojem rosteru nema puno hitrih igrača koji svojim angažmanom i fizičkim predispozicijama mogu smanjiti jaz u kvaliteti u utakmicama poput onih sa »Stuttgartom«. Keku će ova vijest tim teže pasti ako se zna da je duže vrijeme izvan stroja još jedan veznjak – Josip Brezovec. Doduše, Breza trenira, ali je upitno kada će biti spreman za povratak na travnjak. Dobra vijest je što je Danijel Cesarec počeo »udarati loptu« i raditi s momčadi.





   – Pripremali smo se jako dobro za ovu utakmicu, znali smo koliko je značajna ova utakmica – započeo je 29-godišnji napadač koji je protiv »Stuttgarta« zabio svoj 29. gol u dresu »Rijeke«, odnosno deseti u deset ovogodišnjih nastupa za »bijele« (na znanje izborniku Igoru Štimcu!). – Znali smo i da će biti pun stadion. Naježio sam se kada smo istrčali na zagrijavanje. Stvarno je bila dobra atmosfera. Uvijek je dobra, ali sada je bio rasprodan stadion, mnogi su došli na tribine sat, sat i pol vremena ranije. Bilo je to lijepo za doživjeti i mislim da su navijači bili stvarno velika podrška da napravimo jedan ovako lijepi rezultat.


   Ispisali ste jednu od najljepših stranica u klupskoj povijesti. Ovo je najveća europska pobjeda »Rijeke« nakon one nad madridskom »Realom« ostvarene davne 1984. godine?


   – Znam, ali meni je žao zbog primljenog gola. Imamo veće šanse nego oni, ali ipak oni uzvrat igraju doma i sigurno je da su favoriti. Da je ostalo 2:0 trebala bi im tri gola za prolaz, a sada ima treba samo jedan. Bit će teško, u Stuttgartu je veći teren nego na Kantridi, ali ja se nadam najboljem. Mislim da možemo proći, pokazali smo u ovoj utakmici da se možemo nositi s njima, ali treba biti realan i reći da će biti teško.


Uvijek može bolje



UEFA-ina disciplinska komisija nije imala milosti. Dariju Kneževiću odrezana je kazna od tri utakmice neigranja zbog crvenog kartona zarađenog u Žilini. Istina, Knežević je napravio tešku glupost, udaranje suparničkog igrača bez lopte težak je prekršaj, ali opet čini se da je kazna od tri utakmice – preteška.   – Četiri utakmice dobio je čovjek koji je Eduardu slomio nogu… – prokomentirao je kapetan »bijelih« odluku UEFA-e. Iz kluba pripremaju žalbu u nadi da će društvo iz Nyona ublažiti kaznu.


Gol i asistencija. Je li moglo bolje?


   – Uvijek može bolje. Bitno je da smo pobijedili, da smo kao ekipa dobro stajali na terenu, da smo se pridržavali onoga što je trener rekao. Stalno govorim da treba ići od utakmice do utakmice. Dobro smo se pripremili za »Stuttgart«, sada se moramo dobro pripremiti za »Hrvatski dragovoljac« jer važno je i prvenstvo. Nakon toga će ponovo biti važna utakmica protiv »Stuttgarta« i tek ako prođemo onda možemo reći da smo napravili posao i ispisali posebnu stranicu u klupskoj povijesti. Još uvijek je sve otvoreno.


   Da li vas je »Stuttgart« iznenadio ili je odigrao onako kako ste i očekivali?


   – Nije nas iznenadio. Rekao sam i prije utakmice da ih respektiramo jer oni ipak igraju Bundesligu, imaju iza sebe brojne navijače, imaju vrhunski stadion. Riječ je o jako dobroj ekipi. I prije sam ih pratio, uostalom igrao sam u toj ligi (Nürnberg). Mi smo odigrali stvarno dobru utakmicu, ali možemo bolje. Rastemo iz utakmice u utakmicu, to se pokazalo i u ovoj utakmici. Bili smo hrabri i samo tako moramo nastaviti. Trebamo i u Stuttgartu odigrati isto ovako jednu hrabru utakmicu. U tom slučaju nadam se da rezultat neće izostati.


  Da li je kod vas postoja poseban motiv s obzirom na činjenicu da ste svojevremeno otišli iz »Nürnberga« nakon svega desetak odigranih utakmica?


   – Idem sto posto svaku utakmicu i dajem sve od sebe. Nekada se takav odnos vrati, nekada ne. Najbitnije je da imaš pošten odnos prema poslu i to će se vratiti. Svaka utakmica je za mene motiv više. OK, »Stuttgart« je bundesligaš, to je bila velika utakmica, ali ja u svaku utakmicu ulazim sa sto posto.


Pitanje koncentracije


Najveća razlika očitovala se u količini i načinu trke. Niste uspjeli svih 90 minuta održavati visoku razinu trke i u tom dijelu parirati »Stuttgartu«?



Odavno već »Rijeka« nije iza sebe imala takav niz. »Bijeli« od pretposljednjeg kola prošloga prvenstva i utakmice sa »Zadrom« (2:3) ne znaju za poraz. Nakon toga, Riječani su dobili ili remizirali protiv: »Zagreba« (4:1), »Istre 1961« (3:0), »Hajduka« (1:1), »Dinama« (0:0), »Zadra« (2:1), »Osijeka« (5:1) i »Splita« (1:1) u Prvoj HNL, odnosno »Prestatyn Towna« (5:0 i 3:0), »Žiline« (2:1, 1:1) i »Stuttgarta« (2:1) u pretkolima Europske lige. U posljednja tri mjeseca Riječani su ostali neporaženi u 12 službenih utakmica ostvarivši pritom osam pobjeda i četiri remija uz gol razliku 29:8. Tom impresivnom niz treba pridodati i pet pobjeda u isto toliko prijateljskih utakmica odigranih ovoga ljeta uz gol razliku 21:2 (ukupno 50:10).



   – U biti nije toliko u pitanju trka koliko koncentracija. Parirali smo im 90 minuta stvarno jako dobro, a do onih nekoliko šansi koje je Varga skinuo došlo je uslijed našega pada koncentracije. To nam se događalo u svim dosadašnjim utakmicama. Bilo protiv »Žiline« kod 2:0 ili protiv »Osijeka« kod 5:0. To se ne smije događati jednoj ozbiljnoj ekipi. Upravo se kroz takve stvari gradi pobjednički mentalitet. Ne možeš primiti takav gol u 89. minuti. U redu, događa se, mogli smo ga primiti i ranije, ali… Ma stvarno mi je žao što smo primili gol. Nadam se da neće ostaviti traga na nama, odnosno da ćemo se ubuduće rješavati prije lopti i da neće dolaziti do toga. Bez veze smo se uvukli u svoj šesnaesterac u zadnjih pet, šest minuta. Izbijali smo loptu samo da se izbije, umjesto da probamo zadržati loptu i igrati onako kako smo igrali do tada.


   Što ste pomislili kada u uvodnim minutama niste uspjeli realizirati sjajnu priliku nakon Tomečakovog dodavanja, a s obzirom na to da u ovakvim utakmicama obično prave prilike dolaze na kapaljku?


   – Sve se brzo odvijalo. Došao sam brzo na loptu, udarac je bio jak, a čovjek je loptu obranio – glavom. Vidio je da sam na prvoj stativi, više nije imao gdje, samo je zamahnuo rukama. Obično golman ide na loptu, a on se ispružio i glavom obranio.


Ponuda Fortune


Da li ste u tim trenucima vjerovali da će se ukazati još jedna takva šansa?


   – Vjerovao sam, uvijek vjeruješ u sebe i u ekipu. Ali, stvarno smo se odigrali dobro, nismo se bojali, bili smo dovoljno hrabri i to nam se vratilo. Samo da je koncentracija ostala na visini do kraja napravili bismo pravi posao. Ovako će biti teško.


   Kako sada izbaciti iz glave »Stuttgart« i koncentrirati se na »Hrvatski dragovoljac«?


   – Trener je tu da neke igrače odmori, kao primjerice u Zadru, da odluči tko će i kako igrati. Na nama je da oni koji igraju daju sve od sebe. Igramo vani, umorni smo, ali siguran sam da će trener to kao i do sada znati posložiti. U svaku utakmicu, da li protiv »Stuttgarta« ili nekoga drugoga, treba ući ponizno.


   Nakon svih ovih pogodaka logično je pitanje da li će Benko i nakon 31. kolovoza ostati igračem »Rijeke«?


   – Svi bruje o tome, ali ja sam sretan u Rijeci. Možda imam neka veća očekivanja, ali ne žalim se, djeca mi ovdje idu u školu i vrtić, sretan sam u Rijeci. Jedino ako dođe ponuda koja se ne odbija onda možemo govoriti o odlasku. Normalno, prethodno treba sjesti s klubom, predsjednikom i trenerom.


   Navodno je u klub stigla ponuda »Fortune Düsseldorf« teška svega pola milijuna eura?


   – »Fortuna« se javila u klub, pisalo je nešto i u njemačkim novinama. Ali, uspoređivati »Rijeku« i »Fortunu«… Ne znam, jedino ako su u pitanju enormni novci, nešto što se ne može odbiti. Vidjet ćemo što će biti oko toga, ali da ja sada odlazim iz »Rijeke« u drugu njemačku ligu bilo bi malo glupavo. Ne vidim se tamo osim ako neće biti nešto posebno, ako je uopće to moguće u drugoj ligi – rekao je Benko.