Na Kantridi će biti novih Močinića!

Kulešević: Pročešljat ću Rijeku i regiju, sigurno u svakom mjestu postoji barem jedan dobar igrač

Ivan Volarić

Znam što se od mene očekuje. Prioritet je pronaći novoga Močinića, Kneževića ili Kramarića. To je cilj – kaže Kulešević

Angažmanom osječkog stručnjaka Ivice Kuleševića za kormilo druge momčadi na Kantridi je na svojevrstan način započeo proces stručnih kadrovskih promjena u klubu koji će s vremenom zahvatiti sve sportske segmente kluba, od druge momčadi pa na niže. Nije tajna da predsjednik »bijelih« Damir Mišković nije najzadovoljniji kako funkcioniraju stvari »ispod prve momčadi« i sigurno je da će tražiti promjene sve dok »Rijeka«, osim po odličnim igrama i rezultatima prve momčadi, ne postane prepoznatljiva i po proizvodnji mladih igrača. Principi su jasni: stvari će se mijenjati sve dok ne počnu funkcionirati na željeni način. A Kuleševićeve preporuke ne mogu biti bolje, godinama je radio u školi nogometa osječkog prvoligaša o kojoj ne treba trošiti riječi. Osim toga, dvije godine zaredom (2012. i 2013.) bio je proglašen najboljim trenerom u Hrvatskoj za juniorski uzrast. 

– Prije svega moram zahvaliti ljudima u klubu na tome kako su me dočekali. Vidi se odmah da je »Rijeka« veliki klub, ali i da izrasta u još veći klub – započeo je Kulešević.


– Fantastično je kako predsjednik širi pozitivnu energiju oko sebe. Sve mi je bilo jasno kada sam razgovarao s njim i vidio koliko u njemu ima žara, entuzijazma i ljubavi prema klubu. Niti jednog trenutka nisam dvojio da li ću doći. 


   Koji su ciljevi stavljeni ispred vas i vaše momčadi na proljeće?




    – Potpuno mi je jasna slika što se od mene očekuje. Prioritet je pronaći novoga Močinića, Kneževića ili Kramarića. To je naš osnovni cilj. Paralelno s tim stojimo na usluzi prvoj momčadi. I prošle polusezone se to pokazalo dobrim jer su se neki igrači vratili na teren ili su ostali u natjecateljskom ritmu kroz igre u drugoj momčadi. 


    Dugoročno je želja probiti se u Drugu HNL?


    – To je logično. Bilo bi bolje da mladi igrači igraju u Drugoj HNL, a ako budemo dovoljno kvalitetni i dobri sigurno ćemo težiti tom cilju. 



Dio riječkih trenera nije baš najbolje prihvatio činjenicu da će jedno od najvažnijih mjesta u klubu popuniti kadar koji nije iz ovoga kraja? 


    – Po prirodi sam optimist. Odlika sportaša je da kada se ujutro probudiš, kada kreće novi dan, da si spreman mijenjati neke stvari u pozitivnom smjeru. Osim toga, po prirodi nisam paranoik da mislim da netko nešto radi protiv mene. Ne bavim se takvim stvarima, vjerujem da ću se brzo uklopiti.



   Rekli ste da je cilj stvoriti nove Močiniće ili Kneževiće, no osnovno je pitanje nazire li se u omladinskom pogonu potencijala za takvo nešto?


    – Ima u drugoj momčadi materijala, a sigurno treba napraviti dopunsku selekciju. Moja ideja je pročešljati grad Rijeku i regiju, uvjeren da u svakom mjestu postoji barem jedan dobar igrač. Pitanje je samo otkrije li ga se na vrijeme i pruži li mu se dovoljno prilike. 


    U dijelu riječkih trenerskih krugova nametnuto je razmišljanje da u ovim krajevima nedostaje talentirane djece, osječki bazen iz kojeg dolazite puno je širi?


    – Sigurno da »Osijek« ima jako veliku selektivnu bazu. Praktički od granice sa Srbijom i Bosnom i Hercegovine pa do Zagreba gotovo da nema ozbiljnije omladinske škole ne podcjenjujući pritom »Cibaliju« i »Slaven Belupo«. Tu »Osijek« ima prioritet, ali moja ideja je dobro pročešljati regiju. Poznajem igrače iz »Rijekinog« omladinskog pogona i sigurno da tu ima kvalitete, ali treba se posvetiti radu. 


    Dopunska selekcija napravljena je kroz dovođenje igrača iz Nigerije koji su ponekad predstavljali kamen spoticanja kod nekih vaših prethodnika?


    – Ne bih se složio da su oni kamen spoticanja. To su mladi i talentirani igrača koji se trebaju posvetiti radu. Vjerujem da će vrlo brzo netko od njih iskočiti. 


    Nije tajna da je vaš angažman zdušno podržao trener Kek?


    – Zahvaljujem gospodinu Keku, s kojim će mi biti čast surađivati, na lijepim riječima. Nastojat ću se odužiti dobrim i predanim radom. Ne vjerujem u čarobni štapić i zato idemo se svi skupa uhvatiti posla. Gospodin Kek iz dana u dan podiže ljestvicu sve više i to je za mene izuzetna motivacija, a vjerujem i sve koji su uz mene. 


    Nije lako pratiti stručne i rezultatske kriterije koje nameće Kek?


    – To pokušavam prenijeti na mlade igrače, karijera se odvija brzo i nema vremena za gubljenje. Iz dana u dan treba biti sve bolji i razvijati se. To je jedini put. 


    Sreća je da dolazite u klub kada će se uvjeti za rad, kroz izgradnju trening kampa na Rujevici, osjetno popraviti?


    – Znam da je infrastruktura, travnati tereni, godinama bila »Rijekin« problem, Međutim, nadamo se da će se to ubrzo popraviti. Ali, nije to ključna stvar, već rad – poručio je 45-godišnji Osječanin.