Prijateljski susret sa "Sarajevom"

Kiša i Sharbini pokrenuli bijele prema preokretu: “Rijeka” svladala prvaka BiH

Ivan Volarić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Rijeka je porazila Sarajevo s 3:1. Za razliku od prethodne tri utakmice hrvatski doprvak morao se pošteno oznojiti ne bi li slomio otpor prvaka Bosne i Hercegovine iza kojega također stoje pozamašna inozemna ulaganja



KRANJ  Zahvaljujući razigranom Anasu Sharbiniju i kratkotrajnoj neveri početkom nastavka, koja je osjetno spustila temperaturu zraka na uzavrelom travnjaku kranjskog stadiona, nogometaši »Rijeke« ostvarili su i četvrtu pobjedu u isto toliko prijateljskih susreta odigranih tijekom slovenskih priprema.


Za razliku od prethodne tri utakmice hrvatski doprvak morao se pošteno oznojiti ne bi li slomio otpor prvaka Bosne i Hercegovine iza kojega također stoje pozamašna inozemna ulaganja.


Momčad u kojoj igraju dvojica bivših igrača »Rijeke«, Leon Benko i Mehmed Alispahić, u većem dijelu utakmice organizirano se branila.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN





Kvaliteta je bila evidentno na strani Riječana, ali je počela dolaziti do izražaja tek u nastavku kada su igrači trenera Matjaža Keka došli do svježega zraka, te malo podignuli ritam svoje igre.


Nije to bilo ništa spektakularno, ali i treća riječka brzina bila je neuhvatljiva za momčad s Koševa koja također u Sloveniji odrađuje završni dio priprema uoči skorašnjeg nastupa u drugom pretkolu Lige prvaka.  Matjaž Kek izveo je na travnjak proljetnu »Rijeku«, momčad koja je odradila gro obveza u drugom dijelu sezone. To znači povratak dueta zadnjih veznjih Radošević-Bradarić, Jugovića na mjesto desne polušpice, a Sharbinija na mjesto druge špice ili srednje polušpice.


SC »Kranj«. Gledatelja: 50. Sudac: Znidarsič (Kranj). Strijelci: 0:1 Puzigaća (32′), 1:1 Sharbini (55′), 2:1 Tomečak (65′), 3:1 Kvržić (79′). Žuti kartoni: Lešković (Rijeka) i Benko, Barbarić (Sarajevo). RIJEKA: Vargić (od 46′ Sluga) – Tomečak, Lešković (od 47′ Mitrović), Samardžić, Leovac – Bradarić (od 46′ Močinić), Radošević (od 87′ Hristov) – Jugović  (od 46′ Bezjak), Sharbini (od 84′ Ajayi), Tomasov (od 46′ Kvržić) – Balaj (od 67′ Mišić).SARAJEVO: Oštraković (od 70′ Plakalo) – Hebibović, Barabarić (od 76′ Kovačević), Stepanov (od 76′ Berberović), Puzigaća (od 70′ Protić) – Cimirot, Radovac (od 65′ Am. Bekić) – Duljević (od 62′ Al. Bekić), Stojčev (od 67′ Rutemović), Velkoski (od 65′ Alispahić) – Benko (od 73′ Okić).


Sve ovisi o tome da li se Kekova formacija tumači kao sustav 4-4-2 ili 4-2-3-1. Provjereni proljetni recept nije donio rezultata iz jednostavno razloga što igrači »Rijeke« nisu uspjeli podignuti ritam trke iznad prosječne HNL razine u čemu su se nogometaši u bordo dresovima dobro snalazi.


Oni rijetki periodi malo bržeg protoka lopte pokazali su da bi Sarajlije teško sačuvale svoju mrežu da je hrvatski doprvak odigrao jednu od svojih prepoznatljivih proljetnih partija.


Drugih je par rukava zbog čega su »bijeli« bili trkački neraspoloženi. Jedno je objašnjenje sparno vrijeme, drugo umor, a treće jednostavna činjenica da su ovo posljednji dani priprema i da je riječ o objektivno najkvalitetnijem suparniku tijekom boravka u Sloveniji.


Poprilično nesadržajno prvo poluvrijeme ukrasili su učestali dueli nekadašnjih suigrača Leona Benka i Marka Leškovića.


Bivši napadač »bijelih« zaradio je vrlo rano žuti karton zbog pokušavaja istjerivanja pravde na svoj način nakon jednog profesionalnog Leškovićevog prekršaja.


Opasni, ali neprecizni udarci Sharbinija (17′) i Benka (22′) prethodili su jedinom pogotku. Branič »Sarajeva« Puzigaća ostao je neobjašnjivo sam na vrhu peterca nakon udarca iz kuta i glavom preusmjerio loptu u donji desni Vargićev kut. Kek je odmah poslao na zagrijavanje pričuvnog vratara Slugu. Riječani su reagirali u 40. i 41. minuti. U glavnim ulogama bio je Marin Tomasov. Prvo je pronašao Balaja na povratnoj lopti koja je završila visoko preko gola, a onda je pokušao sam sa vrha šesnaesterca, ali je učinak bio isti.


Iako je bila u planu još jedna prijateljska utakmica po povratku u Rijeku u klubu su odlučili da drugačije pa je utakmica protiv »Sarajeva« i službeno postala generalna proba, odnosno posljednja pripremna utakmica ovoga ljeta. Vjerojatno je toj odluci presudila činjenica da će Riječani svoju prvu prvenstvenu utakmicu odigrati u petak protiv »Intera« pa nije ostalo previše vremena od povratka iz Slovenije do početka nove sezone.



 Nastavak je donio dvostruko osvježenje u gostujućim redovima. Kek je napravio pet izmjena, zaigrao u sustavu 4-4-2 s dva klasična napadača (Balaj-Bezjak), a s Triglava su se spustili sivi oblaci i počela je kiša.


Dovoljno je bilo da se temperatura zraka spusti za nekoliko stupnjeva, Riječani malo dignu razinu trke i počnu se nazirati pukotine u sarajevskoj obrani. Suradnja Balaja i Bezjaka donijela je u 55. minuti loptu Anasu Sharbiniju koji se premješten na poziciju lijeve polušpice sjurio iskosa prema vrataru Oštrakoviću.


Kapetan »bijelih« povukao je loptu gotovo do peterca, a onda prizemnim udarcem pogodio suprotni kut – 1:1. U 61. minuti Sharbini je ubačajem na drugoj stativi pronašao Balaja, koji je glavom pogodio bližu vratnicu, a u 65. minuti ponovo je Anas tražio albanskog napadača.


Balaj je zamalo zakasnio na povratnu loptu, no sve to je pratio Ivan Tomečak i natrčavši na loptu zakucao je sa 14 metara u mrežu – 2:1.


Riječki preokret u nastavku zaključio je u 79. minuti Zoran Kvržić. Mišić je ubacio loptu iz kuta, a povremeni BiH reprezentativac glavom »skinuo prašinu« iz gornjeg lijevog kuta Plakala – 3:1. U 81. minuti gosti su mogli ublažiti poraz, ali je Okić snažnim udarcem s 12 metara pogodio vratnicu.