Korak bliže eliti

Juričić o pripremama u Dubaiju: S nekoliko klubova pregovaramo o utakmicama

Ivan Volarić

Nogometaši »Rijeke« 16. siječnja poletjet će iz Zagreba prema UAE  gdje će se zadržati do 26. siječnja



RIJEKA Ambiciozni predsjednik »bijelih« Damir Mišković nakon nedavne pobjede na Poljudu poručio je kako će momčad i stručni stožer nagraditi zimskim pripremama u Dubaiju. Najavljeno – učinjeno. Nogometaši »Rijeke« 16. siječnja poletjet će iz Zagreba prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje će se zadržati do 26. siječnja. Riječka baza bit će hotel »Al Bustana  Rotana«. Traži se još najbolja opcija za svakodnevne treninge.



ANTALYJA (TUR)Ivan Katalinić 2004.Elvis Scoria 2005.Milivoj Bračun 2007.Nenad Gračan 2010.BELEK (TUR)Elvis Scoria 2013.CHICLANA DE LA FRONTERA (ŠPA)Dragan Skočić 2006.BENAHAVIS (ŠPA)Matjaž Kek 2014.Matjaž Kek 2015.MEĐUGORJE (BiH)Zlatko Dalić 2008.Ivo Ištuk 2012.DUBAI (UAE)Matjaž Kek 2016.


– U blizini ima trening kamp u vlasništvu policije, ali i dva trening kampa klubova. Obići ćemo sve tri lokacije i donijeti odluku. Travnjci su sigurno u vrhunskom stanju, a vrijeme u siječnju idealno – 20-ak stupnjeva – govori Srećko Juričić, sportski direktor »bijelih«, koji je pustio korijene u »zaljevu«. Vodio je četiri tamošnje reprezentacije, mnoge klubove. Juričić traži i adekvatne sparing partner. Iako se u to doba godine u Dubai može naići na svjetske nogometne velikane poput »Bayerna« ili madridskog »Reala«, vjerojatno će protivnik biti iz drugog ili trećeg jakosnog razreda.


Test utakmice




– U Dubaiju se u to doba godine priprema dosta dobrih, kvalitetnih ekipa iz najjačih svjetskih liga, ali i iz Ukrajine, Švedske, Rusije, Švicarske… Znamo termine utakmica, pregovaramo s nekoliko klubova – nastavlja Juričić


Zimske pripreme u inozemstvu postali su na neki način sinonim za jaku, moćnu »Rijeku«, jer osim novaca, ta putovanja znače i jake sparing partnere. Ivan Katalinić prvi je trener, koji je»Rijeci« u siječnju 2004. godine  otkrio  – Antalyju.  »Bijeli« su na turskoj rivijeri boravili ukupno pet puta s četiri različita trenera. Iz Turske se nekoliko puta otišlo do Europe, jednom do Kupa Hrvatske. Za prvi odlazak u Španjolsku u zimu 2006. godine kriva je epidemija ptičje gripe koja je odvratila Riječane od Turske. U Chiclani de la Frontera »ispekao« se drugi Kup Hrvatske. U Španjolskoj je (Benahavis) dvaput bio Matjaž Kek. I dvaput osvojio drugo mjesto uz Superkup i Kup Hrvatske. U ona financijski puno teža vremena pokušavalo se s odlascima u Međugorje. Bilo je lijepo, ugodno, ali uvjeti (najviše vremenski) su daleko od onoga na što se nailazilo u Turskoj ili Španjolskoj, a kamoli od najnovijeg iskoraka među svjetsku nogometnu elitu – Dubaija.


Big coach


»Rijeka« će se ove zime prvi put pripremati na drugom kontintetu, među nogometnom kremom i klubovima dubljega džepa. Dubai je skuplja destinacija od Španjolske i naravno Turske, no boravak u visokom društvu ima svoju cijenu i svrhu.


– Pored dobrih uvjeta za pripreme,  jedan od glavnih razloga što odlazimo u Dubai je i da dodatno popravimo imidž kluba u europskom i svjetskom nogometu, ali i da se predstavimo tamošnjim tvrtkama, mogućim sponzorima – objašnjava Juričić, koji je osam godina živio i radio u Dubaiju. Kažu da njegovo ime i prezime još uvijek otvara mnoga vrata u toj zaljevskoj zemlji.


– Još uvijek me zovu »Big coach« – ponosno će istaknuti Juričić.


A kako će tek biti ponosan predsjednik »bijelih« Damir Mišković kada ove zime svoju momčad dovede u susjedstvo velikana »Bayerna« ili »Real Madrida«… Osim toga, nije nevažna činjenica da tamo nikada nisu bili ni »Hajduk«, a ni »Dinamo«. »Rijeka« je (opet) još po nečemu prva u Hrvatskoj…