Još jedna afera u talijanskom nogometu

Hrvatski istražitelji snimali dogovore o namještanju utakmica u Italiji

Ana Raić Knežević

Među uhićenima i Cristaiano Doni, nekadašnji reprezentativac Italije i kapetan Atalante



Još 17 osoba je uhićeno, a među njima nogometaši Carlo Gervasoni, Filippo Carobbio, Alessandro Zamperini, Luigi Sartor te bivši kapetan Atalante Cristiano Doni u akciji talijanske policije kodnog naziva »Last Bet« (Posljednja oklada), kojom je razbijena mreža namještanja nogometnih utakmica. Riječ je o takozvanom »singapurskom kartelu«, što ga je vodio izvjesni Tan Seet Eng, povezanom pritom s »balkanskim grupama«.


   Jučer rano ujutro operaciju su izveli istražitelji iz Cremone, Brescie, Venecije, Leccea, Barija i Bologne jer je utvrđeno da se ove skupine bave namještanjem utakmica u Italiji, ali i još nekim zemljama.


   – Vrlo važna u ovom slučaju bila nam je suradnja s hrvatskim pravosudnim i policijskim tijelima, od kojih smo dobili tajno prisluškivane razgovore o namještanju utakmica Serie B – istaknuo je jučer u izjavi za talijanske medije tužitelj iz Cremone Roberto Di Martino. Ova je akcija nastavak one ljetošnje kada je uhićeno 16 osoba, a među njima su bili i Giuseppe Signori, Marco Paolini, Vicenzo Sommese i Marco Micolucci.




   Prema za sada dostupnim informacijama istražitelji provjeravaju utakmice prve talijanske lige odigrane prošle sezone između Brescie i Barija, Brescie i Leccea, te Napolija i Sampdorije.


   Ova je kriminalna grupa sjedište imala u Singapuru, ali su joj operativne baze bile rasprostranjene i u Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji, i to s glavnim ciljem mijenjanja rezultata nogometnih utakmica kako bi zaradili velike svote na okladama za namještene utakmice. Da bi uspjeli, potplaćivali su igrače, a upravo su uhićeni Carlo Gervasoni, Filippo Carobbio, Alessandro Zamperini i Luigi Sartor bili eksponenti kriminalnog kartela.


   Iza rešetaka je završio i bivši kapetan Atalante Cristiano Doni, koji je pritvoren kako ne bi pobjegao ili utjecao na rasplet istrage. Prema pisanju talijanskih medija Doni je pokušao pobjeći kroz garažu nakon što je shvatio da je raskrinkan. Sumnja se da je bio umiješan u namještanje najmanje tri susreta Atalante u Serie B prošle godine. Donija je nogometna organizacija već ljetos suspendirala.


   U prisluškivanim razgovorima osumnjičenih Singapuraca istražitelji su načuli kako bi onaj tko bi »izigrao kartel mogao dovesti i svoj život u pitanje«.