Očekivane odluke

Sedmorica sigurno napuštaju Kantridu; ušteda 30 tisuća eura mjesečno

Ivan Volarić

Ovaj proces nije završen, bit će još dolazaka i odlazaka. Ovo je prvi val odlazaka – rekao je trener Ivo Ištuk. Pored sedmorice koja sigurno odlaze upitan ostanak Alferez, Kreilacha, Čuline i Gutierreza



RIJEKA Otprilike sat i pol vremena trebalo je da članovi Izvršnog odbora riječkoga prvoligaša potvrde odluke klupske struke i istrče pred novinare s očekivanim vijestima. Pripreme »bijelih« 9. siječnja neće početi najmanje sedmorica igrača od kadra s kojim je Ivo Ištuk završio jesenski dio sezone. Tu sedmorku treba podijeliti na dvije skupine igrača. Denisu Ljuboviću, Nevenu Vukmanu, Marku Simanoviću, Luisu Delgadillu i Draženu Pilčiću klub se zahvalio na daljnjoj suradnji. Sandi Križman i Duje Baković su pak sami iskazali želju za odlaskom, a u klubu im neće praviti velike probleme. Za razliku od prethodne petorke, od njih dvojice klub očekuje nešto zaraditi pa makar onoliko koliko je dovoljno da pokrije dugove prema njima. Pored navedne sedmorke postoje još četvorica igrača za koje se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću ustvrditi da će nakon zimske stanke ostati na Kantridi. Damir Kreilach i Antonini Čulina mogli bi otići u slučaju da na klupsku adresu stigne zadovoljavajuća ponuda. Kod Meksikanaca Heberta Alfereza i Carlosa Gutierreza u pitanju su neke druge stvari.  


 – Trener Ištuk je postavio određene kriterije pod kojima Alferez može ostati. Dakle, ako se pripremi i dovede u zadovoljajuće stanje što se tiče težine, ali i ako promjeni odnos prema sebi i ekipi, onda možemo govoriti o ostanku. Ako dođe na početak priprema, mora doći pod našim uvjetima – objasnio je sportski direktor Nikica Milenković. 


  –  Kod Gutierreza se pak pojavila priča da ga »Atlas« želi vratiti, ali i da omaleni veznjak nema pretjeranu želju vratiti se na Kantridu ako ne bude imao meksičko društvo. 


Gutierrez dolazi?




 –  Ne raspolažem s takvim informacijama. Guti se mora pojaviti 9. siječnja na Kantridi. Što se ostalih igrača tiče, najprije smo željeli popričati s njima i priopćiti im naše odluke. Dakle, u pitanju su Ljubović, Vukman, Simanović, Delgadillo i Pilčić. Mi smo, što se toga dijela tiče, svoje napravili, sada je ostalo još riješiti pitanje ugovora i financija. Duje Baković i Sandi Križman sami su iskazali želju za odlaskom. U slučaju Kreilacha i Čuline reagirat ćemo ako dođe adekvatna ponuda koja će zadovoljiti i klub i igrača. U tom trenutku stavit će se ponuda na stol i donijeti odluke – poručio je Milenković i riječ prepustio treneru Ivi Ištuku. 


 – Mogu govoriti o kriterijima s kojima smo se vodili kada smo se odlučili na ove poteze. Jedan od ključnih je da moramo smanjiti broj igrača, da imamo neki optimalan broj. U svlačionici neće biti više od 22-23 igrača, s time da će orijentacija biti da veći broj bude mlađih nogometaša. Oni igrači koji su u prvoj momčadi dvije, tri godine zaredom, a nisu se uspjeli nametnuti nakon izlaska iz juniorskog staža, izgubili su motiv, a mi u njih povjerenje. Mislim da je dobro za njih da idu, da dokažu i pokažu da smo mi pogriješili. Tu mislim na Ljubovića, Pilčića i Simanovića. Što se tiče Vukmana, nismo zadovoljni. To je iskusan nogometaš s dobrim ugovorom i nisam zadovoljan s onim što je pružio od kada sam u klubu. I njemu je bolje da ode iz kluba. Što se tiče orijentacije i biranja između Ljubovića ili Datkovića, odnosno Pilčića ili Mancea i Miloša odlučili smo se na Datkovića, Mancea i Miloša. To je neki naš put, a svi zajedno smo procijenili da je ispravan. Smatram da je to jedini put kojim možemo izvući klub i financijske i rezultatske krize – obrazlagao je Ištuk.   


Prvi val odlazaka


Ostavio je u kadru prve momčadi i nekoliko igrača s kojima nije potpuno zadovoljan. 


    – Imamo skupinu igrača koji ne mogu ostati, onih koji ostaju, jer ne možemo naći bolje i oni koji će se prodati. Ovaj proces nije završen, bit će još dolazaka i odlazaka. Ovo je prvi val odlazaka onih igrača s kojima nismo u potpunosti zadovoljni – zaključio je Ištuk na zadovoljstvo predsjednika Roberta Komena koji je još ljetos inzistirao na smanjenju broja igrača, ali tada nije uspio sprovesti svoje ideje u djelo. 


Odlazak najmanje sedmorice, a vjerojatno osmorice ili devetorice igrača značit će i značajnu uštedu za klupski budžet.


– Naše procjene su da ćemo mjesečno uštedjeti tridesetak tisuća eura, odnosno dva milijuna kuna na godišnjoj razini. U takvom modelu sve klupske troškove sveli bismo na milijun kuna mjesečno – rekao je Komen.


    – Zauzeli smo stav da moramo redimenzionirati budžet, a samim time i momčad. Nogometno gledano, to bi bila nekakva transfer lista, a u kontekstu društvenih i gospodarskih okolnosti koje utječu na stanje u klubu postalo je jasno da moramo nešto poduzeti. U ovih 60 dana ključno je pronaći kritičnu masu novaca, otprilike dva do tri milijuna kuna, i u takvoj situaciji kada se raspolaže s njima nešto napraviti da bismo u konačnici smanjili trošak. I to je ono što je fokus samoga Predsjedništva i Izvršnog odbora. Smanjenje broja igrača je nešto čemu smo težili od samoga početka. Drago mi je da se uklapa i u sportsku strategiju struke. Mi smo to ranije vidjeli s troškovne, gospodarske strane, ali sada to vide trener i sportski direktor s njihovog aspekta koji je objektivno drugačiji – poručio je Komen.