Trijumf nogometaša Rijeke nad Zagrebom

Glatka pobjeda: Kramarić prepolovio zaostatak za Dinamom

Ivan Volarić

Za razliku od utakmica protiv Standarda i Dinama koje je Rijeka izgubila unatoč dobroj igri, ovoga puta dogodilo se obrnuto. Rijeka nije igrala dobro, ali pobjeda niti u jednom trenutku nije dolazila u pitanje



RIJEKA – »Rijeka« se vratila pobjedama i zahvaljujući pomoći svojega bivšega trenera Elvisa Scorije (Belupo je uzeo dva boda Dinamu), prepolovila bodovni zaostatak za liderom iz Maksimira. Nakon dva uzastopna poraza »bijeli« su ispostavili račun simpatičnim gostima iz Kranjčevićeve. Za razliku od utakmica protiv »Standarda« i »Dinama« koje je »Rijeka« izgubila unatoč dobroj igri, ovoga puta dogodilo se obrnuto. »Rijeka« nije igrala dobro, ali pobjeda niti u jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Medićeva momčad naigrala se do mile volje nogometa na Kantridi, a na kraju dobro prošla sa »samo« tri primljena pogotka. Riječani su odradili utakmicu u drugoj brzini, uložili onoliko energije koliko je bilo potrebno da se dobije utakmica bez većih stresova i sačuva što više snage za nadolazeći ogled Europske lige sa »Sevillom« ovoga četvrtka. Kada je rezultat u pitanju, sve je bilo jasno nakon što je u 27. minuti Andrej Kramarić postigao svoj drugi pogodak (13. prvenstveni, 15. službeni ove sezone) na utakmici. Krstanović je trećim pogotkom na početku nastavka još malo popravio dojam.  


Ritam gostiju


Trener Matjaž Kek je izostanak Leovca odlučio nadomjestiti uz pomoć oprobanog prošlosezonskog recepta. Ivan Tomečak prebačen je na lijevu stranu zadnje linije, dok je Marko Vešović zauzeo njegovu poziciju desnoga beka. U sredinu terena vratio se već pomalo uhodani dvojac  Cvijanović – Jajalo ispred kojih je zaigrao Moises. Sharbini i Jugović  zauzeli su svoja mjesta na krilnim pozicijama za leđima jedinog napadača Andreja Kramarića.


U 5. minuti Jugović je pokušao lukavo udarcem iz koljena iznenaditi Livakovića koji je odbio njegov pokušaj. Umjesto nastavka, ofenziva uslijedio je nogomet u ritmu gostiju. »Pjesnici« su uzeli loptu u noge i u idućih petnaestak minuta se pokušavali nametnuti igrom kratkih paseva. Nisu u tom periodu izradili niti jednu priliku, ali su zorno ukazali na to da momčad »Rijeke« pokušava dobiti utakmicu uz što manju energetsku potrošnju. A bez neophodne doze trke i agresije teško se nametnuti i slabijim momčadima od »Zagreba«. No, »Rijeka« zato ima ono što »Zagreb« nema – pojedinačnu igračku kvalitetu koja u nogometnu nerijetko presuđuje.




U razmaku od 22. do 27. minute »bijeli« su postigli dva pogotka takvom lakoćom da su i nakon tih golova mogli komotno prepustiti loptu gostima. Neka se dečki igraju nogometa. Pitanje pobjednika ionako je bilo – riješeno. U 22. minuti Jajalo je izveo slobodan udarac dodavši loptu za Sharbinija. Anas je, očito uigranu akciju, zaključio ubačajem na vrh peterca kojega je Kramarić efektno glavom zakucao u mrežu – 1:0. Pet minuta kasnije Vešović je osvojio prostor uz desnu aut liniju, dodao loptu za Jugovića koji je s vrha kaznenog prostora gurnuo loptu u prostor za Moisesa. Brazilac nije bio u zaleđu, baš kao ni Kramarić koji dodavanje na drugu stativu pretvorio u svoj drugi pogodak – 2:0.


Novi raspored


Nakon drugog Kramarićevog gola ništa bitnije nije se događalo osim što je Kolinger klizećim startom s leđa na gležanj Moisesa izazvao zabrinutost da je u pitanju neka teža ozljeda. Brazilac se, međutim brzo vratio na travnjak, a stoperu »Zagreba« »osvetio« se Lešković nekoliko minuta kasnije. Branič »Rijeke« povukao je loptu s centra, te svoj ambiciozni prodor završio snažnim udarcem s 20-ak metara. Lopta je završila na Kolignerovu licu i izazvala efekt – nokauta.


Moises je ipak na odmoru ostao u svlačionici, a Kek uvođenjem Krstanovića promjenio raspored (iz 4-2-3-1 u 4-4-2). Nepune dvije minute protekle su prije nego što je Krstanović nakon prodora Anasa Sharbnija rutinski pospremio loptu za leđa Livakovića postigavši svoj prvi prvenstveni pogodak iz igre ove sezone – 3:0. Ostaje dvojbeno je li napadač »bijelih« primio loptu u nedozvoljenoj poziciji. »Zagreb« je i nakon tog pogotka nastavio svojom igrom, a u 55. minuti uspio uputiti prvi udarac u okvir gola. Bobanov pokušaj bez većih problema zaustavio je Vargić. Minutu kasnije Kramarić je »provozao« dvojicu braniča na vrhu kaznenog prostora, ali i pucao kraj gola. U 57. minuti Krstanović se našao pred Livakovićem koji je odbio njegov snažan udarac. Uslijedio je novi period »Zagrebove« dominacije, koja se uglavnom očitovala u visokom posjedu lopte, te rijetkim pokušajima poput Štiglecova (63′) ili Medićeva (82′). Imali su i Riječani svojih prilika za četvrti gol (Kramarić 81′, Krstanović 84′), a najbolju je propustio Kramarić u 88. minuti kada je krenuo sam na Livakovića, no sustigao ga je u odsutnom trenutku Kolinger i uklizavanjem loptu odnio u korner.


REZULTATI 10. KOLA,Subota:Slaven Belupo – Dinamo 0-0Rijeka – Zagreb  3-0 (Kramarić 22, 26, Krstanović 47)Nedjelja:Lokomotiva – Osijek  (16 sati)Istra 1961 – Hajduk  (19 sati)Ponedjeljak:Split – Zadar  (18 sati) LJESTVICA: 1. Dinamo  10 8 2 0 24-8  26 2. Rijeka  10 8 0 2 26-8  24 3. Hajduk  9 3 3 3 21-15 12 4. Zagreb  10 3 3 4 15-18 12 5. Zadar  9 3 2 4 12-23 11 6. Lokomotiva  9 3 1 5 17-19 10 7. Split  9 2 4 3 10-12 10 8. Istra 1961  9 1 5 3  8-11 8 9. Osijek  9 2 2 5  8-13 810. Slaven Belupo 10 2 2 6  6-20 8