Madridski gradski derbi

Escamillo ili Fantom u operi? Real i Atletico večeras igraju finale Lige prvaka

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters



MILANO Nogometaši »Real Madrida« i »Atletico Madrida« večeras na San Siru od 20.45 sati igraju finale nogometne Lige prvaka što se uglavnom najavljuje kroz prizmu oprečnih nogometnih filozofija Zinedinea Zidanea i Diega Simeonea, dvojice nekad velikih igrača koji »najljepšoj igri« kao treneri pristupaju otprilike onako kako su i izgledale njihove izvedbe na terenu za igračkih dana. Zidane je bio nogometni virtuoz koji je plijenio pažnju elegantnim potezima i oduševljavao široke nogometne mase sve dok u finalu Svjetskog prvenstva 2006. godine nije izgubio glavu koja je udarila u Materazzijeve grudi dovoljno jako da baci mrlju na jednu veliku karijeru. Simeone je od početka do kraja igračke karijere važio za igrača koji je protivnike slamao trkom i snagom mišića, »ratnički gard« postao je i dijelom njegova trenerskoga habitusa. U gradu čuvene La Scale Zidane i Simeone večeras će izaći na scenu poput Claudija Abbada i Riccarda Mutija, dvojice najdugovječnijih dirigenata svjetski poznate operne kuće u kojoj su ovacije doživljavali Maria Callas, Mario de Monaco, Renata Tebaldi, Franco Corelli, Luciano Pavarotti… Čak i Riječanin Giorgio Surian. Što to na velikoj nogometnoj sceni mogu ponuditi Zidane i Simeone?


Hrvatski tenori


Budući da priče o Zidaneovom i Simeoneovom nogometnom opusu već postaju izlizane, možda je večerašnji finale Lige prvaka zanimljivije najaviti personifikacijom nekih svjetskih klasika na daskama što život znače. Možda veliki Zizou, uz podršku svoga bogata i uštimana orkestra, u milanskoj nogometnoj »Scali« večeras kani briljirati u ulozi toreadora Escamilla iz čuvene opere »Carmen« Georgesa Bizeta, doživjeti ovacije i u svojoj debitantskoj trenerskoj sezoni popeti se na vrh Europe i ponoviti uspjeh Tonyja Bartona koji je to isto uspio u premijernoj sezoni za kormilom »Aston Ville« 1982. godine, odnosno pridružiti se rijetkima (Munoz, Trapattoni, Cruyff, Rijkaard, Ancelotti, Guradiola) koji su klupski europski prvaci postajali i kao igrači i kao treneri. A možda sve pokvari »Fantom u operi« Diego Simeone, koji je, uostalom, poput unakažena lika iz klasika svjetske kinematografije, misterioznoga »anđela glazbe«, kujući mračne planove iz »katakombi Calderona«, ove sezone već isterorizirao i sa scene eliminirao mnogobrojne umjetnike (Luis Enrique, Guardiola…) da bi njegov »Atletico« osvanuo pod svjetlima reflektora u najvažnijoj izvedbi ovosezonskog repertoara. Dakle: raspjevani Bizetov Escamillo ili Fantom u operi? Zidane ili Simeone?


Hrvatska će večeras držati palčeve hrvatskim nogometnim tenorima, Luki Modriću i Mateu Kovačiću, nadajući se da će se ponoviti lisabonski scenarij iz 2014. Luka je s »Realom« prije dvije godine osvojio povijesnu »La Decimu«, u utakmici koja je »kraljevskoj momčadi« izmicala iz ruku uslijed rezultatske prednosti »Atletica«, što je od 36. minute (Godin) trajala sve dok se u posljednjim sekundama osnovnog dijela utakmice, nakon baš njegova ubačaja iz kuta, nije ukazao kapetan Sergio Samos i odveo dvoboj u produžetke. »Atletico« se nije mogao oporaviti od šoka, »Real« je do kraja utakmice prodefilirao lisabonskim travnjakom i slavio uvjerljiv trijumf (4:1) pogocima Balea, Marcela i Cristiana Ronalda. Ništa se nije promijenilo od Lisabona do Milana. Luka Modrić još uvijek je jedan od ključnih igrača u igri »Reala«, s tom razlikom što je njegova dominacija još izraženija.


Lijepe uspomene




– Imam lijepe uspomene na taj finale. Bila je to utakmica u kojoj smo bili na korak od poraza. Imali smo zadnji ubačaj iz kuta, centrirao sam, Sergio je dobro skočio, zabio pogodak i utakmica je krenula u sasvim suprotnom smjeru – kaže u najavi večerašnje utakmice Luka Modrić, svjestan činjenice da »kraljevsku momčad« čeka jednako zahtjevni ispit kao i na Luzu.


– Znamo da će to biti jako teška utakmica, kakve su uvijek protiv »Atletica«, ali vjerujemo u sebe. Ovo nam je velika prilika. Moramo izaći na teren s karakterom. Bez obzira što su šanse podjednake, vidim se kao europski prvak – rekao je Modrić koji je, kao i ostatak »kraljevske momčadi«, poslije polufinala protiv »Manchester Cityja« osvanuo u bijeloj majici na kojoj je pisalo: A por La Undecima. U prijevodu: »Idemo po jedanaestu!« U pitanju je, naravno, jedanaesta titula prvaka Europe. Priča bi bila savršena da katakombama nogometne »Scale« na San Siru ovih dana ne hoda »Fantom« Diego Simeone…