Sve veći jaz Maksimira i Kantride

Demonstracija modre moći: Mamićevo pokazivanje mišića Damiru Miškoviću

Ivan Volarić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Potpuno je jasno da će Mišković, želi li narušiti dominaciju Dinama, odnosno Mamićev utjecaj, morati početi ulagati veći novac u igrače i utrošiti više energije u iniciranje promjena odnosa u HNS-u, ali pritom računati na podmetanje klipova u vidu raznoraznih Zebeca i Marića...



RIJEKA » Nogometaši »Rijeke« nisu uspjeli obraniti naslov osvajača nacionalnog kupa. U finale je prošla bolja momčad »Dinama«, koja je ukupno gledajući pokazala više u dvije polufinalne utakmice.


Posebno se to odnosi na prvu utakmicu u Maksimiru koja je samo spletom gostima naklonjenih okolnosti završila minimalnom prednošću »modrih«. Da su igrači »Dinama« iskoristili polovicu svojih prilika, uzvrat na Kantridi bio bi samo formalnost. Ovako se druga utakmica pretvorila u žestoku bitku u kojoj je »Rijeka« pokazala drugo lice. Nabrijana, agresivna i trkački izrazito raspoložena Kekova momčad, nadahnuta gromoglasnom podrškom s tribina, odigrala je u najmanju ruku ravnopravnu utakmicu na rubu u ovom trenutku svojih maksimalnih mogućnosti. Od nove momčadi »Rijeke«, koja za razliku od one jesenske nema izraženu pojedinačnu kvalitetu, nije se moglo očekivati puno više. No, i to je uz malo sreće moglo biti dovoljno za prolaz.


»Bijeli« su posebno u drugoj polovici nastavka bili opasnija momčad. Navijači su sve to prepoznali, i unatoč ispadanju, ispratili su igrače ovacijama s terena po završetku utakmice. Pošteno od jednih i drugih!


Razlika u kvaliteti




Dvije utakmice Kupa pokazale su i da se gledano čisto kroz prizmu igračke kvalitete povećala razlika između »Dinama« i »Rijeke« u odnosu na lanjski finale, odigran otprilike u ovo vrijeme. Podsjetnika radi »bijeli« su tada dobili utakmicu u Maksimiru 1:0, a na Kantridi 2:1. »Modri« niti u jednom od ta dvoboja nisu izgledali ni približno tako dominantno kao u prvoj ovogodišnjoj polufinalnoj utakmici. To je konačna potvrda teze da je ova momčad »Rijeke« prošle zime puno više izgubila na igračkom planu nego dobila. Odlasci Kramarića, Jajala, Moisesa i Kvržića, pa i Krstanovića, nisu adekvatno nadoknađeni i s time se u klubu moraju što prije suočiti uoči ljetnog prijelaznog roka. Aktualna momčad »Rijeke«, ma koliko bila mlada i puna potencijala, bez četiri, pet kvalitetnih igrača teško može isprovocirati novi ulazak u skupine Europske lige, a kamoli biti ravnopravniji takmac »Dinamu« iduće sezone.


  Dušan Kukić, kontrolor suđenja i šef hrvatskih sudaca, nakon utakmice je navodno izjavio da je suđenje Marija Zebeca i njegovih pomoćnika bilo ispod svake razine. Šteta što nije održao obećanje i pojavio se pred novinarima i ponovio te riječi. Nije toliko bitno jer ljude ne možeš prevariti, posebno ne onaj relativno miran dio publike na tribini A koji je krajem utakmice doslovce eksplodirao od bijesa. Zebecovo suđenje bilo je na tragu njegova pomoćnika Brune Marića u Maksimiru. Oštetio je »Rijeku« za jedan mogući penal (Šimunović –Samardžić), ali prije svega umnogome utjecao na igru neujednačenim kriterijem dosuđivanja prekršaja i pokazivanja kartona. Da ne bi bilo zabune, Zdravku Mamiću, odnosno »Dinamu«, ne treba sudačka pomoć da bi desetu godinu zaredom osvojio naslov prvaka i tome vrlo vjerojatno pridodao Kup Hrvatske. Dok god Mamić u momčad ulaže više nego njegovih prvih četiri, pet pratitelja zajedno, naslovi će stizati u Maksimir.



Vruće glave i prekomjerno iskazivanje žestine nakon nekih sudačkih odluka skupo su stajali bijele istekom utakmice s »Dinamom«. Matjaž Kek sigurno protiv »Istre 1961« u nedjelju neće moći računati na isključene Marka Vešovića, Marina Leovca i Vedrana Jugovića, a teško je očekivati i da će forsirati s nastupom Bekima Balaja. U momčad se sigurno vraća Filip Bradarić. 



Mamiću je zaštita sudaca potrebna u razvoju darovitih mladih igrača poput Joze Šimunovića, koji je nakon pola sata igre na Kantridi trebao biti na tuširanju te da bi na taj način povremeno demonstrirao svoju moć i utjecaj u hrvatskom nogometu.


Šuker i Mišković


Predsjednik »Rijeke« Damir Mišković bio je nakon utakmice ljut kao rijetko kada. Prvi put za svojega mandata osjetio je kako to izgleda kada se u odlučnom trenutku protiv tebe okrene dobro uhodani i kontrolirani sustav. Mamićevo pokazivanje mišića Miškoviću nije se dogodilo slučajno. Njih dvojica se već duže vremena razmimoilaze oko nekih stvari. Možda je naivan, ali Mišković je iskren kada kaže da treba neke stvari promijeniti u interesu hrvatskog nogometa, za razliku od Mamića koji je godinama mijenjao sve u HNS-u što ga je moglo spriječiti u tome da sprovodi u djelo svoje zamisli. Predsjednik »Rijeke« u posljednje vrijeme sve češće nalazi partnera za promicanje i realizaciju svojih ideja u predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru, koji je primjerice uoči plitvičkog okupljanja namjeravao potaknuti velike promjene u sudačkoj organizaciji, ali je odjednom sve zaustavljeno.


Slučaj Leovac


Mamić i Mišković odavno već ne gledaju isto ni na neke druge stvari. U dresu »Rijeke« ne igra slučajno samo jedan bivši igrač »Dinama« (Tomečak) kojemu se neće tako brzo pridružiti novi ako Mišković nastavi gajiti autonomnu sportsku politiku pod cijenu ponekog rezultatskog neuspjeha. Javna je tajna da Zdravko Mamić ovoga ljeta silno želi dovesti Marina Leovca. Ponudio je navodno za njega nekoliko igrača »Lokomotive«. Na Kantridi prirodno očekuju puno više, uostalom odbili su zimus gotovo dva milijuna eura (Dnjipro) za svojega lijevoga beka. Povrh toga zdrava logika nalaže da ne mogu biti konkurentni »Dinamu« ako uzimaju igrače koji nisu dovoljno dobri ni za klupu »modrih«.


Ne treba se zavaravati, slučaj Kramarić će se teško ponoviti poslovično opreznom Mamiću kao što će rasplet slučaja Leovac vrlo brzo pokazati koliko je zapravo dubok jaz između dvaju najmoćnijih ljudi u hrvatskom klupskom nogometu. Potpuno je jasno da će Mišković, želi li narušiti »Dinamovu« dominaciju, odnosno Mamićev utjecaj, morati početi ulagati puno veći novac u igrače i utrošiti puno više energije u iniciranje promjena odnosa u HNS-u, ali pritom računati na podmetanje klipova u vidu raznoraznih Zebeca i Marića… Jedno je sigurno, ako se Mišković čvrsto odluči na taj put, uz sebe će imati rijetko viđenu podršku navijača (ne samo Rijeke!), kakvu su uživali njegovi igrači prošle srijede unatoč rezultatskom neuspjehu. Ponekad u nogometu porazi mogu biti dragocjeniji od pobjeda…