Intervju za srpske medije

DAVOR ŠUKER ‘U Ligi prvaka navijam za Crvenu zvezdu, pa živjeli smo zajedno, trenirali…’

Portal Novilist.hr

Davor Šuker/Foto Arhiva NL

Davor Šuker/Foto Arhiva NL

Zvezda je veliki klub i zaslužuje da bude dio Lige prvaka, a svi ovi rezultati, sve ovo okolo ne bi trebalo uzeti za zlo. Nije sramota od PSG-a i Liverpoola primiti deset golova - rekao je Šuker za Blic



RIJEKA Predsjednik HNS-a Davor Šuker za svojega boravka u Sarajevu na 7. međunarodnom simpoziju dao je opširan intervju za beogradski Blic Čelnog čovjeka hrvatskog nogometa prvo je stiglo pitanje o nastupu Crvene zvezde u Ligi prvaka.


Crvena zvezda je poslije 27 godina ponovo u eliti, da li pratite igre i rezultate beogradskog kluba?


– Naravno da pratim i navijam jer je jedini klub iz regije u europskoj eliti. Nema sumnje da je napravljen veliki uspjeh i pomak jer su sa naših prostora u Ligi prvaka igrali samo Dinamo, Partizan i Maribor. Zvezda je veliki klub i zaslužuje da bude dio Lige prvaka, a svi ovi rezultati, sve ovo okolo ne bi trebalo uzeti za zlo. Nije sramota od PSG-a i Liverpoola primiti deset golova – počeo je intervju za Blic Davor Šuker.




U Beograd je stigao veliki Liverpool?


– Potrebno je navijačima Zvezde i javnosti stalno pričati o tome da je sam ulazak u Ligu prvaka privilegija i ogroman uspjeh. Pa, i Dinamo je primao po 15 golova, ni Partizan se nije proslavio… Razlog toga leži u činjenici što svi drugi imaju love više od nas. I ne bi trebalo pucati u njih, već im davati podršku, i potrebno je ponovo osvojiti titulu i ponovo ući u Ligu prvaka jer se za naše prilike tako zarađuje veliki novac.


Svi na ovim prostorima dobro znamo koliko je Dinamo profitirao od igranja u Evropi?


– Upravo je zato 11 godina zaredom i bio prvak Hrvatske. Zato što je svake godine od UEFA dobijao 40 ili 60 posto više novca nego ostali i odmah je tvoj klub u prednosti. Uzmite i primer Olimpyakosa, BATE Borisova i Rosenborga koji su, takođe, dugo, dugo neprikosnoveni u svojim državama, a sve zahvaljujući Europi. Lakše je svake godine igrati u Ligi prvaka i dobijati puno novca. Dinamo je pobeđivao sve u kvalifikacijama, ali se nije proslavio u grupnoj fazi. Zato je važno da se objasni Partizanu, Vojvodini i ostalim srpskim klubovima da idu na prvo mjesto, a ne posle da pričaju: Joj, oni su dobili to i to. Dobili su od UEFA i Lige prvaka.


Da se dotaknemo i reprezentativnog nogometa. Da li znate da je većina stanovnika Srbije navijala za Hrvatsku u finalu Mundijala u Rusiji?


–  Za koga bih ja navijao između Danske i Srbije, ili Bosne i Hercegovine i Švedske? Mislim da je to sasvim normalno za ljude koji vole nogomet. Živjeli smo zajedno, trenirali, igrali… Nogomet je taj koji spaja. Pogledajte i ratove, prvo su se odigrale nogometne utakmice, pa su tek onda na red došli političari. Želim Srbiji i svim reprezentacijama sa ovih prostora da se kvalificiraju na velika natjecanja i da dožive sve što je doživela Hrvatska na Svetskom prvenstvu u Rusiji.  Mi smo se plasirali na 11 velikih natjecanja od ukupno 12, i mislim da je to moć nogometa – rekao je između ostaloga Šuker u svojem velikom intervju za Blic.