Othrvao se gripi

Tomasov konkurira za “Lokomotivu”: Jedva čekamo da se u petak vratimo na prvo mjesto

Ivan Volarić

PUN SAMOPOUZDANJA – Marin Tomasov / Snimio Damir ŠKOMRLJ

PUN SAMOPOUZDANJA – Marin Tomasov / Snimio Damir ŠKOMRLJ

 Naša je želja već u prvoj utakmici pokazati koliko možemo, znamo i vrijedimo. Željni smo, puni motiva, a nadam se da će to biti dosta za tri boda i dobar start u proljetni dio – kaže Tomasov



RIJEKA Marin Tomasov, u izboru kapetana svih prvoligaških momčadi, najbolji igrač Prve HNL u 2015. godini, prošle je jeseni bio uglavnom neuhvatljiv za svoje suparnike. Stao je na brojci od 7 golova i čak 12 asistencija u 25 službenih susreta u bijelom dresu. Iako je uspješno izbjegavao krampone suparničkih igrača, ove zime nije uspio pobjeći – gripi. Po povratku s priprema iz Dubaija slomila ga je visoka temperatura, tjedan dana bio je prikovan za krevet i bio prisiljen preskočiti treninge, ali i posljednje test utakmice.


– Konačno sam krenuo s treninzima – započeo je Tomasov. – Gripa me iscrpila više nego što sam očekivao, ali prije toga smo dobro trenirali tako da vjerujem da bolest nije izvukla svu snagu iz tijela. Nadam se da će brzo biti sve u najboljem redu. Ne pamtim da me ikada ovako ubila gripa. I sva sreća da supruga i klinci nisu bili samnom u Rijeci nego su ostali u Zadru pa je barem u tom smislu sve prošlo bezbolno.


Poremetile bolesti


U treningu je od ponedjeljka što je dobra vijest u kontekstu sutrašnje utakmice.




– Trener će odlučiti da li ću zaigrati, on je ipak najmeritorniji kada je to u pitanju. Istina je da me gripa satrala, ali i da se sada osjećam puno bolje. Opet, sigurno je da će trebati još nekoliko treninga da se vratim u idealno stanje.


Navijači jedvan čekaju proljetno porinuće nove »Rijeke« koja puca na najviše ciljeve.


– I mi kao i naši navijači jedva čekamo da vidimo gdje smo, koliko i što možemo. Malo su nas u posljednje vrijeme poremetile bolesti i ozljede, ali s druge strane ima dosta igrača i tko god uđe dat će svoj maksimum. Što se toga tiče nema straha.


»Lokomotiva« je momčad koja se sigurno neće na Rujevicu doći isključivo braniti, obično su to utakmice s dosta golova i prilika.


– Istina, ali ovo je početak, prva utakmica nakon pauze. Prvi dio sezone nismo završili s nekom osobitom igrom, ali smo ostvarili pobjedu što je najvažnije. Sigurno da je naša želja već u prvoj utakmici pokazati koliko možemo, znamo i vrijedimo. Bit će najbitnije da dobro uđemo utakmicu i što ranije dođemo do bodova. S obzirom na to da je pava utakmica, presudno će biti upisati pobjedu, a bit će onda vremena za dotjerivanje nekih detalja u igri. Željni smo, puni motiva, a nadam se da će to biti dosta za tri boda i da dobro krenemo u proljetni dio prvenstva. Početak je uvijek najbitniji.Pobjeda bi donijela i dobar zalet za derbi s »Dinamom«.

– Tako je! Međutim, prvo treba skočiti pa reći hop. Ajmo prvo dobiti »Lokomotivu« pa ćemo onda o »Dinamu«.


Psihološki uteg


Pobjedom će se Tomasov i suigrači barem na jednu noć vratiti na prvo mjesto.


–  Nama psihološki poticaj, njima – psihološki uteg. Nije isto kada ulaziš u utakmicu sa saznanjem da si prvi ili da u slučaju neuspjeha ostaješ drugi. Možda u Maksimiru nisu navikli da im je stalno netko blizu na ljestvici… Mi se, doduše, time ne opterećujemo, mislimo samo na sebe i o sebi.


Iako se to kroz izjave  ne da iščitati, možda se u Maksimiru pribojavaju ove zime nabujale »Rijeke«.


– Ne može se ni iz naših izjava puno toga iščitati. Možda postoji određeni respekt, kao i s naše strane. Međutim, treba uzeti i da svaki igrač ima drugačiji pristup. Znam da kada sam god ulazio u utakmicu napaljen onda nikad ništa od toga. Treba ući u utakmice hladne glave, odraditi ih onako kako možemo, a kada je tako onda nema straha, možemo puno napraviti.


Raznovrsnost


Dolaskom niza ofenzivnih igrača »Rijekina« momčad trebala bi biti puno raznovrsnija nego jesenas kada je puno toga ovisilo i učinku Romana Bezjaka i Marina Tomasova.


– Istina, dosta je igrača došlo. Nadam se da neće biti problema u tom dijelu, da je to na neki način već uigrano i da se neće vidjeti da nam netko nedostaje. Nadam se da ćemo biti raznovrsniji u napadu, da će što više igrača zabijati. Tim će biti lakše cijeloj momčadi dolaziti do bodova i naših ciljeva.


Prošle zime Marin je briljirao u pripremama, a onda je trebalo neko vrijeme da uđe u pravi ritam u prvenstvu. Sada zbog bolesti nije puno igrao u pripremama, što bi moglo značiti da će sjajno krenuti u prvenstvo.


– Možda mi čak fali utakmica s obzirom na bolest, ali nema straha jer se stvarno dobro radilo. Vidjet ćemo koliko je gripa ostavila traga, nadam se da će se osjetiti što manje, ali ima dosta igrača i tko god me zamijeni siguran sam da će to učiniti na pravi način. Uostalom, nije bitno tko će i kako igrati, već da osvojimo sva tri boda i u pravom naletu uđemo u proljetni dio sezone – rekao je Tomasov.