Nogometno ogledalo Orlanda Rivettija

Rijekin sustav igre na osječkom testu

Orlando Rivetti

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Osječani su triput remizirali na startu sezone. U posljednjem nastupu bez devetorice standardnih protiv – Dinama! U međuvremenu su postali europska senzacija izbacivši PSV dvjema pobjedama bez primljena gola. Zoran Zekić, trener koji je svojedobno igrao i za Rijeku, novi je slavonski junak. Zanimljivo nikada nije uspio svladati Matjaža Keka. Prije tri godine vodio je Sheriff iz Tiraspolja kada je Rijeka u play offu pobijedila 1:0 na Kantridi i 3:0 na gostovanju



Da je Bologna ponudila, kako je servirana priča, pet milijuna eura za Filipa Bradarića, predsjednik uprave HNK Rijeka, Damir Mišković, nosio bi svog veznjaka do Bologne! Pomogli bi mu, naravno, Juričić i Mance, ljudi zaduženi za tržište. Talijanski prvoligaš angažirao je bez obeštećenja veznjaka Milana, Polija. Preuzeo plaću od 700.000 eura. Svi su na prodaju… Najvažnije je, međutim, da ima tko platiti.


Samo je jedan katarski šeik Tamim bin Hamad Al Thani, 37-godišnjak koji je kupio zlatnu narukvicu za svoj Paris Saint Germain, Neymara za 222 milijuna eura, prava sitnica, i dnevnu plaću od 100.000 eura! Kupio si je i cijelo natjecanje, Svjetsko prvestvo u nogometu 2022. godine. Nakon brojnih drugih sportskih događanja. U Londonu je naslijedio više bogatstva od onoga u vlasništvu kraljice Elizabete. Naravno, najveće bogastvo je desetoro djece od triju žena…


Damir Mišković i Filip Bradarić »prodali« su nam slatkorječivu priču… Tako je bilo i s Ristovskim, koji sada odlazi u lisabonski Sporting. Mišković nije šeik, Social sport, fondacija Gabrielea Volpija, spasila je Rijeku od bankrota. U pet godina stigao je naslov prvaka na novom stadionu na Rujevici. S kampom je investicija od 25 milijuna eura. Dvostruko više uloženo je svekupuno u HNK Rijeka. Do prije dvije godine! Rijeka je stala na noge i načelo je Social sporta, dalje se mora živjeti od svog rada. Mišković je često govorio o samoodrživosti kluba na čijem je čelu. S jasnom vizijom, točno zacrtanim ciljevima. O tome najbolje svjedoče rezultati, dvostruka kruna ove sezone i izboren plasman u Europsku ligu (treći put!), ali ako ne uspije kroz grčku oluju i Olympiacos do Lige prvaka. U klupsku blagajnu slilo se šest milijuna eura od UEFA-e, pola proračuna.




Stefan Ristovski je želio otići, kao što bi svaki igrač rado odletio bogatijem gnijezdu za trostruku plaću u odnosu na ono što ima u HNK Rijeka. Ristovskom treba zahvaliti na sjajnim partijama u bijelom dresu. Borio se lavovski, za sebe i klub, makedonski reprezentativac. Kao da je rođen na – Turniću! Nije floskula da će tetovirati grad i osvojene trofeje. Rijeka je grad njegova nogometng rođenja. Nakon Vardara, Parme, Crotonea, Frosionea, Barja i Latine. Nije želio put Rijeke, tada je bio na odmoru na grčkim otocima, ali je kasnije priznao da mu je to najbolji potez u životu. Okoristila se i Rijeka! Od novca njegova trasfera hranit će se ostali… Dok ne pronađu svoju zlatnu luku. Zahvajujući Rijeci i Matjažu Keku.


Tko je najbolji igrač Rijeke? Sustav igre je važniji od igrača, rekao bi Sacchi. Najbolji igrač Rijeke je Matjaž Kek. Bez obzira na to što je odlazak Ristovskog značajan gubitak, Kek ima sustav! Hoće li Vešović, desno krilo kojega je Prosinečki u Crvenoj zvezdi pretvorio u beka, zamijeniti svog kuma Stefana? Ili će Ivan Martić, kojega Mišković hvali, konačno dobiti priliku. Sustav je najvažniji!


Dobra vijest uoči gostovanja u Osijeku je da je ozdravio Florentin Matei. Navodno je dobio virozu od – sladoleda! Rumunjski umjetnik mogao bi u osječkom Gradskom vrtu zaigrati iza prvog napadača – Jelića! Rijeka je u Europi napravila čudo, Olympiacos je veliki izazov, za Keka i veselje, ali obrana naslova prvaka je prvi zadatak.


Osječani su triput remizirali na startu sezone. U posljednjem nastupu bez devetorice standardnih protiv – Dinama! U međuvremenu su postali europska senzacija izbacivši PSV dvjema pobjedama bez primljena gola. Zoran Zekić, trener koji je svojedobno igrao i za Rijeku, novi je slavonski junak. Zanimljivo nikada nije uspio svladati Matjaža Keka. Prije tri godine vodio je Sheriff iz Tiraspolja kada je Rijeka u play offu pobijedila 1:0 na Kantridi i 3:0 na gostovanju. Zekić je sretan što u play offu ove godine igra s Austrijom Beč, a ne Rijekom…Večeras na krilima euforije senzacionalnog uspjeha priželjkuje samo jednu, Kekov skalp! Rijekin trener voli takve utakmice. Danas predstavlja novu Rijeku, bez Andrijaševića, Bezjaka i Ristovskog… Pola šampionske momčadi. Osijek je početak paklene serije utakmica Rijeke. U petak na Rujevicu stiže Dinamo, slijedi gostovanje u Pireju!