Policija na tribinama

REPRESIJA NA RUJEVICI Otac devetogodišnjaka: ‘Je li baš trebalo djecu tjerati suzavcem s tribine?’

Kristian Sirotich

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Interventna policija apsolutno nije trebala ući na tribinu, definitivno za to nije bilo razloga. Čemu tolika količina represije, kaže Goran Vasić, koji je na tribini bio uz devetogodišnjeg sina Ivana



RIJEKA Subotnja utakmica Rijeke protiv Slaven Belupa na Rujevici, kojom su »bijeli« krenuli u obranu titule prvaka, većem broju Riječana, pa i onih najmlađih, neće ostati u najljepšem sjećanju. Naime, nedugo nakon završetka utakmice, baš u trenutku kada su nogometaši »Rijeke« kretali prema istočnoj tribini na već uobičajeni način s najvjernijim navijačima proslaviti prvu pobjedu u novoj sezoni, dogodilo se nešto što se na Rujevici do sada nikad nije dogodilo.


Na intervenciju redarske službe na istočnu tribinu ušli su pripadnici interventne policije i uz korištenje suzavca (sprej) primirili uzavrele navijačke strasti. Za intervenciju pripadnika interventne policije i korištenje suzavca (sprej) do sada na Rujevici nije bilo razloga, a prema očevicima identičan je slučaj bio i nakon utakmice protiv Slaven Belupa.


– Interventna policija apsolutno nije trebala ući na tribinu, definitivno za to nije bilo razloga. Bio sam šokiran i još uvijek sam šokiran. Čemu tolika količina represije? – dan nakon nemilog događaja pita se Goran Vasić, jedan od pripadnika starije Armadine garde, koji je na istočnoj tribini stadiona na Rujevici bio u društvu devetogodišnjeg sina Ivana. Na žalost, upravo je Ivan jedan od onih najmlađih navijača koji su imali prilike osjetiti kakav učinak ima sprej.


Gužva u sekundi 





– Gužva je nastala u sekundi. Netko od redara je počupao jedno dijete, možda staro deset, jedanaest godina, i tu su nastali problemi. Odmah sam osjetio suzavac, pogledao maloga, ali je prava sreća da se odmah snašao i šuškavac navukao preko usta. Reagirali smo u sekundi i odmah otišli, ali poslije su nam dečki pričali da je bilo onih koji su, na žalost, puno gore prošli. I šta mi je mali rekao nakon svega? Tata, oni su ljubomorni na nas, a mi za Rijeku navijamo i kada ona gubi – u dahu je nastavio Goran, prije nego će još jednom ponoviti da definitivno nije bilo niti jednog razloga za brutalnu reakciju redara, a nakon toga i policije.


– Rujevica je napravljena po najnovijim standardima, sve odlično funkcionira, ne pale se baklje, kamere sve snimaju. Pa čemu onda ta represija kada policija jednim pregledom snimke može vidjeti tko je na ogradi i tko je što radio. Mislim da ovo mora biti poruka navijačima Rijeke, uvijek smo bili trn u oku, a vjerujem da ćemo zbog svih tih kojima Rijeka smeta i narednih pet godina biti na vrhu – dodat će Goran, koji, uz činjenicu da su učinak suzavaca imala priliku osjetiti nedužna dječica, među njima i njegov Ivan, žali zbog još jedne stvari.


– Napokon su na Rujevicu počele dolaziti obitelji, roditelji s djecom, napokon se odgajaju nove generacije navijača. Zar su baš ti najmlađi morali dobiti suzavcem? – zaključio je Goran Vasić.