Sportski direktor "Rijeke"

Juričić: Nekad smo razgovarali o transferima u tisućama eura, sad o milijunima

Ivan Volarić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Osim financijskih uvjeta gdje je Rijeka vrlo dobro prošla, Vargićev transfer je vrlo važan i s psihološke strane za imidž kluba i značenje koje ima u europskim okvirima – kaže Juričić



RIJEKA Angažmanom Slovenca Aleša Mejača po svemu sudeći na Rujevici je završen zimski prijelazni rok. Doduše, u formalnom smislu on traje do 15. veljače, no do tog datuma ne bi se trebao odigrati niti jedan novi igrački dolazak ili odlazak u riječkim redovima. To potvrđuje i sportski direktor »bijelih« Srećko Juričić.


– Što se »Rijeke« tiče, prijelazni rok je završio – govori Jurčić. – Mislim da smo ga odradili planski što znači da novih promjena idućih dana ne bi trebalo biti.


Da li ste kroz proteklo prijelazno razdoblje uspjeli podignuti kvalitetu u momčadi na željenu razinu?




– Kada dolazi prijelazni rok uvijek postoji planski dio koji pokušavamo ostvariti i onaj dio na koji ne možemo utjecati. Igrači koji su otišli  ostavili su traga u klubu i imali određenu kvalitetu. Igrači koje smo doveli također su vrlo kvalitetni tako da smatram da i nadalje imamo snažnu  i kompetitivnu momčad. Možemo biti zadovoljni učinjenim u prijelaznom roku.


Kada govorimo o odlascima, jedan odlazak je uskovitlao dosta medijske prašine, riječ je o onom Anasa Sharbinija?


– Po meni dizala se prašina oko krivih stvari. Mislim da je trebalo biti najviše govora o neprofesionalnom odnosu igrača prema svojim obvezama, o igraču koji je odbio putovati na utakmicu, koji se nije pojavljivao na treninzima… To je najvažniji dio toga svega. Umjesto toga tražila se krivica na krivim adresima. Sigurno bi bilo bolje da nije došlo do takve situacije, ali događaju se ovakve stvari u svim klubovima ovoga svijeta.



Novi igrači »Rijeke« dobili su brojeve koje će nositi na dresovima u proljetnom dijelu sezone. Brezovec je preuzeo broj 30, Mejač 21, Kajević 22, Gavranović 17, a Anasova desetka otišla je Mateiju.



Financijski okviri


Za razliku od Sharbinijeva, odlazak Ivana Vargića u »Lazio« izazvao je pozitivan medijski odjek?


– Osim financijskih uvjeta gdje je »Rijeka« vrlo dobro prošla, Vargićev transfer je vrlo važan i s psihološke strane za imidž kluba i značanje koje ima u europskim nogometnim okvirima. Prvi put je jedan naš vratar ostvario takav transfer koji je vrlo važan za naše odnose s drugim klubovima u budućim transferima. Transferi poput Kramarićeva, Tomečakova, Leovčeva ili Vargićeva pokazuje da smo i u tom dijelu osjetno napredovali.


Kada se pogleda bilanca prihoda i rashoda onda se nameće zaključak da ste druge zime zaredom već puno više uprihodili od prodaje nego potrošili na dovođenje igrača, iako ni u tom dijelu niste bili štedljivi?


– Nastojimo kod dovođenja igrača ostati u okvirima koje smo planirali. Koliko god nastojimo dovesti kvalitetne igrače i pojačanja,  još uvijek uspijevamo ostati u nekim našim gabaritima. S te strane smo zadovoljni jer smo uspjeli osnažiti ekipu, a ostali smo u zadanim okivirima.



Josip BrezovecDjelovao je tijekom priprema dosta umorno, trebala je ponovna prilagodba na hrvatske specifičnosti: dvoje napornih priprema u jednoj sezoni. Protiv Širokog Brijega je opet bio onaj stari, vukao je momčad prema pobjedi, svojim pristupom podizao temperaturu na i izvan terena. Kada je spreman u njega ne treba sumnjati.Florentin MateiOdigrao je tek jedno poluvrijeme tijekom kojega je pokazao hitrinu, namjeru da s loptom u nogama napadne igrača kada je to god moguće. Tehnički djeluje prilično dobro, no taktički je još izvan okvira. Protiv Širokog je u nekoliko navrata odlutao s loptom tamo gdje mu nije mjesto. Trebat će neko vrijeme da sve sjedne na mjestoAsmir KajevićPokazao je najviše od svih igrača koji su stigli iako treba naglasiti i da mu je išla u prilog činjenica da je s momčadi od prvoga dana priprema, ali i da je u njegovu slučaju prag očekivanja bio puno niži. U konačnici nebitno! Pokazao je da nije defanzivni veznjak, kvalitetno se priključuje u  završnicu, nerijetko postiže pogotke…Mario GavranovićKlasa za sebe i to uopće nije sporno. Djeluje malo umorno, ali to je normalno budući da je stigao na polovici priprema. Ukoliko ostatak momčadi bude u stanju ubrzati igru neće biti problema, u suprotnom mogao bi imati poteškoća s »mesarskim« zahvatima suparničkih braniča koji ga neće štedjeti.Aleš MejačOdigrao je jedno poluvrijeme nakon jednog treninga i pošteno priznao da tjelesno nije »top« što je razumljivo budući da je radio s drugom momčadi Maribora. Stigao kao pričuvno, vatrogasno rješenje u posljednji trenutak. Vjerojatno će tu ulogu odraditi korektno. Nešto više se od njega ni ne očekuje.


Ovakvim načinom poslovanja polako dovodite klub do jednog od ranije zacrtanih ciljeva – financijske samoodrživosti?


– To je cilj koji pokušavamo ostvariti da klub može biti samoodrživ, a jedan od najvažniji dijelova tog plana su prihodi od prodaje igrača.


Sve teže


Koliko je sada lakše prodati ili kupiti igrača nego prije nekoliko godina kada ste započeli svoju avanturu na mjestu sportskoga direktora »Rijeke«?


– Teže je s te strane što su se iščekivanja podigla i što se kvaliteta traženih igrača podiže iz prijelaznog roka u prijelazni rok. Dakle, samim time sve je teže u okvirima u kojima mi funkcioniramo pronaći igrača koji bi predstavljao pojačanje. Dobra strana je što smo sada ipak poznatiji nego ranije. »Rijeku« se sve više cijeni u Europi, naše igrače također i dok smo prije tri godine razgovarali o transferima od 200-300 tisuća eura sada razgovaramo o milijun, dva ili tri. To je najbolji pokazatelj koliko se sada cijene »Rijeka« i njezini igrači.


Unatoč tome niste imali lak zadatak uvjeriti Marija Gavranovića i Florentina Mateija da se odluče na dolazak u »Rijeku«?


– Zbog toga su dugo trajali pregovori s obojicom. Ponekad se transferi mogu zaključiti relativno brzo, sada su pregovori i razgovori trajali mjesec dana i više da bi došli do toga da su zadovoljni klub, igrač, a i mi, jer nismo probili neke naše financijske okvire.


To znači da morate već sada krenuti u pregovore ako se želite pojačati na ljeto?


– Ako se budemo pojačavali poznatijim igračima onda sigurno moramo početi rano raditi na tome i pokušati pronaći načina kako ćemo ih privući u »Rijeku«.


Bili ste izravni sudionik ili barem svjedok svih najvećih klupskih uspjeha, no vjerojatno se ni vi ne sjećate da je jedna generacija nogometaša »Rijeke« ušla u jednu natjecateljsku (polu)sezonu s glasnom izrečenom ambicijom napada na naslov prvaka?


– To je ono što stalno govorimo da idemo korak po korak prema gore. Nismo željeli stvarati pritisak na ekipu jer nam je bila želja da kvalitetom dođemo u određenu poziciju. Na dva boda smo od »Dinama« i imamo pravo nadati se borbi za prvo mjesto ili prvom mjestu. Što će donijeti prvenstvo to je nešto drugo, ali ambicija i nada postoje. Motiv nam je velik! Napad na naslov prvaka je cilj, ali onaj elementarni ostaje, dakle najbitnije je da igramo u Europi.



OTIŠLIJosip Radošević (Napoli)*Moises (Palmeiras) 1 mil. euraAnas Sharbini (Osmanlispor) 0,2 mil. eura* Ivan Vargić (Lazio) 2,7 mil. eura*Vedran Jugović (Jeonam Dragons)*Ventsislav Hristov (Levski) slobodanJosip Ivančić (Sheriff) 0,1 mil. euraMislav Oršić (Jeonnam Dragons) 0,9 mil. euraUkupno: 4,9 milijuna euraDOŠLIJosip Brezovec (Spezia)*Florentin Matei (Volyn Lutsk) 0,2 mil. euraAsmir Kajević (Zurich) slobodanMario Gavranović (Zurich) 1 mil. euraAleš Mejač (Maribor)*Ivan Vargić (Lazio)*Ukupno: 1,2 milijuna eura*Povratak, dolazak ili odlazak na posudbu


Utrka s Dinamom


Smatrate li da ste se kroz ovaj prijelazni rok uspjeli kvalitetom igračkog kadra približiti»Dinama«?


– »Dinamo« u tom dijelu ima prednost, ima vrlo kvalitetnu ekipu, godinama su prvaci i imaju tu sigurnost, snagu, ali i dobru logistiku, tradiciju. Međutim, možemo očekivati i njihove lošije trenutke. Pokazali smo jesenas da smo blizu, na dva boda smo, a i naše posljednje utakmice su dosta ravnopravne. Međutim, ne smijemo u toj utrci za prvo mjesto izbaciti »Hajduk« koji još uvijek ima tu ambiciju. Osim toga treba uvažavati i kvalitete »Splita« i »Lokomotive« koji će se boriti za mjesto koje vodi u Europu. Želim reći da se ne pita samo nas, i drugi imaju svoje ambicije.


Ove zime uspjeli ste promovirati i nekoliko mladih igrača koji bi na proljeće mogli dobiti određeni prostor za razvoj?


– Svakom klubu u Hrvatskoj je osim rezultata cilj da stvara svoje igrače, odnosno da igrači iz njegove škole nastupaju u seniorskoj ekipi. S obzirom na trendove u svijetu nogometa mladim igračima se sve teže probiti do prve ekipe, te su prisiljeni ponekad tražiti svoju priliku kroz druge klubove. Sigurno da nam je želja da imamo što više igrača iz naše škole. Radimo na tome.


Ove zime dodatno ste osigurali kontinuitet struke u prvoj momčadi kroz produženje ugovora s trenerom Matjažom Kekom?


– Sigurno da nas jako veseli što smo uspjeli kroz sve ove godine osigurati u klubu kontinutet struke na tako važnoj poziciji kako što je trener prve momčadi. To je vrlo rijetko u našem nogometu i s te strane smo dosta profesionalni. Upravo smo kroz novi ugovor pokazali koliko cijenimo sve što je naš trener do sada napravio – rekao je Juričić.