Izborili prolaz u četvrtfinale

Bijelima drama produžetaka: Šofranac skrivio penale pa zabio za četvrtfinale!

Ivan Volarić

Foto Denis LOVROVIĆ

Foto Denis LOVROVIĆ

Nakon uvjerljiva vodstva Riječana (3:0), ništa nije mirisalo na dramu. Matoč u nastavku dosudio tri jedanaesterca za domaće, a utakmica otišla u produžetke koji  su pripali »bijelima« za konačni prolaz. Nakon 120 minuta borbe rezultat je Rudeš - Rijeka 3:5



ZAGREB Nogometaši »Rijeke« izborili su prolaz u četvrtfinale Kupa Hrvatske odigravši jednu od najčudnijih utakmica u svojoj novijoj povijesti.


Naime, »bijeli« su na gostovanju kod vodeće momčadi Druge HNL u 33. minuti imali velikih 3:0 i igru koja je sugerirala tek malo zahtjevniji trening za prvoligaškoga lidera uoči važnog gostovanja u Krančevićevoj ulici kod »Lokomotive« iduće nedjelje.


Snimio Denis LOVROVIĆ


Snimio Denis LOVROVIĆ





No, u nastavku se ta prednost za manje od pola sata igre utopila u blatu očajnog travnjaka »Rudeša«, koji je vrlo brzo počeo nalikovati na slabo održavanu oranicu. Sudac Marko Matoc iz Zaprešića dosudio je čak tri jedanaesterca za domaće i to na istom igraču (Matko Babić bio je na SP-u do 17 godina u Čileu prije godinu dana).


Mateo Topić triput je s bijele točke nadmudrio pričuvnog vratar Riječana Simona Slugu nakon što je Matej Mitrović prema Matočevoj procjenio skrivio jedan, a drugi stoper Aleksandar Šofranac čak dva kaznena udarca.


Utakmica je skrenula u produžetke, a na travnjak ponovo istrčala »Rijeka« iz prvoga poluvremena. Moćna, agresivna i ubojita, onakva kakvu je navijači pamte iz prvenstvenih ogleda. Šofranac se u 104. minuti pogotkom iskupio za prekršaje kod penala, a Gorgon petim pogotkom definitivno uskratio Igoru Bišćanu svojevrsni »deja vu«.


Naime, domaćem treneru ipak se na kraju nije ponovio »Liverpool« iz finala Lige prvaka u Istanbulu 2005. godine kada su »Redsi« nadoknadili 3:0 »Milana« i stigli nakon jedanaesteraca do naslova prvaka Europe. Čuda se ipak ne događaju svaki dan…


Frankov lob


U 4. minuti Gorgon je sa sredine terena odigrao iz prve dijagonalu na desni bok. Marko Vešović bio je brži od svoga čuvara Franića, odnio loptu, te se iskosa sjurio prema vrataru Hendiju.


Uslijedio je Franićev start s leđa, Vešovićev pad i Matočev pokret desnom rukom prema bijeloj točki. Dio domaćih igrača i navijača smatrao je da je zaprešićki sudac bio malo prestrog, no Matoc je ostao neumoljiv kao i izvođač Mario Gavranović.


Vratar Hendija je pročitao njegovu namjeru, ali nije mogao zaustaviti loptu koja je uz desnu vratnicu ušla u mrežu – 0:1. Četiri minute kasnije ponovo je Vešović pobjegao Franiću koji je uklizavanjem u kaznenom prostoru privremeno spriječio opasnost po svoja vrata izbacivši loptu u korner.


Bradarić je izveo udarac iz kuta, a Mitrović glavom poslao loptu otprilike na isto mjesto gdje i Gavranović nekoliko minuta ranije – 0:2. Rudešani su uzvratili preko Kamenara koji je pogodio vratnicu, no ubrzo je uslijedio odgovor Franka Andrijaševića.


Veznjak »Rijeke« se našao na otprilike sredini domaće polovice igrališta s loptom u nogama. Veznjak »bijelih« uočio je da je Hendija daleko od gol crte, te ga je dobro odmjerenim lob udarcem s gotovo tridesetak metara prebacio za 0:3. Činilo se u tim trenucima da će lider lako prošetati kroz Rudeš, u tim trenucima ama baš ništa nije mirisalo na pravu dramu koja je uslijedila.


Bandić i penali


Početkom nastavka na tribine je ušetao Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, čiji dolazak je označio početak uskrsnuća već pokopane domaće momčadi. Sudac Marko Matoc triput je u razmaku od 53. do 80. minute pokazivao na bijelu točku.


Prvo je u 53. minuti procijenio da je Šofranac tijelom zapriječio put Babiću na vrhu kaznenog prostora, zatim da je u 61. minuti Šofranac uklizavši rukom zaustavio pokušaj Babićeva ubačaja, a onda je u 79. minuti najstrože kaznio duel Mitrovića i Babića, također metar, dva unutar šesnaesterca.


U sva tri slučaja Mateo Topić rutinski je iskoristio najstrožu kaznu i izazvao delirij na tribinama među domaćim pristalicama.


Igrači »Rijeke« su u tom periodu igre uljuljkani u visokoj prednosti ostali bez adekvatne reakcije. Štoviše, domaći su bili bliže pogotku. Posebno u 69. minuti kada su Šofranac i Sluga u posljednji trenutak spriječili Babića da svoju dobru igru okrunim pogotkom iz igre.


Tek što se krenulo s centra u prvom produžetku Črnic je uzdrmao gredu domaćeg gola. Bilo je dovoljno da gosti malo podignu razinu trke i agresivnost pa da igrači u plavim dresovima počnu sve češće padati na travnjak s bolnim izrazom lica tražeći pomoć zbog grčeva.


Desetak minuta smišljenijeg pritiska vrlo brzo urodilo je plodom. Sudac Matoc zaslužio bi najviše ocjene za svoje principjeno suđenje da je u 98. minuti pokazao na bijelu točku nakon što je Barišić rukom zaustavio Bradarićev udarac s nekoliko metara i spriječio put lopti u nebranjeni dio mreže.


Većih kritika gostiju spasili su ga Šofranac i Gorgon. Crnogorski branič u 104. minuti dočekao je ubačaj iz kuta na drugoj stativi i podmetnuo nogu za 3:4, a Gorgon je četiri minute kasnije gotovo iz mrtvog kuta provukao loptu uz bližu vratnicu, kroz glavu vrataru za konačnih 3:5.


Nakon toga »Rudešu« nisu mogli više pomoći ni Bandić, a ni sudac Matoc.