Obračun stratega

BJELICA VS. KEK Nedjeljni derbi zapravo donosi obračun dvojice Miškovićevih trenera

Marko Cvijanović

Foto Silvano Ježina / Sanjin Strukić PIXSELL

Foto Silvano Ježina / Sanjin Strukić PIXSELL

Za obojicu je najvažnije što prije vratiti u život poljuljane igrače, koji su poslije razočaravajućih rezultata potonuli na psihološkom planu. U tom kontekstu, i za Bjelicu, i za Keka dobro je da dolazi prava utakmica



RIJEKA Nedjelja je sve bliže. Nedjelja koja će u svakom slučaju odrediti sudbinu »Dinama« i »Rijeke« u borbi za naslov hrvatskoga prvaka. Naravno da ništa još neće biti odlučeno kakav god bio ishod maksimirskoga derbija, ali konačni rezultat uvelike će odrediti ambicije obaju klubova iza kojih je gorko europsko razočaranje. S jednom bitnom razlikom. »Dinamo« će igrati Europsku ligu, »Rijeka« je porazom od »Sarpsborga« okončala svoju europsku misiju.


Dvije posrnule momčadi na maksimirskom će stadionu voditi dvojica trenera koje veže poslovna suradnja s aktualnim predsjednikom »Rijeke« Damirom Miškovićem. Opet s bitnom razlikom. Nenad Bjelica u Miškovićevoj je »Speziji« izdržao godinu i pet mjeseci, Matjaž Kek u Miškovićevoj »Rijeci« traje već pet i pol godina. Trajat će i poslije nedjeljne utakmice. Kakav god ishod bio…


Profesionalizam


– To sigurno – kaže Igor Budan, koji je 17 mjeseci također blisko surađivao s Damirom Miškovićem i Nenadom Bjelicom kao sportski direktor »Spezije«, ali se i tijekom godina uspio upoznati s radom Matjaža Keka.




– Nenad Bjelica i Matjaž Kek imaju dosta sličnosti, ali i različitosti. To se u prvom redu očituje u njihovoj dugovječnosti na klupama klubova u kojima su radili. Bjelica je puno češće mijenjao sredine, a Kek se »oženio« za projekt, bez obzira što je vjerojatno imao priliku u ovih pet i pol godina promijeniti klub. To ga, međutim, očito ne privlači. Bjelica je, gdje god da je radio, uvijek dobro gurao, s »Austrijom« je igrao u Ligi prvaka, sa »Spezijom« došao nadomak promocije u Serie A, u »Lechu« je valorizirao dosta igrača… Keka je Mišković prepoznao kao trenera koji će doći u »Rijeku« i podignuti razinu rada, uvesti pravi profesionalizam. Kek je u »Rijeci« dobio određenu garanciju vlasništva i napravio je velike stvari.


Budan ističe da u tom kontekstu Bjelica ima puno više imperativa od Keka…


– Nije lako prodavati najbolje igrače, stvarati nove mlade igrače i istodobno držati visoku razinu dobrih rezultata. Brojke su i u nogometu postale jako važnije, kao i u svim ostalim granama biznisa. »Dinamo« je po tom pitanju otišao najdalje od svih hrvatskih klubova. Utoliko je Bjeličin posao odgovorniji.


Nedjeljna utakmica i za Bjelicu i za Keka dolazi poslije nekih razočaravajućih ostvarenja, rezultatskih i na planu igre. Riječani su u porazu protiv »Sarpsborga« (0:1) i u remiju protiv »Istre 1961« (3:3) odigrali utakmice debelo ispod objektivnih mogućnosti, »Dinamo« u uzvratu protiv »Young Boysa« prokockao aktivan rezultat iz Berna i ostao bez Lige prvaka.


Oprezan pristup 


– Za obojicu je najvažnije što prije vratiti u život poljuljane igrače, koji su poslije razočaravajućih rezultata u Europi potonuli na psihološkom planu. Obojica su u situaciji kada je najteže sebe i igrače vratiti na pravi put. Znam to jer sam i sam tijekom igračke karijere doživio mnoga razočarenja i znam dobro kako je to. Katkad nije lako igrati protiv »Istre 1961« nakon što znaš da si propustio priliku odigrati šest pravih europskih utakmica, biti u izlogu, podignuti si cijenu… U tom kontekstu i za Bjelicu, i za Keka dobro je da dolazi prava utakmica. Lakše je u takvom psihološkom stanju igrati derbi nego neku, pod navodnicima, malu utakmicu.


A kad je u pitanju pristup nedjeljnoj utakmici dvojice stručnjaka na klupama »Dinama« i »Rijeke«…


– Moje je mišljenje da će i Bjelica i Kek opreznije ući u utakmicu, Kek će vjerojatno organizirati momčad u čvrstom obrambenom bloku, ali ne mislim niti da će Bjelica jurnuti glavom kroz zid. Obojici je ova utakmica izuzetno bitna, naravno da ona neće odlučivati ni o čemu, jer je tek početak prvenstva, ali jasno je da ishod derbija uvijek sa sobom nosi puno više od samog rezultata. Mane i vrline? Naravno da obojica imaju mana, jer bi u suprotnom bili treneri najvećih europskih klubova, ali obojicu cijenim i držim da su u ovom trenutku najbolji treneri u HT Prvoj ligi. Kekova »Rijeka« je uvijek dobro stajala u bloku, bez obzira što protiv »Istre 1961«, kažete, to baš nije bio slučaj, a Bjelica je s »Dinamom« ove sezone odigrao nekoliko jako dobrih utakmica. I još nešto, Bjelica je uspio vratiti publiku na maksimirske tribine, a to je katkad vrednije od samog rezultata – zaključio je Budan.


Nenad Bjelica 


Dob: 47 godina


Preferirani sustav: 4-3-3


Trofeji: 2 (prvak Austrije, osvajač hrvatskog Kupa)


Trenerski put: Kärnten, Lustenau, WAC, Austria Beč, Spezia, Lech Poznanj, Dinamo


Matjaž Kek


Dob: 56 godina


Preferirani sustav: 4-2-3-1


Trofeji: 6 (prvak Hrvatske, 2 puta prvak Slovenije, 2 puta osvajač hrvatskog Kupa, osvajač hrvatskog Superkupa)


Trenerski put: Maribor, reprezentacija Slovenije, Ittihad, Rijeka