Nogometno ogledalo O. Rivettija

Miniran i žuti bunker

Orlando Rivetti

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

U nervoznu utakmicu uklopio se i mladi osječki sudac Dario Bel. Nejasno je zbog čega je Andrijaševića »nagradio« žutim kartonom nakon što mu je Mazalović skoro rasparao dres... 



Ista meta, isto odstojanje u odnosu na Dinamo i nakon 13. runde HNL-a. Šest bodova. Riječani su teže nego što se očekivalo slomili otpor Intera iz Zaprešića, uvijek neugodnog suparnika. Žilaviji od kaktusa, gosti su više od sat vremena imali ono što su sanjali napraviti – nulu i jedan bod. A onda se ukazala ukazala zlatna glava Franka Andrijaševića. Rijeka je ostvarila očekivano. Putovi do pobjede često vodi kozjim i strmim stazama. To je bila jedna od takvih utakmica. Rijeka je igrala, Inter se branio i čekao prigodu za protunapad. Interova taktička disciplina nije uspjela zauzdati Rijekinu kvalitetu. Pamtit će se samo statistički podaci. Rijekina tri boda i Andrijaševićev pogodak. Jer, Inter je zaista tvrda kost za Riječane. Jučer su im oduzeli igru. Anestezirali, ali nije bilo dovoljno za senzaciju. Jer sve osim pobjede Rijeke bilo bi – iznenađenje.


Samir Toplak, trener Intera, oslobodio je svoju momčad svakog psihološkog tereta, prebacio sve na riječka leđa. Ekipa koja igra fenomenalno i melje sve pred sobom, kako reče u najavi Toplak. Riječanima je to ušlo na jedno, izašlo na drugo uho… Znali su da moraju – pobijediti! Upisati su petu pobjedu zaredom, sačuvali šest bodova prednosti nad Dinamom. »Žuti mravi« iz Zaprešića znali su da nemaju što izgubiti, a puno mogu dobiti…Odmah su podignuli dvostruki zid na svojih trideset metara, momčad je posložena u rasporedu 5-4-1, dvije uske linije kroz koje je bilo teško kretati se i doći do zraka. Zatvorili su se kao kutija sardina. I duplirali bokove. Svjesni da Ristovski i Vešović na jednoj, Zuta i Gorgon na drugoj strani imaju brzinu i ubojitost. Čekali su i molili se Bogu… Rijeka je do odmora imala loptu u nogama. Ali rastezali su igru kao žvakaču gumu. Nisu bili dovoljno brzi u glavama i nogama. Lopta je dolazila do vrućeg prostora u kazneni prostor, ali lopta u nije slušala Gavranovića, Odnosno vratar Ivan Čović zaustavio je nekoliko lopti Riječana, a druge su prošle pored gola. Bunker opasan čeličnom žicom, s barikadama na oba vanjska kolosijeka, uz aut liniju, bila su dobra Toplakova taktika do odmora. Matjaž Kek je na klupi Rijeke prvi put sjedio upravo protiv Intera (2:1), u ožujku prije tri godine. Četiri od posljednjih pet utakmica završilo je neodlučeno. Ona u Zaprešiću (1:1) nakon što je Gavranović promašio kazneni udarac, pa zabio gol, da bi Prskalo kapitulirao s bijele točke u sudačkom vremenu. Bila je to dramatična utakmica za razliku od ove jučerašnje, pomalo dosadne. Jer, igrati je htjela samo jedna momčad – Rijeka. A Zaprešićani su htjeli skriti slabosti i odigrati kartu mudrosti. Nije prošlo.

U nervoznu utakmicu uklopio se i mladi osječki sudac Dario Bel. Nejasno je zbog čega je Andrijaševića »nagradio« žutim kartonom nakon što mu je Mazalović skoro rasparao dres… Ležali su gosti, Riječani gubili strpljenje. Nikako nisu uspijevali pronaći rupu u »žutom bunkeru«, Josip Mišić je jučer na Rujevici gađao golubove. Dok iz slobodnog udarca nije pronašao glavu Franka Andrijaševića u kaznenom prostoru Zaprešićana. Četvrti pogodak Andrijaševića ove sezone. Franko je uvijek tamo gdje treba biti. Organizirati igru ili zabiti gol. Toplak mu je pripremio »taktički kavez«, čuvali su ga Šarić i Brlečić, ali drugi udarac glavom, nakon onoga u početku utakmice, srušio je »žutu utvrdu«.


U idućem kolu Rijeka će u goste Lomomotivi koja je izgubila minimalno u Osijeku, a nakon toga na Rujevici je 5. studenoga – jadranski derbi. Hajduk je osvojio bod na pulskom stadionu Drosina. Na travnjaku koji je više oranica za sadnju krumpira nego nogometno igralište. To ne umanjuje uspjeh Puljana, koji sada pod vodstvom trenera Gorana Tomića sliče na momčad s glavom i repom. Blistao je vratar Ivan Ivušić, koji je u Istru stigao iz juniora Rijeke preko milanskog Intera.