Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Njujorški tjedan mode

Plus-size djevojke prekidaju dominaciju premršavih manekenki

REUTERS
REUTERS
Objavljeno: 16. veljača 2017. u 12:29 2017-02-16T12:29:20+01:00

Znakovito je da je američka 'plus-size' manekenka pistom prošetala prije top modela Belle Hadid, a iza nje je pred posjetitelje revije izašla još jedna zvijezda modnog svijeta, Kendall Jenner

Čini se da je odzvonilo dominaciji premršavih manekenki na modnim pistama i da je jedan od začetnika tog trenda poznati američki modni kreator Michael Kors na čijoj je sinoćnjoj reviji održanoj u sklopu Njujorškog tjedna mode pistom prošetala jedna od trenutačno najtraženijih 'plus-size' manekenki, Ashley Graham.

Predstavljajući svoju najnoviju modnu kolekciju za sezonu jesen-zima, njujorški je modni dizajner angažirao dvadesetosmogodišnju Graham čiji je konfekcijski broj 48.

Znakovito je da je američka 'plus-size' manekenka pistom prošetala prije top modela Belle Hadid, a iza nje je pred posjetitelje revije izašla još jedna zvijezda modnog svijeta, Kendall Jenner.

Ashley Graham na Instagramu prati više od tri milijuna sljedbenika, a zajedno s ostalim manekenkama pojavila se na naslovnici časopisa Vogue za ožujak.
Michael Kors (57) je u trideset godina uspješne karijere privukao biranu modnu klijentelu koju čine imućni i celebritiji. Među njima je i najpoznatija modna urednica na svijetu Anna Wintour koja je sinoćnju Korsovu reviju pratila iz prvog reda.

 Ashley Graham, Foto: REUTERS

Za USA Today Kors je nedavno objasnio da je, iako u svojim dućanima kupcima nudi i odjeću velikih brojeva, još uvijek vrlo teško na modne piste uvesti plus-size manekenke zbog logističkih razloga.

Kazao je i da u zemlji poput Sjedinjenih Država u kojoj brojne žene nose velike konfekcijske brojeve, manekenke s konfekcijskim brojem 44 imaju više posla nego u Europi, no da su i brojne europske marke, poput primjerice švedskog H&M-a, za predstavljanje kolekcije kupaćih kostima 2013. angažirali plus-size manekenku Jennie Runk.

Iako je Korsov potez na njujorškom tjednu mode simboličan, mogao bi potaknuti i ostale njegove kolege da se odluče na isti korak, kažu modni znalci te dodaju da je potez i hvale vrijedan. Dizajner je svjestan toga da je plus-size manekenkama vrlo teško probiti se u sam modni vrh i da je u ovom trenutku riječ o nemogućem obliku demokratizacije i senzibiliziranja društva.

Razmišljajući izvan uobičajenih okvira i puno šire od velike većine svojih kolega, Kors je u srijedu uz plus-size manekenku Ashley Graham na pistu izveo i manekenku Amber Valettu koja ima 43 godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.