Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
24. listopada 2018.
Znalac minimalac

Modna manija: Što je hladnoća uz Versaceovu vrećicu?

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 18. studeni 2011. u 8:00 2011-11-18T08:00:00+01:00

Što je hladnoća koži naspram topline u srcima svih onih što nisu dvojili valja li im se ranom jutrom dići, pa put Cvjetnog trga i H&M dućana gdje je jučer u prodaju krenula Versaceova kolekcija

ZAGREB Zagreb je u četvrtak bio najhladnija metropola Europe! Zagreb se jučer čupao iz jezive magle na minus pet stupnjeva! Prisavskim nasipima samo je Dylan Dog nedostajao. No, što je minus naprema modnoj osviještenosti! Što je hladnoća koži, naprema toplini u srcima svih onih djevojaka, dama, gospođa, žena i ponekog muškarca što nijednog trena dvojili nisu valja li im se ranom jutrom dići, pa put put Cvjetnog trga i H&M dućana! Jer, tamo se jučer i tko zna kad opet, dijelila samo za H&M spravljena kolekcije Versace! Versace ove godine, kao recimo lani francuska modna kuća Lanvin, a dogodine ako se grah tako posloži, Tom Ford. Samo, ako je lani valjalo put Ljubljane, ove godine bili smo na svom bunjištu. I da sve bude čim začudnije, za razliku od svjetskih opsada dućana s dizajnerskom robom po »povoljnoj« cijeni, u nas ni kampiranja, ni gužve, ni žestokih filmskih bitaka za isti komad odjeće!
   

Narukvica protiv gužve

Vrag će ga znati je li kriva zima ili pristojna organizacija, no ranim jutrom, koji sat prije 9 kad su se klizna vrata H&M-a širom otvorila, pred dućanom sami zaštitari. Ranoranioci su, doduše, počeli lagano kapati već tamo negdje oko šesti, no čim su uzeli plastificiranu narukvicu koja im je garantirala da će ući u trgovinu, otišli su u okolne kafiće. Sitni je problem izazvala tek činjenica da podosta dama nije pojma imalo da im je prvo uzeti narukvicu. No, kad su shvatile da im narukvica daje pravo na deset minuta biranja odjeće, u točno određenom terminu i bez posebne gužve – u deset minuta pripuštalo se odjeći dvadeset kupaca – mirno su se povlačile i čekale svoj termin. Mirnije nego li recimo što se čeka red u liječnika ili zubara.

Margareta Frazy mlada je dama iz Osijeka. Komunikativna, dobro raspoložena, spremna na suradnju. I odjevena po zadnjoj modi, baš kao sve one koje su u srijedu došle po svoj komad odjeće Versace. U kupovinu se, očito, mora ići besprijekorno dotjeran. U Margarete se sve to zgodno uvezalo: činjenica da joj je djed Francuz, da je poslom vezana uz salon vjenčanica, da s prijateljicama živi svoju verziju serijala »Sex and the city«. Stoga ne čudi da je ovaj šoping odavno isplanirala.

– Uski korzet je prioritet, crne tajice, kožna jakna, accessories – u čas diktira što kani kupiti.
   

Godišnji zbog jakne

Akcija je ovo koja se ne propušta, veli, uvjerena kao i sve druge da vrijedi truda doći do dizajnerske robe kad je i po pet, šest puta jeftinija nego inače. Na žalost, pravila su takva da možete kupiti samo jedan komad od iste vrste. Kupovati dvije, tri jakne, pa da ima i za prijateljice, nemoguća je misija.

– Da smijem, i njima bih kupila. Počastila bih ih bez problema, kazuje Margareta.

U obližnjem kafiću organizatori kuhaju kavu za dame. Za stolom i Snježana Pecija. Došla je prije sedam sati po svoju narukvicu. Zna već kako to ide s obzirom da u zadnjih pet, šest godina ne propušta slične događaje u H&M dućanima. Bila je u Ljubljani, u Beču... I ona bi jaknu. Malo joj jedino nije pravo što gospođa Versace preferira neke mršave tipove žena. Diskriminacija!?

– Svakako! I ja sam mlada, mlada duhom i volim sve što i mladi, veselo će Snježana, uvjerena da će se i za nju nešto naći.

Stol dalje jedna Branka, odjevena besprijekorno, čini se kako se tu nema što ni oduzeti ni dodati. Ili ipak ima!?

– Puno cura želi jaknu. Bojim se, neće mi ostati nijedna, kaže, uz dodatak kako je 1400 kuna za kožnjak by Versace izuzetna prilika zbog koje je valjalo uzeti koji dan godišnjeg odmora.

Ne stigne li do svoje jakne, utješit će se čizmicama ili suknjicom. Što se tiče troška, pitanja ima li tu kakvog limita, Branka mudro odgovara: »Uvijek, na žalost, postoji limit u životu.«
   

Kolumbijka u Zagrebu

Samo, čast žuđenoj jakni kada je ona koja je željela crvenu haljinu osvojila novinarska srca. Laura Lotes! Kolumbijka u Zagrebu. Sliku željene haljine ima u mobitelu. Osmijeh širok, engleski savršen, a hrvatski razumije posve. Iz Medellina je došla u Zagreb 2009. godine u posjet i ostala.

– Medellin je grad od četiri milijuna ljudi. Ovdje je sve mirnije, polaganije. Ljudi piju kavu, ne rade, ha-ha. Ovdje sam opuštenija, pojašnjava lijepa Laura koja je spojila ugodno s korisnim i s prijateljicom Hanom svratila po haljinu.

I dva kršna momka ranom zorom motre ulaz trgovine. Da nisu i oni u redu? A ne, vele, mi smo za kupovinu na miru, a ovo nije mir. Manuel Maligec, naš čovjek s Krka, 19 mu je godina, razmišlja posve drukčije. Kako i ne bi kad je modni bloger – www.fashionimperative.blogspot.com! Kožna jakna sa zakovicama njegov je odabir. Jedino...

– Iznenađujuće je da je ovako malo ljudi, kazuje Manuel, inače ako je suditi po odjeći prije svega štovatelj Dolce i Gabbana izričaja.

I onda, dok je dizajnerica Anamarija Asanović uzimala svoju narukvicu, vrata su se otvorila prvoj grupi kupaca. Baršunasti glas s razglasa poručio je kupcima kako njihovo vrijeme za kupnju upravo počinje. Baš kao što im je za desetak minuta poručio da je njihovo vrijeme za kupnju upravo isteklo. Pikirani komadi odjeće nose se u garderobu, gore isprobavaju koliko vam drago, a onda se doma nose šarene vrećice za koje se iz aviona vidi da je Versace.
   

Skoro pa dva minimalca

Prvi je izašao van Mile Murgić! Kupio torbu za kćer Nikolinu. Jedna je Klara kupila prsluk. A Željko Znaor svojoj je unuci Neri, uz naputak bakin, kupio i torbu, i jaknu, i još štošta, sve za nekih 3900 kuna. Stala u njegovu torbu skoro pa dva minimalca! To joj je, kaže, i do

Božića, i za Božić, i iza Božića! Sa smiješkom i hrpom vrećica izlaze van i Anamarija Buljat i Lene Mladić. Godina im je 18. Preskočili su i prve sate škole zbog ovoga.

– Mi smo bili prvi. Došli smo u šest, digli se u pola šest. Osjećaj je super jer toga inače nema i to treba iskoristiti, govore ushićeno i to toliko da bi mogli čitav dan školovanja preskočiti.

Evo i Margarete!

– Joj, nisam stigla kupiti jaknu. Ali korzetić je tu, to je najbitnije. Zadovoljna sam jako. S tisuću kuna kupila sam četiri stvari koje su nosive cijelu sezonu, veli nam zadovoljna. Štednja ciljana za kvalitetnu kupovinu očito se isplatila.

Elem, dok je Donatelle Versace u neopisivoj gužvi u Londonu nazočila grabljenju svojih modela, u Zagrebu valja notirati da su kožne jakne, poglavito one kratke, planule prve, u prvih dvadesetak minuta. Sve ostalo je legenda. Temperatura na Trgu bana Jelačića od šest ujutro do deset skočila je s minus pet na dva stupnja. Hladno!? Jest, ukoliko niste od onih što ih šarena Versaceova vrećica grije više nego li ikakvo sunce! O Bože – reklo bi na to kakvo zadrto muško, ali i ovo nižepotpisano koje utvara da to ipak nije, kad je već bio jedini novinar među pripadnicama sedme sile!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
NAJLUKSUZNIJI BMW STIGAO U HRVATSKU