Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.
Akademijino ignoriranje

foto Nemaštovito i nepravedno: Naš filmski kritičar Dragan Rubeša o minuloj dodjeli Oscara

Dobitnici Oscara Sam Rockwell, Frances McDormand, Allison Janney i Gary Oldman / Foto REUTERS/Mike Blake
Dobitnici Oscara Sam Rockwell, Frances McDormand, Allison Janney i Gary Oldman / Foto REUTERS/Mike Blake
Autor:
Objavljeno: 6. ožujak 2018. u 12:55 2018-03-06T12:55:48+01:00

U kategoriji najbolje režije Akademija baš i nije bila maštovita, jer Del Toro u »Obliku vode« samo nastavlja dosadašnje preokupacije. Ne nagraditi za režiju P.T. Andersona, mogu samo ignoranti

Za razliku od lanjskog ugodnog iznenađenja u formi malog velikog filma »Mjesečina«, kojem šanse uz pretjerano favorizirani mjuzikl »La La Land« baš i nisu bile velike, ovogodišnji Oscar bio je puno više prvoloptaški i kalkulantski. Među najizglednijim kandidatima za pozlaćenu statuetu, najčešće su se spominjala dva filma – »Tri plakata izvan grada« i »Oblik vode«. Odluka je pala na potonjeg. Kao da Hollywoodu trebaju bajke u svijetu bez bajki. Jer, ako je lanjski kandidat za Oscara »La La Land« otkrio magiju starog holivudskog mjuzikla, ovogodišnji laureat »Oblik vode« otkriva čari starih holivudskih horora iz ere Jacka Arnolda i njegovih kreatura iz crnih laguna. Sve to u diskursu Hladnog rata, novih kennedyjevskih granica i kubanske balističke krize.

Zakinuta »Fantomska nit«

Nažalost, Del Torov naivni prosede miljama je udaljen od dva doista velika filma koji su bili nomirani za Oscara. To se prije svega odnosi na našeg intimnog favorita P.T. Andersona i njegovu veličanstvenu »Fantomsku nit« (Phantom Thread), još jedan naprosto savršeni komad na listi oskarovskih nominacija koji igra na estetiku starog Hollywooda. To je jedini film na oskarovskoj listi koji je doista trebao osvojiti Oscara da je bilo pravde.

Detalj s glamurozne dodjele Oscara / Foto REUTERS

Uz neodoljivog Lucu Guadagnina ('Call Me By Your Name'). Ni u kategoriji najbolje režije Akademija baš i nije bila previše maštovita, jer Del Toro u »Obliku vode« samo nastavlja dosadašnje tematske i stilske preokupacije. Naravno, ne nagraditi za režiju P.T. Andersona, to mogu samo ignoranti.

Neodoljiva Frances McDormand

U kategoriji najbolje ženske uloge nije se dogodio nikakav mirakul i Oscara osvaja neodoljiva Frances McDormand za ulogu majke u filmu »Tri plakata izvan grada«, koju su svi toliko voljeli.

U kategoriji najbolje ženske uloge nije se dogodio nikakav mirakul i Oscara osvaja neodoljiva Frances McDormand za ulogu majke u filmu »Tri plakata izvan grada« / Foto REUTERS

Oscar za sporednu žensku ulogu pripao je Alison Janney ('Ja, Tonya'), jer Akademija oduvijek preferira fizičke transformacije. Iako ga je u toj kategoriji trebala dobiti iznimna Laurie Metcalf za ulogu majke u filmu »Lady Bird« Grete Gerwig. I dodjela muške uloge Garyju Oldmanu za ulogu Churchilla u post-Brexit komadu »Prijelomni čas«, još je jedan dokaz Akademijine nemaštovitosti, koliko god Oldman bio tradicionalno sjajan. A i Oscar za najbolju sporednu ulogu, koji je pripao Samu Rockwellu za portret šerifa i maminog rasista ('Tri plakata izvan grada'), i više je nego zaslužen. Riječ je o ulozi praktički krojenoj za Oscara.

Pozlaćena statueta za najbolji film pripala je "Obliku vode"

Ipak, najveća nepravda dogodila se na Oscarovim marginama. Akademijino ignoriranje veteranke Agnes Varde i njena iznimnog filma »Visages villages« u kategoriji najboljeg dugometražnog doksa, na uštrb »Ikara« koji se bavi prežvakanom temom dopinga u ruskom biciklizmu, naprosto je degutantno. A Oscar za najbolji strani film dokazao je svoju #MeToo svijest, koju u filmu Sebastiana Lelia »Jedna čudesna žena« emanira čudesna transrodna Daniela Vega u liku čudesne transrodne Marine, rođene kao Daniel, koja se suočava s diskriminacijama i neprimjerenim komentarima. Iako ovo nije Leliov autorski vrhunac (sjetimo se prethodne »Glorie«), među ovogodišnjim prilično neinventivnim i ziheraškim nominacijama za stranog Oscara, on ostaje najbolji odabir.

Šećer ipak ostavljamo za kraj. Najzaslužniji Oscar dodijeljen je u kategoriji dugometražnog animiranog filma Leeju Unkirchu & Adrianu Molini (šifra: Coco). Upravo po njemu ostat će upamćeni ovogodišnji Oscari.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.